Mantu Ablak

Alumínium nyílászárók

Az alumínium homlokzatok kétségkívül reneszánszukat élik és egyre inkább teret nyernek a modern építészetben. Teszik ezt annak ellenére, hogy a különböző nyílászáró alapanyagok közül az alumínium messze a legdrágább megoldást jelenti, így nem is mindenki számára elérhető.

Ennek egyik oka, hogy a jó hővezetésű alumínium konstrukció hőszigetelési képességét az energetikai előírások szigorodása miatt csak jelentős fejlesztések árán kidolgozott költséges műszaki megoldásokkal lehetett biztosítani. Közkedveltsége elsősorban a rendkívüli strapabírásának, a környezeti károsító hatások elleni ellenállóképességének, valamint a szép, modern megjelenésének köszönhető.

Vásárlóként azonban tudnia kell, hogy az alumínium nyílászárók „alapkivitelben” egyáltalán nem tartoznak a szép kategóriába, sőt, mondjuk ki, inkább ipari jellegűek. Ugyanis ezeknél a megoldásoknál az aránytalan geometria, a széles, pontatlanul illesztett, csálé profilok, a látszó és kimondottan csúnya zsanérok jellemzőek, amik valóban taszítják a szemet. Ahhoz, hogy az ipari jellegű „alapkivitel” helyett egy a lakókörnyezetben is elfogadható minőséget és esztétikai megjelenést kapjunk, még mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni.

Viszont, mielőtt az alumínium nyílászárók mellett döntene, mindenképpen vizsgálja meg az alábbi szempontokat.

Alumínium nyílászárók- Cero üveghomlokzat

Mikor nem érdemes alumínium nyílászárót választania?

  • Ha a beruházásnál a bekerülési költségek fontosabbak a tartósságnál és a különleges megjelenésnél.
  • Ha a célja a hőveszteség minimalizálása. A fa ill. műanyag profilú nyílászárók hőszigetelése lényeges jobb, ezért azonos hőszigetelési képesség csak lényegesen magasabb beruházási költség mellett valósítható meg.
  • A nyílászárók beépítési méretei 3 m szerkezeti magasság alatt nem indokolják a rendkívül stabil alumínium szerkezetek beépítését, ezért ez alatt kizárólag szubjektív érvek (design, egyéni izlés stb.) szólnak mellette.
  • Ha a természetes anyagokat szereti és idegenkedik egy hideg, technokrata hatást keltő fémszerkezettől.
  • Ha Önnek különösen fontos a környezetvédelem és ennek érdekében kompromisszumokra is hajlandó. Kevesen tudják, hogy az alumínium gyártás egyike a legenergiaigényesebb és legkörnyezetszennyezőbb technológiáknak.

Mikor érdemes alumínium nyílászárókat választania?

  • Ha szeretne a fánál tartósabb, ugyanakkor kevésbé karbantartás igényes megoldást. (Megjegyzés: Bár karbantartani nem kell, de érdemes szem előtt tartani, hogy egy esetleges sérülés esetén nem javítható!)
  • Ha Ön minél nagyobb üvegfelületekre és a minél keskenyebb ablakkeretekre vágyik.
  • Ha tetszik Önnek az alumínium, és az ebből készült tárgyak, építőanyagok, és ezért hajlandó többet is fizetni.
Alumínium tolóablak Cero

Összefoglalva

Láthatjuk, hogy mint minden, így az alumínium nyílászárók mellett és ellen is szólnak érvek. Hogy eldönthessük, hogy számunkra a fa ablak, vagy egy alumínium nyílászáró lenne a megfelelőbb, azt kell megnéznünk, hogy a személyes igényeinket és elvárásainkat, melyik elégíti ki jobban.

Ha pl. a természetességet, a melegséget vagy a hőszigetelési képességet tartjuk fontosabbnak, akkor a fa ablakok mellett érdemes döntenünk, ha a stabilitást, az extrém méreteket (jellemzően 3 m felett) vagy az élettartamot, akkor az alumínium ablak jelenti a jó választást.

Alumínium termékválasztékunkban találhatók komplett homlokzati rendszerek (Cero, Schüco, Solarlux), de megoldást kínálunk egy-egy részfeladatra is a Solarlux termékeiből (harmonika teraszajtók), hőszigetelt homlokzati emelő-tolóajtók, hőszigetelt nem homlokzati emelő-tolóajtók, balkonlezárások stb.

 

<