Mantu Ablak

Alumínium nyílászárók

Az alumínium nyílászárók kétségkívül reneszánszukat élik és egyre inkább teret nyernek a modern minimalista építészetben. Teszik ezt annak ellenére, hogy a különböző nyílászáró alapanyagok közül az alumínium messze a legdrágább, így sokak számára anyagilag nem is jelent elérhető lehetőséget. Alkalmazása elsősorban a luxus ingatlanoknál indokolt illetve olyan műszaki kihívásoknál, ahol szükség van az alumínium kiemelkedő tulajdonságaira (nagy stabilitás keskeny keretszélességeknél is, időjárás állóság, karbantartási igénytelenség stb).

Az alumíniumnak , mint alapanyagnak a nyílászárógyártásban történő szélesebb felhasználását korábban a magas áron kívül a rossz hőszigetelő képessége akadályozta, amit a nyílászárókkal szemben támasztott egyre szigorodó energetikai előírások tovább korlátoztak. Csak jelentős fejlesztések árán kidolgozott költséges műszaki megoldásokkal lehetett biztosítani, hogy az alumínium profilból gyártott nyílászárók egyrészről megfeleljenek az energiahatékonyságot célzó előírásoknak, másrészről pedig megmaradjon a luxus ingatlanoknál kötelezően elvárt keskeny profilszélesség.

Vásárlóként azonban tudnia kell, hogy az alumínium nyílászárók „alapkivitelben” egyáltalán nem tartoznak a szép kategóriába, hiszen a legnagyobb felhasználási területükön, az intézményi építészetben nem kiemelt jelentőségű az elsőosztályú design. Sokszor olyan helyeken is alkalmazzák a lakásépítésben presztizsből, ahol az nem indokolt. Ha valaki csak a külső alumínium megjelenést tartja fontosnak, akkor ma már válogathat a sokkal alacsonyabb árszinten elérhető alumínium borítású műanyag-alu vagy fa-alu ablakok között is. Az alábbi képen látható építészeti feladatot véleményünk szerint – design és műszaki paraméterek tekintetében – ezekkel ugyanígy el lehetett volna érni, sokkal alacsonyabb beruházási költség mellett.

Alumínium nyílászáró építészetileg indokolatlan alkalmazása
Alumínium nyílászáró építészetileg indokolatlan alkalmazása

Ahhoz, hogy az alumínium ablak levetkőzze ipari jellegű megjelenését (széles keretek, látszó zsanérok, pontatlan illesztések), ahhoz már valóban a prémium kategóriába kell lépnie. Az alábbi képen látható CERO alumínium panoráma ablak bizonyára sokak ámulatát elnyeri.

Prémium alumínium nyílászáró - Cero panoráma ablak
Prémium alumínium nyílászáró – Cero panoráma ablak

Mielőtt azonban Ön is az alumínium nyílászárók mellett döntene, tudnia kell, hogy nem minden alumínium ablak néz ki így. Ezért mindenképpen vizsgálja meg az alábbi döntési szempontokat is, hogy az Önnek legmegfelelőbb alapanyagból készült nyílászárót választhassa.

Mikor nem érdemes alumínium nyílászárót választania?

  • Ha a beruházásnál a bekerülési költségek fontosabbak a tartósságnál és a különleges megjelenésnél.
  • Ha a célja a hőveszteség minimalizálása. A fa ill. műanyag profilú nyílászárók hőszigetelése lényeges jobb, ezért azonos hőszigetelési képesség csak lényegesen magasabb beruházási költség mellett valósítható meg.
  • A nyílászárók beépítési méretei 3 m szerkezeti magasság alatt nem indokolják a rendkívül stabil alumínium szerkezetek beépítését, ezért ez alatt kizárólag szubjektív érvek (design, egyéni izlés stb.) szólnak mellette.
  • Ha a természetes anyagokat szereti és idegenkedik egy hideg, technokrata hatást keltő fémszerkezettől.
  • Ha Önnek különösen fontos a környezetvédelem és ennek érdekében kompromisszumokra is hajlandó. Kevesen tudják, hogy az alumínium gyártás egyike a legenergiaigényesebb és legkörnyezetszennyezőbb technológiáknak.

Mikor érdemes alumínium nyílászárókat választania?

  • Ha az épület építészeti megjelenése indokolja az extra méretű (magasságú, szélességű) nyílászárók beépítését
  • Ha szeretne a fánál tartósabb, ugyanakkor kevésbé karbantartás igényes megoldást. (Megjegyzés: Bár karbantartani nem kell, de érdemes szem előtt tartani, hogy egy esetleges sérülés esetén nem javítható!)
  • Ha Ön minél nagyobb üvegfelületekre és a minél keskenyebb ablakkeretekre vágyik.
  • Ha tetszik Önnek az alumínium, és az ebből készült tárgyak, építőanyagok, és ezért hajlandó többet is fizetni.
Alumínium tolóablak Cero

Összefoglalva

Láthatjuk, hogy mint minden, így az alumínium nyílászárók mellett és ellen is szólnak érvek. Hogy eldönthessük, hogy számunkra egy műanyag-alu, egy fa-alu ablak, vagy egy alumínium ablak lenne a megfelelőbb, azt kell megnéznünk, hogy a személyes igényeinket és elvárásainkat, melyik elégíti ki jobban.

Ha pl. a természetességet, az otthonosságot vagy a hőszigetelési képességet tartjuk fontosabbnak, akkor a fa ablakok mellett érdemes döntenünk, ha a stabilitást, az extrém méreteket (jellemzően 3 m felett) vagy az élettartamot, akkor az alumínium ablak jelenti a jó választást.

Alumínium termékválasztékunkban találhatók komplett homlokzati rendszerek (Cero, Schüco, Solarlux), de megoldást kínálunk egy-egy részfeladatra is a Solarlux termékeiből (harmonika teraszajtók), hőszigetelt homlokzati emelő-tolóajtók, hőszigetelt nem homlokzati emelő-tolóajtók, balkonlezárások stb.

 

<