Mantu Ablak

Solarlux SL 20e eltolható üvegfal

Ha tolóajtóról esik szó, akkor a legtöbben hőszigetelt kivitelre gondolnak, amit homlokzati nyílászáróként alkalmazhatunk, esetleg fal előtt, vagy falban futó beltéri tolóajtóra. Azonban más esetekben is indokolt lehet egy tolóajtó rendszer alkalmazása, ilyen például a terasz beépítése, vagy a belső térelválasztás.

A Solarlux SL 20e eltolható üvegfalakat pontosan ebben a két esetben szoktuk ajánlani, mert könnyű a működtetése, és a vékony profiloknak köszönhetően súrolja a teleüveg érzet határát. De hangsúlyozzuk, akkor érdemes ezt az üvegrendszert választania, ha hőszigetelés nélküli megoldásra van szüksége.

Olyan megoldást keres, amivel szél és esőtől védett teraszt tud kialakítani?

A terasz beépítéséhez ezer és egy ötlet, termék, rendszer közül választhat, a ‘csináld magad’ tákolmányoktól kezdve, a műanyag megoldásokon át, az exkluzív lakótélikertekkel bezárólag. Ahhoz, hogy az Önnek megfelelő nyílászárót megtalálja, érdemes előbb tisztáznia, hogy mire, mikor és hogyan szeretné használni a teraszát. (Ehhez nyújt segítséget A terasztervezés legfontosabb szempontjai írásunk, ha teraszbeépítés előtt áll, mindenképpen érdemes átolvasnia!)

Azt azért rögtön eláruljuk, hogy az eltolható üvegfalak nagy előnye, hogy jó idő esetén szinte teljesen kinyithatóak, így lehetővé teszik a terasz teljes átszellőzését. A fix nyílászárók, vagy a fix teraszüvegezések alkalmazása esetén, nyáron túlhevülhet a terasz, főleg, ha sem árnyékolót, sem klímaberendezést nem alkalmaz, így jelentősen kevesebbet tudja használni, de legalábbis nem lesz kellemes az ott tartózkodás.

Az SL 20e eltolható üvegfalat remekül tudja használni fedett (pl. födém) és fedetlen teraszok beépítésére, utóbbi esetben nyilván valamilyen épített teraszfedés alá (pl. üvegtető) Egy hőszigetelés nélküli üvegteraszhoz általában lapozható oldalfalakat használunk (SL 25 lapozható üvegfal), azonban nem minden esetben van erre szükség.

Eltolható üvegfal szárnysorolások
Solarlux SL 20e eltolható üvegfal szárnysorolások
Lapozható üvegfal szárnysorolások
SL 25 lapozható üvegfal szárnysorolások

A két rendszer közötti lényegi különbség, hogy amíg az SL 25 üvegtáblái teljes egészében a terasz egyik oldalára sorolhatóak és befordulnak a térbe, addig az SL 20e üvegszárnyai csak oldalanként sorolhatóak az egyik oldalra, és ott egy üvegtáblányi helyet elfoglalnak. Így, ahogy minden tolóajtó esetében, a nyílás egy részét eltakarják, azaz kisebb átjárhatóságot biztosítanak. Ellenben kedvezőbb áruknál fogva költséghatékonyabb lehet velük a teraszbeépítése.

Ezen felül, az SL 20e nagyszerűen felhasználható beltéri térelválasztóként is, például egy irodában a tárgyaló alkalomszerű elkülönítésére, ha letisztult, és transzparens belsőépítészeti elemre van szükség.

Eltolható üvegfal SL20 teraszbeépítéshez
Eltolható üvegfal SL20 teraszbeépítéshez

Műszaki tulajdonságok

A Solarlux SL 20e egy alul támasztott tolható üvegfalrendszer, mely 10 m szélességig és 2,6m magasságig bármilyen méretben rendelhető. Választhat 2, 3, 4, vagy 5 sínes kivitelt, jobbra, vagy balra eltolható változatokban.

Az SL 20e eltolható üvegfal feltételesen integrálható meglévő, faszerkezetű terasztetőkhöz is, de minden esetben meg kell vizsgálni a jelenlegi tető stabilitását. Mivel az SL 20e szerkezet nem függesztett kivitelű, így nem terheli a födémeket. További előnye, hogy szárnyak akár 20 mm-es „épületmozgást” is ki tudnak küszöbölni.

Nem kell attól tartania, hogy a szerkezet mozgatásért felelős részei eltömítődnek (pl. az avartól ), mert a rozsdamentes nemesacél görgők és a futósín egyáltalán nem kopnak, a sín tisztítása pedig rendkívül egyszerű, így a szárnyak minden körülmények között akadálymentesen mozgathatóak.

Amennyiben szükséges, alkalmazhat árnyékolást is az üvegszárnyakon, vagy a födémre szerelve, de célszerű olyan típust választani, ami nem befolyásolja túlságosan a kilátást akkor sem, amikor nincs használatban.

<