Mantu Ablak

Választás toló vagy harmonika ajtó között

Egy családi házban, de akár egy többlakásos társasházban is egyre többen választanak toló, vagy homlokzati harmonika ajtót. Ezért természetes, hogy a kínálatunkban számos speciális és nagyszerű műszaki megoldás is megtalálható ezekből a típusokból.

Mi a különbség a tolóajtók és a harmonika ajtók működése között?

A tolóajtó egy síkban mozgó szerkezet, ahol az egyik ajtószárny fix, míg a másik előtte eltolható. Ebből adódik, hogy az ilyen nyílászáró beépítésekor csak a teljes szerkezeti szélesség fele tehető átjárhatóvá. Az eltolható nyílószárny lehetséges maximális mérete határozza meg a legnagyobb nyitható szélességet. Azaz, a tolóajtóknál csak a teljes falnyílás 50%-a nyitható.

Fa emelő- tolóajtó a Katzbecktől nagyméretű nyílásokhoz
Fa emelő- tolóajtó a Katzbecktől nagyméretű nyílásokhoz

Ezzel szemben a homlokzati harmonika ajtók a térben befelé vagy kifelé nyíló szerkezetek, ahol az ajtószárnyakat egymásra hajtva, azokat az ajtónyílás szélére parkoltathatjuk. Így a nyílás szabaddá és teljes szélességében átjárhatóvá válik. Harmonika ajtóknál a falnyílás teljes szélességben kinyitható.

Az épület mely részén alkalmazhatunk tolóajtókat és harmonika ajtókat?

Mindenekelőtt ott, ahol nagy felületen átláthatóvá akarjuk tenni a homlokzatot. Akár azért, hogy élvezzük a kilátást, akár azért hogy sok fényt engedjünk be a lakásunkba.

Amikor a toló vagy a harmonika ajtó között választ, akkor a kilátás szempontjából egy fontos kérdést kell mérlegelnie. Mégpedig azt, hogy a nyílászáró csukott, vagy nyitott állapotában akarja a maximális átláthatóságot biztosítani. Ebből a szempontból a tolóajtók zárt állapotban, a harmonika ajtók pedig nyitott állapotban előnyösebbek.

Harmonika ajtó -Hőszigetelt alumínium kivitel a Solarluxtól nagy fesztávú homlokzat nyitáshoz
Harmonika ajtó -Hőszigetelt alumínium kivitel a Solarluxtól nagy fesztávú homlokzat nyitáshoz

A toló és harmonika ajtók másik fontos felhasználási területe az erkély, vagy teraszajtóként való beépítés. Mindkét esetben azért, hogy a lehető legszélesebb erkélyajtónyílással rendelkezzünk a kert, vagy a terasz felé.

Ezt a funkciót mindkét nyílászáró típus kiválóan kielégíti. Hogy melyiket válassza, az attól függ, hogy melyik illeszkedik jobban az életmódjához, és a szokásaihoz, valamint a beépítési hely környezetéhez. Az igények feltárásában, a műszaki megoldás kialakításában az építésztervező mellett mindenképpen javasolt egy nyílászárós szakember bevonása is.

Különösen hasznos lehet a nagyfelületű homlokzatnyitás az épület azon részein, ahol intenzívebb mozgást végezhet (pl. kondi szoba), vagy a wellness részlegnél és a beltéri medencénél, ahol elsősorban nyáron igen hasznos lehet a „természet beengedése” a házba. A medence falazatának kinyitása akár 14 méter szélességig egyetlen harmonika szerkezettel megoldható.

A harmonika ajtók télikert oldalfalként is használhatóak, ahol pontosan a nagyfokú nyithatóságuk biztosítja azt, hogy egész évben használni tudjuk a teraszt. A hőszigetelt télikertekről és a harmonika oldalfalakról a terasz oldalunkon olvashat részletesen.

Mi alapján válasszon tolóajtót vagy harmonika ajtót?

A toló és harmonika ajtók beépítési lehetőségei után nézzük, melyek azok a műszaki paraméterek, amelyeket a választásnál figyelembe kell vennie.

Tolóajtók és harmonika ajtók nyitási módja

  • A bukó-toló kivitelnél a nyílószárny a síkból való kibuktatás után egy alsó vezetésű sínpályán tolható oldalra. Az alsó megvezetés miatt egy 6-8 cm alsó küszöb átlépése szükséges az áthaladáskor. Azonban ezt a kivitelt a legnevesebb gyártók lecserélték, mert nagyon sok technikai problémát okozott. Az utódja a paralel tolóajtó, aminél már nem kell műszaki problémákkal számolni, de bizonyos szempontból kevésbé szépen kivitelezett megoldás.
  • Az emelő-toló szerkezeteknél a nyílószárnyat felemeljük, majd egy felső vezetősínen oldalra mozgatjuk. A két működési mód közül mindenképpen az emelő-toló mellett szól több érv, kár hogy a lényegesen magasabb ár miatt sokan lemondanak róla.
  • A harmonika ajtók esetén először is a kifelé vagy befelé való nyitás között kell választanunk. A döntési szempontokat illetően kérdezze építészét, vagy forduljon bizalommal szakértő kollégáinkhoz. Bár az ajtószárnyak számát többnyire meghatározza a kinyitandó felület szélessége, mégis van lehetőség az egyes ajtószárnyak szélességének megváltoztatásával a szárnyak számát meghatározni. Erre akkor lehet szükség, ha akarunk egy önmagában is (normál egyszárnyú ajtóként) nyitható szárnyat a szerkezetbe.

Tolóajtók és harmonika ajtók hőszigetelése

Rendkívül fontos, hogy ha a nyíló ablakainkat a lehető legalacsonyabb hőveszteségűre építjük, akkor a nagyfelületű nyílászárókon se legyen nagyobb a hőveszteségünk. A Katzbeck legújabb fejlesztései a lehető legmagasabb hőszigetelési értékeket biztosítják a toló ajtószerkezetnél is.

Kiemelkedő termék tulajdonságok

  • szabadalmaztatott üvegszálas erősítésű alacsony küszöb, ami kiválóan szigetel, nem képez hőhídat
  • passzív házba is beépíthető
  • esztétikai előnyök: filigrán, a többi a nyílászáróval egységes megjelenés

A harmonika ajtók a hőveszteség szempontjából az épület gyenge pontjai, ezért a gyártók többsége meg sem próbál ilyen szerkezeteket gyártani. Kivéve a Solarlux-ot, amely a harmonika ajtógyártás specialistájaként, elsőként gyártott le passzívházba is beépíthető harmonika ajtót. De nem csak a Solarlux SL 97 típusú passzívház minősített harmonika ajtója, hanem a többi Solarlux nyílászáró is a piac legjobb értékeivel rendelkezik.

Tolóajtók és harmonika ajtók üvegezése

A nagyobb hőszigetelési érték érdekében választott 3 rétegű üvegezésnél nem szabad elfelejteni, különösen az extra méretek esetén, hogy az üvegezések rendkívüli ajtószárny súlyokat eredményeznek.

Mind a Katzbeck, mind pedig a Solarlux nagy körültekintéssel és mérnöki precizitással tervezi meg ezeket a szerkezeteket, hogy azok működése hosszú távon is problémamentes legyen. Megdöbbentő, hogy számos más gyártó olyan extrém méretű toló és harmonika szerkezetek gyártását is elvállalja, ahol a piacvezető gyártók mérnökei már megálljt parancsolnak. Legyen nagyon óvatos, nehogy Ön legyen egy prototípus első áldozata!

Az extra nagy méretek elsősorban a kizárólag műanyagból készülő ablakoknál és tolóajtóknál jelentenek gondot, hiszen a műanyagprofilok stabilitása nem teszi lehetővé az ilyennagy méretek gyártását. Az általunk forgalmazott gyártók súlycsökkentést eredményező, acélmerevítés nélküli ablakai és tolóajtói viszont az extra nagy méretekben is jól vizsgáznak.

A maximális tolóajtó és harmonika ajtó méretek

A modern építészet szívesen törekszik a minél nagyobb üvegfelületek elérésére, ezért a Mantu Selection program is megpróbál megfelelni ezeknek a kihívásoknak.

Sok építkező elköveti azt a hibát, hogy nem veszi figyelembe az árban megcélzott termékkör műszaki lehetőségeit, így csak a vásárláskor szembesül azzal, hogy a terveken megálmodott építészeti megoldásokat, és látványt (pl. extra méretek) csak jóval magasabb műszaki színvonalú nyílászárókkal, az elképzeltnél jóval drágábban lehet megvalósítani.

Nagyméretű panoráma tolóajtó rendszer - CERO
Nagyméretű panoráma tolóajtó rendszer – CERO

Az ilyen csalódások megelőzése végett is ajánlatos már a tervezés fázisában kiválasztani a beépítendő nyílászárók típusait. Ha úgy látja, hogy a megvalósítás többe kerülne, mint amit  erre szánt, akkor ilyenkor még van lehetősége a tervek módosítására. Sokszor elegendő néhány centiméterrel kisebbre venni egy-egy nyílászárót és máris jelentős árcsökkenést érhet el.

A legrosszabb, amit elkövethet, ha egy magas műszaki követelményt támasztó beépítést, megpróbál “olcsón”, oda nem illő, gyengébb minőségű termékkel megoldani.

Panoráma gyilkolás

A homlokzati nyílászárók biztosítják, hogy elegendő fény jusson otthona belsejébe. Ezért egyáltalán nem mindegy, hogy adott ablakméret esetén mekkora lesz az üvegezett felület. A típusválasztásnál fontos szempont, hogy a létrehozott üvegfelületek hány százalékát takarják ki a bordák, valamint az ajtó-, és ablakszárnyak keretei.

A legújabb építészeti trendek a minimalizmusra törekszenek, így az ablakok keretei szinte láthatatlanok maradnak. Ennek egyik különleges, prémium megoldása a Solarlux CERO márkanevű nyílászáró családja, melyről bővebben itt olvashat »

Könnyű működtetés

A nagyméretű nyílászárók minőségének egyik legfontosabb szempontja a könnyű működtetés, hiszen sokszor 300-400 kg súlyú szerkezeteket kell mozgatnunk. Sőt, ezeket gyermekeinknek is tudni kell kezelni, mégpedig balesetveszély nélkül.

Fontos, hogy lehetőleg egy kézzel tudjuk működtetni a toló és harmonika ajtókat, hogy az áthaladás könnyű és egyszerű legyen. Különösen a harmonika ajtók működtetése jelenthet gondot akkor, ha műszakilag nem kiforrott megoldásról van szó.

Betörésgátlás toló és harmonika ajtóknál

A betörésgátlással kapcsolatosan mindenekelőtt meg kell jegyezni, hogy tökéletes védelem nincs, vagy csak olyan nagy ráfordítással, hogy az már nem kifizetődő.

Amikor a homlokzati nyílászárók és a bejárati ajtók betörésgátlásáról kérdeznek minket, azt szoktuk javasolni, hogy szerintünk az optimális megoldás az, ha nem csak a nyílászárókat látjuk el bizonyos fokú védelemmel, hanem elektronikai védelmet is használunk kiegészítésül. Ily módon az esetek többségében elegendő biztonságot nyújt egy RC2, vagy RC3 védelmi besorolási nyílászáró. A védelmi szintekről bővebben a bejárati ajtó választás menüpontban olvashat.

További nagyon fontos tudnivaló, hogy a gyártmányok minőségi tanúsítványait minden esetben kérje el a forgalmazótól és győződjön meg róla, hogy a megvásárolni kívánt termék valóban feltüntetésre került a típusfelsorolásban. Semmiképp ne hagyja magát megtéveszteni. Ha pl. egy emelő-toló ajtó típusa nincs feltüntetve csak egy egyszárnyú ablaké, akkor hiába azonos a gyártó, a minősítés az emelő-toló ajtóra nem érvényes.

Betörés esetén a biztosító nem téríti meg a kárt, ha a megkötött biztosítási szintnek megfelelő nyílászárók nem voltak beépítve. Ezt pedig igazolnia kell, amit kizárólag a minősítés birtokában tud megtenni.

Akadálymentes közlekedés

<