Mantu Ablak

Fa ablak választásának 10 fontos szempontja

Az elmúlt évtizedek technokrata építészeti törekvései, a mindent uraló fém-, beton-, és üvegfelületek megjelenése után a fa ablak választása, mint építőanyag kétségtelenül újra reneszánszát éli.

Nemcsak azért, mert ismét előtérbe került a környezetvédelem és a környezettudatos gondolkodás, de azért is szeretjük a fát, mert semmivel sem hasonlítható össze természetes szépsége. Igaz, ha a költségeket nézzük, akkor nem meglepő, hogy típustól függően, de a fa ablakok nagyjából 20-30%-al drágábbak a műanyag ablakoknál. Nézzük, hogy cserébe mit kínálnak ezért.

Fa emelő-tolóajtó Katzbeck és a szerencsét hozó fekete cica
Fa emelő-tolóajtó Katzbeck és a szerencsét hozó fekete cica

A fa ablak választása ellen megfogalmazott legnagyobb kritika eddig az volt, hogy rendszeres felújításra szorulnak. Azonban az elmúlt évek technológiai fejlődése, és az alumínium borítás előtérbe kerülése ezt tökéletesen orvosolta.

Fa ablak választás 10 érv alapján

 • nagy keresztmetszete miatt stabilabb szerkezetet ad
 • „élő”, lélegző anyag lévén megakadályozza a lakás gombásodását
 • szabályozza a légnedvességet a belső helységeinkben
 • nagy belmagasságnál is alkalmazható
 • a fa magasabb lakókomfortot, otthonosságot kínál
 • a fa természetessége és színei élettel teltek, ami javítja a közérzetet
 • a fa ablakok kellemes belső klímát teremtenek a páratartalom szabályozásával
 • a lakkok és lazúrok használatával hangsúlyos részei lehetnek lakberendezésünknek
 • a fa ablakok csökkentik a CO2 lábnyomunkat, emiatt környezettudatos választást jelentenek

Milyen fajta fából készül egy fa ablak?

Kínálatunkban kizárólag az európai ablakgyártók szövetsége által is ajánlott, tervszerű erdőgazdálkodásból származó fafajták találhatók meg. Tudatosan mondtunk le a trópusi fafajokról (pl. eukaliptusz, meranti), mert ezen fafajták átgondolatlan irtása a klímaváltozás egyik okozója.

Fa ablak Katzbeck fa fajták
Fa ablak választás különböző fa fajtákból lehetséges

Másrészt megemlítendő, hogy a legtöbb egzotikus fafajjal kapcsolatosan rendkívül kevés tapasztalat áll rendelkezésre az ablakgyártás vonatkozásában. Nem lehet tudni, hogy ezek az európai klíma körülményei között, miként viselkednek 20-30 év távlatában, ezért ablak alapanyagként való felhasználásuk igencsak kockázatos.
Az általunk forgalmazott Katzbeck ablakokat kizárólag az évszázados tapasztalatok alapján bevált európai fafajokból gyártják.

Választható fa fajták

 • lucfenyő
 • vörös fenyő
 • tölgy

Milyen minőségű fából készül a fa ablak?

A fa ablak választás egyik sarokköve az alapanyagként használt fa minősége. Sajnálatos módon a hazai gyakorlatban az ablakgyártásra alkalmazható fa anyagok minőségére vonatkozó előírások rendkívül általánosak és leegyszerűsítettek.

Legtöbbször csak a nedvességtartalommal, a keresztmetszettel és a hossztoldottsággal jellemzik azokat. Holott a nálunk lényegesen magasabb nyílászáró kultúrával (tapasztalattal) rendelkező osztrák vagy német piacon számos további, nálunk többnyire elhallgatott paraméterrel jellemzik ezeket az alapanyagokat.

Így kiemelt jelentőségű a stabilitást meghatározó térfogatsűrűség, vagy a felületi megjelenést (esztétikát) befolyásoló hossztoldásra vonatkozó előírások, illetve a fa erezetképe.

Azért is felettébb elgondolkodtató a kérdés, mert az ablak árában jelentős tényező a felhasznált fa alapanyag ára, ami így széles határok között változtatható és legtöbbször beazonosíthatatlanná teszi a minőséget, ezért félrevezető az árak megítélésekor.

Az általunk forgalmazott Katzbeck ablakok alapanyagai a legszigorúbb minőségi kritériumok szerint kerülnek kiválasztásra, kizárólag a szabványban előírtak szerint.

Miért kell az alumínium borítás a fa ablakra?

Miért egészségesebb a fa ablak a műanyag ablaknál?

Köztudomású, hogy az ablakok légzárásának javulása káros hatással van a lakáson belüli páraképződésre. Az elégtelen szellőzés páraképződéshez, sőt esetenként penészedéshez vezethet. Egy átlagos méretű 4 tagú családban naponta kb. 7.000 gramm pára képződik a lakásban.

Egy 150 m2-es, átlag feletti lakóterületet figyelembe véve ez azt jelenti, hogy minden légköbméternek 17,5 gr vizet kell felvenni. Ez gyakorlatilag 100% relatív páratartalomnak felel meg.

A fa ablakok “élő” anyag lévén segítik a lakás “lélegzését”, szabályozzák a lakás páratartalmát és megakadályozzák a lakás penészesedését.

Minden fa-alu ablak ugyanolyan?

Ha összehasonlítunk két különböző márkájú fa-alu ablakot, azt tapasztalhatjuk, hogy nagyon sok eltérés lehet köztük, de most csak egy, a műszaki megoldások közötti alapvető különbségre szeretnénk felhívni a figyelmet.

Az alumínium borítású ablakok között vannak alu-clip és hab-alu rendszerű ablakok. Köztudomású, hogy a fa hőszigetelő képessége kiváló, ellenben az alumínium rendkívül jó hővezető, így jelentősen rontja az ablak hőszigetelő képességét. Az alu-clip rendszerek esetében az ablak hőszigetelését a minél szélesebb fa ablakprofil, a hab-alu esetében egy keskenyebb fa profil és a rajta lévő hőszigetelő hab biztosítja.

Természetesen nem tisztünk eldönteni, hogy melyik műszaki megoldást tekinthetjük jobbnak a hőszigetelés szempontjából, ezért ezt meghagyjuk másoknak. De egyetlen gondolatra szeretnénk mégis felhívni a figyelmet. Amikor valaki a fa ablak mellett dönt, akkor sok esetben fontos szerepet játszik a döntésben a környezettudatosság, a jövőért való aggódás (pl. kisebb CO2 lábnyom).

Akik így gondolkodnak, azoknak mindenképpen megfontolandó, hogy a 100%-ban újrahasznosítható alu-clip rendszerű fa-alu ablak mellett, vagy a jelentős vegyipari terhelést (gyártás) és energiát, valamint a költséges megsemmisítést igénylő hab-alu megoldás mellett döntenek-e.

<