Mantu Ablak

Alumínium emelő toló erkélyajtó – Solarlux SL 160

Amikor a világos belső terek érdekében 2400 mm-nél magasabb homlokzati nyílásméreteket szeretnénk kialakítani az otthonunkban, akkor erősen beszűkülnek a lehetőségeink a standard ár és terméktartományban. Különösen igaz ez, ha a nyílászárók nem csak magasságukban, de szélességi méretüket illetően különlegesek. Ezekben az esetekben használhatjuk ki előnyösen az alumínium nyílászárók extrém stabilitását. Ilyen tipikus beépítési szituációval találkozhatunk pl. a nappalin található teraszajtó esetén vagy a hőszigetelt télikert oldalfalainál.

 

Mit kell tudni az emelő toló erkélyajtókról?

A szerkezet működési elve egyszerű: a nyílószárnyat felemeljük, majd egy felső vezetősínen oldalra mozgatjuk. Ez nem azonos a bukó-toló kivitellel, ahol a nyílószárny a síkból való kibuktatás után egy alsó vezetésű sínpályán tolható oldalra. Az alsó megvezetés miatt egy 6-8 cm alsó küszöb átlépése szükséges az áthaladáskor. Igaz ezt a kivitelt a nevesebb márkák már tovább fejlesztették, mivel több szempontból sem volt ideális, de az alacsonyabb árkategóriában továbbra is ez a kompromisszumokra kényszerítő típus érhető el.

Egy emelő-toló ajtó segítségével jóval nagyobb nyílást tudunk kinyitni, mint egy hagyományos nyíló erkély ajtóval. (Ugyanakkor jóval kevesebbet egy harmonika ajtóhoz képest.) De ha nagy üvegfelületeket szeretnénk, és nem akarjuk kinyitni az egész homlokzatot, akkor ez a nyílászáró kivitel ideális választást jelenthet.

A kínálatunkban megtalálja a Katzbeck fa-alu emelő-toló erkélyajtóit, illetve a Solarlux alumínium tolóajtóit is. Utóbbiak között szerepel a láthatatlan ablaknak hívott modern, minimál Cero toló ajtó rendszer, valamint az SL160 alumínium emelő-toló ajtó típus is.

Emelő toló erkélyajtó alumíniumból - Solarlux SL 160

A Solarlux SL 160 emelő-toló ajtó

Az SL 160 típusú emelő-toló ajtó a legmagasabb hőszigetelési igények mellett elsőrangú funkcionalitást és megjelenést biztosít.A hosszú élettartamú rozsdamentes futózsámoly és futósínek könnyed mozgatást garantálnak nagy méretek és szárnysúlyok esetén is.

Az SL 160 emelő toló ajtót a standard alumínium kategóriában azoknak ajánljuk, akiknek nem prioritás a minimál design, de előnyben részesítik az alumíniumot a műanyaggal és a fával szemben. Az SL 160 keretszerkezete 107 mm széles és 160 mm beépítési mélységű és akár 48 mm üvegvastagság fogadására alkalmas.

Az SL 160 alumínium szárnyai még óriási méretben is könnyen kezelhetőek, pedig a max 3400 mm-es magasság és a max. 3200 mm-es szárnyszélesség akár 400 kg-os szárnysúlyt is eredményezhet. Kétszárnyú kivitelben (1 toló és 1 fix szárny)  3 rétegű üvegezéssel a maximális méret 4800 x 2900 mm vagy 6300 x 2700 mm lehet. 3 egy irányba nyíló szárny esetén a maximális szélesség akár 8400 mm is lehet.

Az alábbi videóban, melyet egy angol Solarlux viszonteladó társunk készített, röviden megnézheti, hogyan működik az SL 160 emelő toló erkélyajtó.

Modern design, optimális hőszigetelés, maximális funkcionalitás

Az SL 160 szerkezet ráadásul sokféleképpen felhasználható: emelő-toló erkélyajtóként, télikert oldalfalként, vagy üveghomlokzat részeként is. A tartós, rozsdamentes acélból készült kocsik és sínek biztosítják a könnyű kezelhetőséget még a nagyobb szárnyméretek esetén is. A szennyeződések miatt sem kell aggódnia, ugyanis az integrált kefével ellátott kocsi tisztítja a rendszert minden nyitáskor és záráskor.

Választhat a két, vagy három sínes kivitel, illetve az egy, két, vagy három szárnyas megjelenés között. A szerkezet RC2-es betörésvédelmi minősítéssel rendelkezik, Uw=1,1 W/m2K hőszigetelési értékkel, valamint 41 dB-es hanggátlási értékkel.

A Solarlux SL 160 alumínium tolóajtó irányára 2 szárnyú kivitelben, 4800 x 2900 mm méretben EUR 9.200,- +ÁFA.

 

Vissza a Solarlux homlokzatokhoz »

<