Mantu Ablak

Alumínium emelő toló erkélyajtó – Solarlux SL 160

Amikor nagyobb nyílásméretet szeretnénk kialakítani az otthonunkban, például egy emelő toló erkélyajtóval mondjuk azért, hogy szép tágasnak és világosnak tűnjön a nappali, akkor többnyire a standard nyílászáró gyártók kihullanak a rostán. És ehhez nem is kell különösebben óriási méretekről beszélni.

Ennek egyszerűen az az oka, hogy nem erre vannak berendezkedve, az általuk gyártott termékek a standard mérettartományokon belül operálnak jól. Többnyire ezek a méretek vannak minősítve (már ha), ezeknek tudnak piacképes árakat szabni, és ezeket tudják egyszerűen beépíteni.

Így ha valóban nagy méretekben gondolkozik (2,5 m magasság felett), akkor ehhez érdemes olyan terméket választani, amelyet nem ad hoc jelleggel gyártanak le az Ön pénztárcájával kísérletezve.

Mit kell tudni az emelő toló erkélyajtókról?

A szerkezet működési elve egyszerű: a nyílószárnyat felemeljük, majd egy felső vezetősínen oldalra mozgatjuk. Ez nem azonos a bukó-toló kivitellel, ahol a nyílószárny a síkból való kibuktatás után egy alsó vezetésű sínpályán tolható oldalra. Az alsó megvezetés miatt egy 6-8 cm alsó küszöb átlépése szükséges az áthaladáskor. Igaz ezt a kivitelt a nevesebb márkák már tovább fejlesztették, mivel több szempontból sem volt ideális, de az alacsonyabb árkategóriában továbbra is ez a kompromisszumokra kényszerítő típus érhető el.

Egy emelő-toló ajtó segítségével jóval nagyobb nyílást tudunk kinyitni, mint egy hagyományos nyíló erkély ajtóval. (Ugyanakkor jóval kevesebbet egy harmonika ajtóhoz képest.) De ha nagy üvegfelületeket szeretnénk, és nem akarjuk kinyitni az egész homlokzatot, akkor ez a nyílászáró kivitel ideális választást jelenthet.

A kínálatunkban megtalálja a Katzbeck fa-alu emelő-toló erkélyajtóit, illetve a Solarlux alumínium tolóajtóit is. Utóbbiak között szerepel a láthatatlan ablaknak hívott modern, minimál Cero toló ajtó rendszer, valamint az SL160 alumínium emelő-toló ajtó típus is.

Emelő toló erkélyajtó alumíniumból - Solarlux SL 160

A Solarlux SL 160 emelő-toló ajtó

Az SL 160 könnyebb alumínium szárnyai még óriási méretben is könnyen kezelhetőek, pedig a max 3400 mm-es magasság és a max. 3200 mm-es szélesség akár 400 kg-os szárnysúlyt is eredményezhet. A Solarlux ugyanolyan gondossággal tervezte meg ezt a termékét, mint a legújabb fejlesztéseit, és ha nem is ez a legmodernebb nyílászáró kivitel, mind a megjelénése, mind a műszaki felszereltsége hozza a precíz német minőséget.

Az alábbi videóban, melyet egy angol Solarlux viszonteladó társunk készített, röviden megnézheti, hogyan működik az SL 160 emelő toló erkélyajtó.

Modern design, optimális hőszigetelés, maximális funkcionalitás

Az SL 160 szerkezet ráadásul sokféleképpen felhasználható: emelő-toló erkélyajtóként, télikert oldalfalként, vagy üveghomlokzat részeként is. A tartós, rozsdamentes acélból készült kocsik és sínek biztosítják a könnyű kezelhetőséget még a nagyobb szárnyméretek esetén is. A szennyeződések miatt sem kell aggódnia, ugyanis az integrált kefével ellátott kocsi tisztítja a rendszert minden nyitáskor és záráskor.

Választhat a két, vagy három sínes kivitel, illetve az egy, két, vagy három szárnyas megjelenés között. A szerkezet RC2-es betörésvédelmi minősítéssel rendelkezik, Uw=1,1 W/m2K hőszigetelési értékkel, valamint 41 dB-es hanggátlási értékkel.

<