Mantu Ablak

Milyen szempontok alapján válasszon ablakot?

Az első építkezés romantikus életérzését gyorsan le tudják gyalulni a hidegzuhanyként ható, előre nem látott, vagy tervezett költségek. De egyáltalán nem kell aggódnia, ha Ön a pénzével tudatosan bánó, hosszú távra is gondolkodó építkező, vagy felújító. Ezért rögtön érdemes megjegyeznie, hogy az építési költségek közel 10-20%-át teszik ki az ajtók és az ablakok.

Ha ezt soknak találja, gondoljon arra, hogy a beépítendő nyílászárók nagymértékben befolyásolják majd az új, vagy a felújított családi háza energiaköltségeit, külső megjelenését, komfortos lakhatóságát és nem utolsó sorban az értékállóságát is.

Mennyire számít az ablak márkája?

A köztudatban számos tévhit él az ablak gyártókkal kapcsolatban, elsősorban a műanyag ablakok piacán. Sokszor halljuk a vevőktől, amikor megkérdezzük, hogy milyen ablakot vett, hogy Rehaut, Kömmerlinget, vagy éppen Schücot választottak. Ezek mindegyike kétségkívül kiváló ablakmárka. Azonban kevesen tudják, hogy valójában egyik cég sem gyárt ablakokat, hanem csak ablakprofilokat.

A nevezett cégek gyártási know-how-t értékesítenek kisebb-nagyobb ablakgyártók részére, így az ablak minősége elsősorban attól függ, hogy a licencet használók mennyire tartják be a gyártási előírásokat. Ezért aztán a gyártó személyétől függően, jelentős különbségek adódhatnak akár ugyanazon márkájú profilból készült ablakok között is.

Sokszor beszélünk arról, hogy az ablak minőségének egyik legfontosabb garanciája a megbízható gyártó. A Mantu Selection® ablak program esetében kétség sem férhet hozzá, hogy nagy múltú, több mint négy évtizedes gyártói tapasztalattal rendelkező gyártókról van szó, ahol a vevő elégedettsége és a megbízható garanciális szolgáltatás mindennél előbbre való.

Ráadásul a Katzbeck gyártási rendszere és szigorú minőség-védelmi irányelvei állandó és magas gyártási színvonalat biztosítanak. Ezen felül hosszú garancia idővel garantálják a biztos alkatrész utánpótlást, és a szervizhátteret is.

Fából, vagy műanyagból válasszon ablakot?

Az elmúlt 10 évben a technológia fejlődésével mind a fa ablakok, mind a műanyag ablakok sokat tökéletesedtek. Ezért kizárólag műszaki szempontok alapján ma már nehéz választani közöttük. Azzal az általánosságokkal is leszámolhatunk, hogy a fa ablakoknak rendszeres a felújítási igénye, a műanyag ablakok meg inkább praktikusak és kedvezőbb árúak, mint szépek. Ugyanis ezek már nem minden esetben igazak.

Ezért inkább érdemes annak mentén elindulnia, hogy mely ablak típus műszaki követelményei felelnek meg jobban, vagy melyik megjelenése illik inkább az Ön elképzeléseihez. Döntését befolyásolhatja a környezettudatosság is, a fa-, és fa-alu ablakok választása azt is jelenti, hogy Ön tudatosan áldoz arra, hogy 100%-ban újrahasznosítható anyagokat építsen be új otthonába, ezzel vállalva a jövő társadalma érdekében a magasabb beruházási értéket.

Minden szempontot figyelembe véve elmondható, hogy ma az alumínium borítású műanyag és fa ablakok jelentik az egyik legtökéletesebb műszaki megoldást a homlokzati nyílászárók piacán.

Röviden az ablakok nyitási módjairól

Az ablak funkciójától és a beépítési helyétől függően különböző nyitási módú kivitelek közül választhat.

  • A fix ablakokat elsősorban ott alkalmazhatja, ahol fényt akar beengedni a lakásba, de nem szükséges azok nyitása. Fontos azonban figyelnie arra, hogy csak olyan helyre tegyen fix ablakokat, ahol a tisztítás mindkét oldalon ‘alpin technika’ nélkül is megoldható.
  • A nyíló-, és bukó-nyíló ablakok a legszélesebb körben alkalmazott kivitelek. Mivel lényegi árkülönbség ma már nincs a két típus között, ezért célszerűbb a bukó-nyíló kivitelt választani.
  • A toló ablakok bizonyos építési szituációkban, például ahol az ablak nyitása akadályokba ütközne (konyhapult előtt) igen célszerű lehet. Hátránya, hogy csak az ablakfelület 50%-a válik nyithatóvá, míg a másik oldal fix marad.

A maximális nyitási méret elérését a harmonika nyílászárók specialistájának szabadalmaztatott fejlesztése, a Solarlux harmonika ablak teszi lehetővé, ami elsősorban a nagyobb felületű homlokzatnyitásra nyújt kiváló megoldást (pl. terasz felé történő homlokzatnyitás, hogy kertkapcsolatot alakítsunk ki).

Ha bizonytalan abban, hogy az egyes helyiségekben milyen nyitásmódot válasszon, akkor jöjjön el hozzánk tervezőjével együtt, és egy műszaki konzultáció keretében segítünk ezeket tisztázni.

Kérjük, hogy minden esetben egyeztessenek kollégáinkkal egy időpontot!

 

Vegye fel velünk a kapcsolatot! »

Az ablak hőszigetelése

Napjaink kétségkívül legtöbbet hangoztatott ablakvásárlási szempontja az ablakok hőszigetelő képessége. Mindenki szeretne energiát és pénzt spórolni, ezért a legjobb hőszigetelésű ablakot szeretné választani. Nem csoda hát, ha minden gyártó a hőszigetelés (pontosabban fogalmazva a hőveszteség) különböző mérőszámait állítja az érvrendszere középpontjába.

Természetesen nagyon fontosak ezek a paraméterek, például a Ψ érték, amely az üvegkeret anyagának hosszfüggő hőveszteségi együtthatója, vagy az Uf érték, ami a keretprofilon keresztüli hőátbocsátást jelöli. De találkozni fog az, Ug értékkel is, ami az üveg hőátbocsátását határozza meg.

De még fontosabb az ablakok hőszigetelő képessége, amiről, az Uw érték árulkodik. (Egészen pontosan az ablak hőátbocsátását jelöli.) Ezen a ponton fontos megjegyezni, hogy a gyártók által megadott Uw érték csak a lehetségesen elérhető legjobb értéket jelenti, ami kizárólag szakszerű tervezés és beépítés esetén érhető el.

Nem szabad elfeledkezni azonban arról a tényről sem, hogy a kiváló hőszigetelési képesség csak az év egy bizonyos szakaszában (télen és nyáron) előnyös. Az átmeneti időszakokban megfelelőbb lenne egy alacsonyabb hőszigetelésű értékű ablak, ami engedné kihasználni a nap jótékony, melegítő hatását. Ebből a szempontból az ablaküveg napenergia nyeresége releváns (un. G érték), mint döntési szempont.

Éppen ezért az üvegezés kiválasztása számos egyéb tényezőtől (az épület energia szükséglete, tájolás, árnyékolás) függő bonyolult tervezési feladat, ami mindenképpen szakértőt igényel. A Katzbeck ablakok számos üvegezési opciót (pl. 2 vagy 3 rétegű üvegezés, Solar üveg) kínál, melyek lehetővé teszik az igényeknek legjobban megfelelő megoldás kiválasztását.

Az ablakok hangszigetelése

Forgalmas belvárosi utcákban, vagy az elővárosi bevezető utak közelében az ablak hangszigetelő képessége válik az egyik legfontosabb döntést befolyásoló tényezővé. Fontos tudnia, hogy az ablak hangszigetelése szempontjából nem csak az ablak műszaki paraméterei (az üveg és az ablakkeret hangszigetelési értéke) számítanak, de kiemelt jelentőségű a szerelés során alkalmazott technológia, vagyis a kivitelezés.

Az ablakok hangszigetelő képességét a decibelben megadott Rw számmal jellemezhetjük. Minél nagyobb ez az érték, annál jobb a hangszigetelés, vagyis annál kevesebb zaj jut be az utcáról otthonunkba. A hangszigetelés mértéke megadja, hogy az eredeti hangszintet mennyivel csökkenti az ablak. 10 dB hangszigetelés esetén az eredeti hangszint 1/10 része (20dB esetén 1/100, 30 dB esetén 1/1000) jut át az ablakon. Az emberi fül 10 dB csökkenést a hangerő felezéseként érzékel.

A Katzbeck ablakok számos megoldást kínálnak a zajvédelemhez. Választhat fokozott hanggátlású üveget az ablakaihoz, de kiváló hangszigetelési megoldást jelenthetnek a több rétegben kiépített ablakrendszerek is.

Az ablakok betörésgátlása

Fontos tudni, hogy a homlokzati nyílászárókat teljesen betörésbiztossá csak aránytalanul nagy költségráfordítással tehetjük meg. Mi inkább azt szoktuk javasolni, hogy egy alacsonyabb szintű mechanikai védelem mellett érdemes még valamilyen elektronikusat is választani. Elsődlegesen az alkalmi és a besurranó tolvajok ellen javasolt mechanikai védelmet kiépíteni az ablakoknál. Az ESG üvegezés, melyek többféle biztonsági fokozatban is választhatóak, az ablaküveg betörése utáni gyors behatolást akadályozza meg. Az ablakszárnyak gyors befeszítése ellen a megerősített pántok, felfúrása ellen pedig a biztonsági zárszerkezetek védenek.

Az ablakok árnyékolása

Már az ablakok hőszigetelő képessége kapcsán is említettük az árnyékolás fontosságát. Az energiahatékonyság témakörén belül szinte mindenki kizárólag a fűtési költségek minimalizálására gondol, de nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy nyáron a klimatizálásra fordított költségeink jelentősen csökkenthetőek a megfelelő árnyékolások beépítésével.

Az ablakok árnyékolása többféle eszközzel lehetséges, melyek lehetnek külső és belső elhelyezésűek is. Alapvetően igaz, hogy a külső árnyékolás sokkal jobb hatékonyságú a hővédelem szempontjából.

Az árnyékolás lehet a hagyományos redőny, zsalugáter, vagy a legmodernebb raffstore, attól függően, hogy mik az Ön igényei. Mindegyik árnyékolás típusnak van előnye és hátránya is, így az optimális megoldás mindig az Ön szokásaitól, és életmódjától függ, melyet részletes tanácsadás keretében mérünk fel.

Talán a legfontosabb általános tanács az árnyékolás típusának kiválasztásakor azonban az, hogy az árnyékolást minden esetben az ablakrendszerrel együtt, annak műszaki megoldásaihoz igazítva válassza ki.
Legjobb, ha az ablakokat és az árnyékolást egy egységes rendszerként, egy kézből vásárolja meg. Csak ez biztosítja ugyanis a különböző gyártók tökéletes egymáshoz való illeszkedését, a hőhidak kiküszöbölését, a maximális működési biztonságot és garanciális védelmet.

Bővebben itt olvashat a megfelelő árnyékolás kiválasztásáról »

Ablakok és a rovarvédelem

Az ablaknyílásaink rovarvédelmét sokféle megoldással biztosíthatja. A legegyszerűbb öntapadós szúnyoghálóktól kezdve a komolyabb kivitelű, ablakrendszerbe integrált keretezett szúnyoghálókig.

A megoldások között nyilvánvalóan a használati értéket és az árat illetően is óriási különbségek adódhatnak. A szúnyogháló rendszerek közötti választáskor elsősorban azt kell mérlegelnie, hogy egyszeri, magasabb költségű, de hosszú távú megoldást szeretne, vagy pedig többszöri, alacsonyabb költségű, de esetleg évente ismétlődő beruházás mellett dönt inkább. Mindemellett nem elhanyagolható szempont, hogy egy nagy értékű családi ház, sok milliós ablakain nem túl szép látvány a szél tépte, lengedező szúnyogháló. Ami mellesleg amellett, hogy csúnya, még a szúnyogokat is beengedi.

A Schlotterer kiforrott műszaki megoldásai, az ablak illetve árnyékoló rendszerekbe szinte láthatatlanul integrált rovarvédelmi eszközei (pl . Schlotterer IGI rovarvédelmi rendszerek) funkciójában ideális és látványban is szép megoldást nyújtanak az igényes építkező számára.

Ablakok beépítése és ablakszerelés

A legnagyobb és legnevesebb ablakgyártók is ki vannak téve annak a veszélynek, hogy a legjobb, legtökéletesebb ablakok megtervezése és legyártása esetén is vevői reklamációkkal találkoznak. A vevők probléma esetén rendszerint az ablak gyártóját teszik felelőssé a „rossz minőségért”. Pedig a gyakorlat azt mutatja, hogy az elégtelen hő, és hangszigetelésre, a nem kielégítő víz és légzárásra vonatkozó vevői panaszok szinte kivétel nélkül az ablak szakszerűtlen beépítésére vezethetők vissza.

Hogy jobban megérthessük egy üzlet polcán lévő ablak és egy beépített ablak minősége közötti különbséget, vegyünk egy példát. Ön szerint hány liter folyadékot lehet tárolni egy 100 literes edényben? És ha lyukakat fúrunk az oldalára? Nos, ugyanilyen lyukakat „jelenthet” az ablak hőszigetelő és hangszigetelő képességére nézve a szakszerűtlen beépítés is. Ezért mi kiemelt figyelmet fordítunk az ablakok beépítését végző szakembereink képzésére. Szerelőink évente oktatásokon és továbbképzéseken vesznek részt, melyek eredményes elvégzését a gyártók tanúsítványokkal igazolják.

 

Vegye fel velünk a kapcsolatot! »

<