Mantu Ablak

Milyen szempontok alapján válasszon ablakot?

Az ablakválasztás szempontjait alapvetően két fő csoportba sorolhatjuk.

Az elsőbe tartoznak azok a funkcionális tulajdonságok, amelyek alapján tárgyszerűen el lehet dönteni, hogy 2 ablaktípus közül melyik bír jobb értékeléssel. Ilyenek a hőszigetelés, a hanggátlás, az alapanyag minősége, a betörésgátló képesség vagy a felületkezelés minősége. Ezek azok az objektív kritériumok, amelyek alapján a legtöbb építkező igyekszik össze hasonlítani a homlokzati nyílászárókat. (Halkan megjegyezzük azért, hogy a gyártók által közölt paramétereket nem árt néha fenntartásokkal kezelni.) De ide sorolhatjuk azokat a döntési szempontok is, amelyek mérése és összehasonlítása egy átlag vásárló számára már sokkal nehezebb. Ilyenek pl. a márkaérték, az anyagválasztás (műanyag, fa vagy alumínium), vagy a szakszerű beépítés.

Biztosak vagyunk benne, hogy akik elolvassák tanácsainkat. azok ezekre a paraméterekre koncentrálva már tudnak egy a funkcionális követelményeket kielégítő, jó minőségű nyílászárót választani.

Azonban, ha valaki ennél többre, különlegesebbre vágyik, akkor el kell jönnie bemutatótermünkbe és sokkal jobban el kell merülnie a részletekben. Ehhez mindenekelőtt nyitottság kell, hogy meghallgasson egy szakembert, aki megmutatja Önnek azokat a megoldási részleteket, amelyek döntően a látványt (beleértve az építészeti látványt), és ezáltal a prémium és luxus érzetét befolyásolják. Higgye el, ezek azok a részletek, amelyekre mindennap jólesően fog tekinteni és majd büszkén mutogatja barátainak és vendégeinek is. Ez lehet egy tökéletes felületképzés, egy különleges anyagválasztás, egy egyedi forma, egy trükkös automatizálási lehetőség, egy lélegzetállítóan nagy üvegszárny, egy a teljes homlokzatot nyithatóvá tevő harmonika ajtó, egy monumentális üvegsarok, egy rejtett árnyékolás, egy monumentális méretű bejárati ajtó, stb. stb. Higgye el tudjuk még fokozni!

 

Vegye fel velünk a kapcsolatot! »

Mennyire számít az ablak márkája?

A köztudatban számos tévhit él az ablak márkákkal kapcsolatban, elsősorban a műanyag és alumínium nyílászárók piacán. Sokszor halljuk a vevőktől, amikor megkérdezzük, hogy mit vásárolt, hogy Rehaut, Kömmerlinget, vagy éppen Schücot választottak. Ezek mindegyike kétségkívül kiváló márka. Azonban kevesen tudják, hogy valójában egyik cég sem gyárt ablakot, hanem csak az alapanyagot, vagyis az ablakprofilokat. A nevezett cégek gyártási know-how-t értékesítenek kisebb-nagyobb gyártók részére, így az ablak minősége sokkal inkább függ attól, hogy a licencet használók mennyire tartják be a gyártási előírásokat, mint magától az alapanyagtól. Éppen ezért a gyártó személyétől függően, jelentős különbségek adódhatnak akár ugyanazon márkájú profilból készült nyílászárók között is.

Sok esetben találkozunk olyan versenytárs ajánlatokkal,  amelyekben sem a gyártó kiléte, sem a termék nem beazonosítható. Pedig a termék minőségének legfontosabb garanciája a megbízható gyártó. A Mantu homlokzati nyílászáró választékában kizárólag nagy múltú, több évtizedes gyártói tapasztalattal rendelkező gyártókat talál, ahol a vevő elégedettsége és a megbízható garanciális szolgáltatás mindennél előbbre való.

Vagyis az első tanács: Ne a márkára, hanem a gyártó személyére koncentráljon!

Milyen anyagból készüljön az ablakot?

Az elmúlt 10 évben a technológia fejlődésével mind a műanyag, mind a fa, mind pedig az aluímium ablakok sokat tökéletesedtek. Ezért kizárólag műszaki szempontok alapján ma már nehéz választani közöttük. Azokkal az általánosságokkal is leszámolhatunk, hogy a fa ablakokat állandóan újra kell festeni, hogy a műanyag nyílászárók inkább praktikusak,  mint szépek vagy, hogy az alumíniumnak rossz a hőszigetelése . Ezek ugyanis ma már nem minden esetben igazak.

Az egyes ablak típusokat össze lehet hasonlítani tisztán az anyagtulajdonságok alapján. Mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai, így a döntés ritkán születik racionális alapon, hanem sokkal inkább emocionális érvek mentén. Az alumínium kétségkívül a high-tech házak leggyakrabban alkalmazott alapanyaga, a fa ellenben a meghitt otthonosság, a természetes meleg felületek nélkülözhetetlen eleme. A műanyag pedig a praktikumot és kedvező árakat keresők biztos választása.

Röviden az ablakok és ajtók nyitási módjairól

Az ablak funkciójától és a beépítési helyétől függően különböző nyitási módú kivitelek közül választhat.

  • A fix kivitelt elsősorban ott alkalmazhatja, ahol fényt akar beengedni a lakásba, de nem szükséges azok nyitása. Fontos azonban figyelnie arra, hogy csak olyan helyre tegyen fix ablakokat, ahol a tisztítás mindkét oldalon ‘alpin technika’ nélkül is megoldható.
  • A nyíló-, és bukó-nyíló kivitelek a legszélesebb körben alkalmazott típusok. Mivel lényegi árkülönbség ma már nincs a két verzió között, ezért célszerűbb a bukó-nyíló kivitelt választani.
  • A toló ablakok bizonyos építési szituációkban, például ahol a nyitás akadályokba ütközne (konyhapult előtt) igen célszerű lehet. Hátránya, hogy csak a felület 50%-a válik nyithatóvá, míg a másik oldal fix marad.
  • A bukó-toló ajtókat rendszerint nagyobb nyílásoknál, pl. erkélyajtó, teraszajtó alkalmazzák. Jellemzője, hogy az egyik szárny fix, a másikat pedig először kibuktatva, majd eltolva tudjuk szabddá tenni a nyílást. Hátrányuk a nehézkes működtetés és az akadálymentesség hiánya ( 50-70 mm magas un. botlóküszöb marad)
  • Az emelő-toló ajtókat szintén nagy felületű homlokzatnyitásokhoz használhatjuk, ahol igény a nagy átláthatóság (nagy üvegfelületek) és az akadálymentesség. Hátrányként említhető, hogy csak a teljes nyílás 50%-a nyitható ill. a nagy súlyok miatti drága és nehéz szerelés (többnyire gépesítés szükséges).
  • A harmonika ajtók ugyancsak a nagy felületű homlokzatnyitásra kínálnak megoldást. Hátrányként a toló ajtókkal szemben a kisebb üvegfelületek, míg előnyként a nyílás 100%-os nyithatósága és a könnyebb szerelhetőség említhető.

Ha bizonytalan abban, hogy az egyes helyiségekben milyen nyitásmódot válasszon, akkor jöjjön el hozzánk tervezőjével együtt, és egy műszaki konzultáció keretében segítünk ezeket tisztázni.

Kérjük, hogy minden esetben egyeztessenek kollégáinkkal egy időpontot!

 

Vegye fel velünk a kapcsolatot! »

Az ablak hőszigetelése

Napjaink kétségkívül legtöbbet hangoztatott vásárlási szempontja az ablakok hőszigetelő képessége. Mindenki szeretne energiát és pénzt spórolni, ezért a legjobb hőszigetelésű típust szeretné választani. Nem csoda hát, ha minden gyártó a hőszigetelés (pontosabban fogalmazva a hőveszteség) különböző mérőszámait állítja az érvrendszere középpontjába. A baj csak az, hogy ezt többnyire a vásárlókat félrevezető módon, irreleváns vagy csak részben igaz adatokat feltűntetve teszik.

Lássuk, mik azok a legyakoribb tulajdonságok ill. paraméterek, amelyek nem ill. csak részben és érintőlegesen befolyásolják egy nyílászáró hőszigetelési értékét. 

  • Az üveg hőszigetelési értéke (Ug érték) kétségkívül befolyásolja az ablak hőszigetelési képességét, de önmagában nem mond semmit. Mert mit sem ér az üveg, ha az ablak szárnya és keret között nincs megfelelő tömítettség (pl. tömítés hiánya, rossz minőségű vasalat, pontatlan záródás, hibás beépítés miatt).
  • Az ablak keretének (profiljának) irreleváns tulajdonságai, mint pl. műanyag és alumínium ablakoknál a kamrák száma, vagy az ömagában semmit nem jelentő beépítési mélység. Tény, hogy a több kamra, a nagyobb beépítési mélység általában jobb hőszigetelést tesz lehetővé, de nem mindegy egy vevőnek, hogy ugyanazt a hőszigetelési értéket 5 vagy 7 vagy 100 kamrával éri el egy gyártó?

Vagyis ha hőszigetelésről van szó kizárólag egyetlen értékre koncentráljon, mégpedig az ablakok hőszigetelő képességére, amit az Uw érték jellemez. (Egészen pontosan a hőátbocsátást jelöli.) Ezen a ponton fontos megjegyezni, hogy a gyártók által megadott Uw érték is csak a vizsgálati méretű, labor körülmények között lehetségesen elérhető legjobb értéket jelenti. A ténylegesen szállított, a specifikációnak megfelelő méretű ablakok hőszigetelési értéke ennél a valóságban kisebb lesz, melyet döntően a megfelelően kialakított csomópontok és a szakszerű beépítés befolyásol.

Az ablakok hangszigetelése

Forgalmas belvárosi utcákban, vagy az elővárosi bevezető utak közelében az ablak hangszigetelő képessége válik az egyik legfontosabb döntést befolyásoló tényezővé. Fontos tudnia, hogy a hangszigetelés szempontjából nem csak a műszaki paraméterek (az üveg és a keret hangszigetelési értéke) számítanak, de kiemelt jelentőségű a szerelés során alkalmazott technológia, vagyis a kivitelezés.

A hangszigetelő képességet a decibelben megadott Rw számmal jellemezhetjük. Minél nagyobb ez az érték, annál jobb a hangszigetelés, vagyis annál kevesebb zaj jut be az utcáról otthonunkba. A hangszigetelés mértéke megadja, hogy az eredeti hangszintet mennyivel csökkenti a nyílászáró. Pl. 10 dB hangszigetelés esetén az eredeti hangszint 1/10 része (20dB esetén 1/100, 30 dB esetén 1/1000) jut át az ablakon. Az emberi fül 10 dB csökkenést a hangerő felezéseként érzékel.

Nyílászáróink számos megoldást kínálnak a zajvédelemhez. Választhat fokozott hanggátlású üveget, de kiváló hangszigetelési megoldást jelenthetnek a több rétegben kiépített rendszerek is.

Az ablakok betörésgátlása

Fontos tudni, hogy a homlokzati nyílászárókat teljesen betörésbiztossá csak aránytalanul nagy költségráfordítással tehetjük meg. Mi inkább azt szoktuk javasolni, hogy egy alacsonyabb szintű mechanikai védelem mellett érdemes még valamilyen elektronikusat is választani. Elsődlegesen az alkalmi és a besurranó tolvajok ellen javasolt mechanikai védelmet kiépíteni. Az ESG üvegezés, melyek többféle biztonsági fokozatban is választhatóak, az üveg betörése utáni gyors behatolást akadályozza meg. A szárnyak gyors befeszítése ellen a megerősített pántok, felfúrása ellen pedig a biztonsági zárszerkezetek védenek.

Az ablakok árnyékolása

Már a hőszigetelő képesség kapcsán is említettük az árnyékolás fontosságát. Az energiahatékonyság témakörén belül szinte mindenki kizárólag a fűtési költségek minimalizálására gondol, de nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy nyáron a klimatizálásra fordított költségeink jelentősen csökkenthetőek a megfelelő árnyékolások beépítésével.

Ablakok árnyékolása

Az ablakok árnyékolása többféle eszközzel lehetséges, melyek lehetnek külső és belső elhelyezésűek is. Alapvetően igaz, hogy a külső árnyékolás sokkal jobb hatékonyságú a hővédelem szempontjából.

Az árnyékolás lehet a hagyományos redőny, zsalugáter, vagy a legmodernebb raffstore, attól függően, hogy mik az Ön igényei. Mindegyik árnyékolás típusnak van előnye és hátránya is, így az optimális megoldás mindig az Ön szokásaitól, és életmódjától függ, melyet részletes tanácsadás keretében mérünk fel.

Talán a legfontosabb általános tanács az árnyékolás típusának kiválasztásakor azonban az, hogy az árnyékolást minden esetben az ablakrendszerrel együtt, annak műszaki megoldásaihoz igazítva válassza ki.
Legjobb, ha a nyílászárókat és az árnyékolást egy egységes rendszerként, egy kézből vásárolja meg. Csak ez biztosítja ugyanis a különböző gyártók tökéletes egymáshoz való illeszkedését, a hőhidak kiküszöbölését, a maximális működési biztonságot és garanciális védelmet.

Bővebben itt olvashat a megfelelő árnyékolás kiválasztásáról »

Ablakok és a rovarvédelem

Az ablaknyílásai rovarvédelmét sokféle megoldással biztosíthatja, a legegyszerűbb öntapadós szúnyoghálóktól kezdve a komolyabb kivitelű, rendszerbe integrált keretezett szúnyoghálókig.

Ablak árnyékolásA megoldások között nyilvánvalóan a használati értéket és az árat illetően is óriási különbségek adódhatnak. A szúnyogháló rendszerek közötti választáskor elsősorban azt kell mérlegelnie, hogy egyszeri, magasabb költségű, de hosszú távú megoldást szeretne, vagy pedig többszöri, alacsonyabb költségű, de esetleg évente ismétlődő beruházás mellett dönt inkább. Mindemellett nem elhanyagolható szempont, hogy egy nagy értékű családi ház, sok milliós ablakain nem túl szép látvány a szél tépte, lengedező szúnyogháló. Ami mellesleg amellett, hogy csúnya, még a szúnyogokat is beengedi.

A Schlotterer kiforrott műszaki megoldásai, a nyílászáró illetve árnyékoló rendszerekbe szinte láthatatlanul integrált rovarvédelmi eszközei (pl . Schlotterer IGI rovarvédelmi rendszerek) funkciójában ideális és látványban is szép megoldást nyújtanak az igényes építkező számára.

Az ablakok beépítése

A legnagyobb és legnevesebb gyártók is ki vannak téve annak a veszélynek, hogy a legjobb, legtökéletesebb ablakok megtervezése és legyártása esetén is vevői reklamációkkal találkoznak. A vevők probléma esetén rendszerint a gyártót teszik felelőssé a „rossz minőségért”. Pedig a gyakorlat azt mutatja, hogy az elégtelen hő, és hangszigetelésre, a nem kielégítő víz és légzárásra vonatkozó vevői panaszok szinte kivétel nélkül a termék szakszerűtlen beépítésére vezethetők vissza.

Ablak beépítés

Hogy jobban megérthessük egy üzlet polcán lévő és egy beépített homlokzati nyílászáró minősége közötti különbséget, vegyünk egy példát. Ön szerint hány liter folyadékot lehet tárolni egy 100 literes edényben? És ha lyukakat fúrunk az oldalára? Nos, ugyanilyen lyukakat „jelenthet” az ablak hőszigetelő és hangszigetelő képességére nézve a szakszerűtlen beépítés is. Ezért mi kiemelt figyelmet fordítunk beépítést végző szakembereink képzésére. Szerelőink évente oktatásokon és továbbképzéseken vesznek részt, melyek eredményes elvégzését a gyártók tanúsítványokkal igazolják.

 

Vegye fel velünk a kapcsolatot! »

<