Mantu Ablak

Miért válasszon alumínium ablakot?

A műanyag nyílászárókkal ellentétben, az alumínium ablak piacon már nem elég a gondozásmentesség, vagy a stabilitás a vásárlási döntéshez, mert ezek többnyire csak a középszerűséghez elegendőek. Ugyanis az energetikai követelmények egyre növekvő elvárásai nagy kihívások elé állították az alumínium ablakok gyártóit. Például, hogy az alumínium nyílászárók is kiváló hőszigetelési értékkel, ugyanakkor keskenyebb profilokkal rendelkezzenek.

Az alumínium ablak vásárlásakor elkövetett leggyakoribb hiba, hogy a minőség megítélésekor a vevők összekeverik az ablak gyártóját és az ablak alapanyagául szolgáló alumíniumprofil gyártóját. A legjobb profilból is lehet ugyanis silány ablakot gyártani, míg egy közepes profilból is készülhet igényes, műszakilag kiforrott végtermék.

Sok kis és közepes hazai gyártó is szívesen nevezi a saját termékét Aliplast, Schüco vagy éppen Reynaers ablaknak, mivel a felhasznált alumínium profil gyártójának márkanevével könnyebben tudja értékesíteni a terméket. Azonban azt már elfelejtik megjegyezni, hogy a nevezett profilgyártók által meghatározott és előírt gyártási technológia egyetlen pontját sem tartják be, így ezen ablakok műszaki tulajdonságai nyomokban sem hasonlítanak a névadó eredetire.

Alumínium ablak nagy méretű nyílásokhoz- Cero
Ezért az első szabály alumínium ablak vásárlásához így hangzik:

Ablak minősége ≠ alumínium profil gyártójának márkaértéke

Nyilván fontos a profil minősége. De ennél sokkal fontosabb a gyártó cég megbízhatósága, vagyis a rendszergazda által előírt gyártási technológia pontos betartása és a magas színvonalú gyártási kultúra, beleértve a folyamatos minőségellenőrzés meglétét is.

Csak ezáltal biztosítható, hogy az ablak stabilitása, hő-, és hangszigetelése, szél- és légzárása a szabványok által előírtaknak minden egyes alumínium ablakra vetítve megfeleljen. Kínálatunkban ezért csak olyan gyártó termékeit forgalmazzuk, ahol az állandó minőség biztosított és ezt tanúsítványok is alátámasztják. Vagyis a szabály más megfogalmazásban:

Ablak minőség = CE minősítés

4 érv az alumínium ablakok mellett

  • a kiváló stabilitás miatt alkalmazhatók nagy, extrém méret tartományok esetén is
  • tartósak, hosszú élettartamúak
  • rendszeres gondozási igényük elhanyagolható
  • az alumínium ablakok profilszélessége kisebb, mint a műanyag vagy a fa ablakok esetén, így a modern minimalista építészetben is kiválóan alkalmazhatóak
Nagyméretű alumínium panoráma ablakok

Mi befolyásolja az alumínium ablak árát?

Olyan nyilvánvaló dolgokra nem szeretnénk itt kitérni, mint a tanúsított szélállóság, vízállóság vagy a hőszigetelési érték. Már csak azért sem, mert ezek az adatok minden esetben a profilgyártó, rendszergazdák által megadott adatok, nem pedig a gyártók saját termékeinek eredménye. Bár szerintünk, más tollával nem illik dicsekedni, de ez más lapra tartozik.

További problémát jelent, hogy a fenti CE tanúsítványokban is megadott minőségi paraméterek csak egy elvi körülményekre vonatkoztatott érték, nem pedig egy adott méretben, a gyártó által legyártott termékre igazolt érték. Félreértés ne essék,  ezek az adatok a profilok jóságának megítélésében alkalmazhatóak iránymutatásként. Így aztán vannak korszerű, jó alumínium profilok (pl. Schüco) és vannak kevésbé kiforrottak (pl. török profilok) és ez a különbség természetszerűleg megjelenik az árban is.

Van azonban két lényeges, az árat befolyásoló tényező, amikor alumínium ablakot választunk.

Az első a profil szélesség, vagyis a keretnek az a mérete, amit látunk. Ezt hívják kitakarásnak. Minél keskenyebb profilokat látunk, annál magasabb árra számíthatunk. Így aztán , amikor két terméket árban összevetünk, mindig nézzük meg, hogy azonos profilszélességekről beszélünk-e.

A második lényeges árfelhajtó tényező az, hogyha rejtett vasalatokat, zsanérokat alkalmazunk.  A modern letisztult formák megkövetelik, hogy ne legyenek az ablak síkjából kiálló, szemet zavaró elemek, alkatrészek. Ha ilyen ablakot szeretne, akkor szintén magasabb árszinttel találkozhat.

Alumínium tolóablak nappalihoz
Cero alumínium tolóablak világos belső terekhez

Mennyivel kerül többe egy alumínium ablak, mint egy fa, vagy műanyag ablak?

Az előző pont alapján láthatjuk, hogy nem mindegy, hogy egy ipari kinézetű, széles profilú, látszó vasalatú alumínium ablakot, vagy egy modern, minimalista stílusú (30-40 mm keretszélességű), rejtett vasalattal szerelt nyílászárót hasonlítunk össze. Ugyanis e kettő között is kétszeres árkülönbséget tapasztalhatunk.

Alapvetően megállapíthatjuk, hogy a legolcsóbb alumínium ablak is lényegesen drágább, mint egy fa ablak, és nagyságrenddel drágább, mint egy műanyag ablak. Tehát, ha a döntését csak az árra alapozva szeretné meghozni, akkor ebből a szempontból az alumínium lesz a legdrágább választás.

Ugyanakkor, ha olyan építészeti stílusjegyeket szeretne megvalósítani az otthonában, amikhez kevésbé illik a fa, vagy a műanyag ablak, esetleg méretkorlátok miatt nem betervezhetőek az utóbbiak, akkor az alumínium nyílászárók jelenthetik az ideális választást.

<