Mantu Ablak

Solarlux homlokzati nyílászárók

A Solarlux homlokzati nyílászárók közül legtöbben bizonyára a gyár zászlóshajójaként ismert harmonika ajtókra gondolnak.  Ezeket a termékeket leggyakrabban lakótérbővítésre használt télikertek oldalfalaiként vagy teraszok és lakóterek közötti elválasztásként teraszajtóként alkalmazzák. De alkalmasak különleges egyedi funkciók megvalósítására is pl. beltéri medence tér nagyfelületű megnyitására, nyitható üzletportálként történő beépítésre, stb.

Beltéri medencetér oldalfalának nyitása harmonika ajtókkal
Beltéri medencetér oldalfalának nyitása harmonika ajtókkal

Az elmúlt években a Solarlux az alumínium nyílászáró programját számos új termékkel fejlesztette, így azok sikeresen alkalmazhatók komplett családi házak  nyílászáróval való ellátására. (Megjegyzés: Ezek a nyílászárók azonban ma már nem csak alumíniumból, hanem fa és fa-alu kivitelben is elérhetők.)

 • Ecoline/Highline harmonika ajtók
 • Ecoline/Highline ablakrendszerek (fix, nyíló, bukó-nyíló kivitelekben)
 • Ecoline/Highline erkélyajtók ill. mellékbejárati ajtók
 • Ecoline/Highline emelő-toló ajtók

Ez a komplex nyílászáróprogram lehetővé teszi, hogy az épületbe funkcionálisan szükségszerű harmonika vagy emelő-toló ajtókkal teljesen azonos megjelenésben lehessen a homlokzatot kialakítani ablakokkal és ajtókkal.

Az Ecoline/Highline nyílászáró családhomlokzati nyílászárók

A Solarlux Ecoline/Highline nyílászárók minden részletükben kidolgozottak és műszaki megoldásaikban jóval versenytársaik előtt járnak. Vevőként az alábbi sarokkövekre érdemes odafigyelni:

 • profilrendszer
 • tömítő rendszer
 • vasalatok és zsanérok
 • küszöbrendszerek

A profilrendszer

A Solarlux saját fejlesztésű profilrendszere a legmagasabb hőszigetelési igényeket is kielégíti és egyértelműen a világ élvonalába tartozik. Az Ecoline típus 36 mm vastag, a Highline típus pedig akár 60 mm vastag üvegezés fogadására is képes. A profilok beépítési mélysége 67 ill. 84 mm.

A profilok sarkos élei kiválóan illeszkednek a modern építészetbe. A keretek látható szélessége mindössze 78,5 mm, ami a lehető legnagyobb üvegfelületek alkalmazását teszi lehetővé. A rendszer sajátossága a szabadalmazott, többrétegű, nagy hőszigetelésű belső üvegszálerősítésű polyamid merevítés, ami nagy szerkezeti magasságoknál is kiemelkedő stabilitást biztosít. Nagy előny továbbá az egyszerű állíthatóság.

Solarlux Ecoline nyílászáró profilja
Solarlux Ecoline nyílászáró profilja

Az Ecoline/Highline ablakrendszer keretei és szárnyai is gérben illesztettek, a sarkoknál ragasztott és préselt belső sarokmerevítőkkel. Kiemelkedő tulajdonságuk a profilokban keletkező kondenzvíz kontrollált (automatikus) elvezetése.

A szigetelő és tömítő rendszer

Egy prémium kategóriás alumínium ablakrendszer egyik legfontosabb ismérve a tökéletes tömítettség. A Solarlux nyílászáróknál alapkivitelben három tömítési síkot különböztethetünk meg, amely körbefut a nyílászáró teljes kerületén. Ez opcionálisan négy síkra bővíthető a még jobb tömítettség érdekében. Ez a különösen nagy szélnyomásnak kitett helyeken (penthause lakások, vízparti ingatlanok, stb.) kiemelt fontosságú.

A profilrendszerben elhelyezett tömítés egyedülálló tulajdonsága, hogy a tömítési síkot sehol nem szakítják meg a vasalatok és zsanérok. Magától értetődő, hogy a Solarlux kizárólag a legmagasabb minőségi osztályba tartozó, kiváló csúszási tulajdonságokkal rendelkező habkitöltésű gumitömítéseket alkalmaz, melyek hosszú éveken át biztosítják a tökéletes tömítettséget.

Vasalatok és zsanérok

A Solarlux alumínium nyílászárók kilincsei mind egykezes működtetésűek. A buktató és a nyitó funkció is egyetlen, mindkét funkcióval ellátott kilinccsel történik. Az ablakok zsanérjai alapkivitelben láthatóak, de opcionálisan rendelhető rejtett kivitel is, ami a prémium szegmensben elengedhetetlen követelmény.

Természetesen az ablakok motorizálhatóak és felszerelhetőek elektromos nyitáshatárolóval, valamint bezártságot ellenőrző relével is. A kilincsek és fogantyúk egyedi designban különböző felületekben rendelhetők.

Küszöb rendszerek

A Solarlux harmonika ajtók és emelő-toló ajtók számos tulajdonságukban mutatnak kiemelkedőt. Ezek közül érdemes azonban hangsúlyosan kiemelni a különböző küszöbmegoldásokat.

Az akadálymentesség megteremtése ma már minden modern családi házban alapkövetelmény. Így nem csoda ha a Solarlux is különös figyelmet fordít arra, hogy minden termék típusnál, így a harmonika ajtóknál és az emelő-toló ajtóknál is kínálja ezt a megoldást. Fontos megjegyezni, hogy az akadálymentes, lapos küszöb párosítható nemcsak befelé, de kifelé nyíló szerkezetekkel is.

Solarlux homlokzati nyílászárók méretei

A Solarlux alumínium homlokzati nyílászárók sajátossága, hogy relatív kis profilszélességük ellenére is kiváló stabilitással bírnak a „Bionicle Turtle” bordának köszönhetően. Így a nagy szerkezeti magasságok is gond nélkül megvalósíthatóak. Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül néhány példán keresztül szemléltetjük a lehetséges méret tartományokat:

 • Highline harmonika ajtó magassága páros szárnnyal: 3500 mm
 • Highline harmonika ajtó magassága páratlan szárnnyal: 2700 mm
 • Maximálisan gyártható egyszányú fix ablak mérete: 2400 x 2800 mm.
 • SL 160 emelő toló ajtó magassága 2900 mm

Ha ezektől magasabb szerkezetre lenne szüksége, akkor a Megaline kivitelek, vagy a Cero rendszerei jöhetnek szóba (6 m magasságig).

 

Vissza az alumínium nyílászárókhoz »

<