Mantu Ablak

Árnyékolás raffstore-ral

A nagyméretű homlokzati nyílászárókkal megvalósíthatjuk, hogy minél több természetes fényt engedjük be az otthonunkba, vagy, hogy korlátok nélkül élvezhessük a panorámát.

Mivel egy ekkora üvegfelület könnyen felmelegszik a nyári időszakban, mindenképpen kell valamilyen árnyékoló rendszert is társítani hozzá. Ha a nagy üvegfelületekhez redőnyt választunk, azzal kizárjuk a panorámát, és a fény nagy részét is. Ezért ilyen esetben érdemes inkább raffstore-t, más néven a lamellás árnyékolót alkalmazni.

A raffstore-ok (vagy kültéri zsaluziák) a legsokoldalúbb árnyékolástechnikai termékek. A legnagyobb nyári hőségben sem engedik, hogy a napfény közvetlenül az ablakfelületre érhessen, ennek ellenére mégis elegendő napfényt juttatnak a belső terekbe. A könnyű, széles, alumíniumból készült lamellák többféleképpen is beállíthatóak, így a legkülönfélébb árnyékolási fokozatok mellett élvezheti a kilátást, ugyanakkor a kéretlen leskelődőktől sem kell tartania. A redőnyökkel ellentétben ezzel az árnyékoló rendszerrel nem tudunk vaksötétet csinálni, ezért akinek ez fontos, az ne ilyet válasszon a hálószobára.

A raffstore esetében az egyedileg kialakított, állítható lamellákkal szabályozhatjuk az árnyékolást, azaz a bejövő fény mennyiségét. Sőt, a Retrolux kivitel még ennél is tovább megy, mert használatával a mennyezetre irányíthatjuk a bejövő természetes fényt, így egyszerre árnyékolhatunk, ugyanakkor a fénytől sem kell megfosztanunk a belső tereket.

Raffstore-ral árnyékolt családi ház

A raffstore titka a lamella

A raffstore-ok titka a lamellák kialakításában, és beállításában rejlik. A lamellák egyedi, gyári beállítása mellett nem csak az optimális fényirányítást érhetjük el, de a panorámáról sem kell lemondania. Ha például az emeleti ablakokra raffstore árnyékoló rendszert választ, akkor a lamellák beállítása lehetővé teszi, hogy lelásson az udvaron játszó gyerekekre anélkül, hogy fel kelljen húznia az árnyékolót.

A különleges lamella kialakítás másik feladata a hőség kívül tartása. Ennek eredményeképpen akár 10 Celsius fokkal alacsonyabban tartható a belső tér hőmérséklete, így kevesebb energiát kell fordítania a klímaberendezéssel való hűtésre.

Raffstore lamellás árnyékoló Schlotterer

Schlotterer lamella 80R

A 80 mm széles, domború peremezett lamella klasszikus építészeti stílusokhoz. 80 mm-es szélességével nagyon jó belátás elleni védelmet biztosít.

Schlotterer lamella 92Z

A Z lamella tökéletes egymáshoz záródásával és optimális geometriájával zárt állapotban különösen alkalmas a helyiségek árnyékolására és besötétítésére. Ebben a zárt állapotban a napsugarak nem juthatnak be az otthonába. Ezen felül a lamella peremében található gumi kéder lezárja a lamellák közötti réseket is, ami jelentősen tompítja a külső zajokat.

Schlotterer Retrolux lamella

A Retrolux lamella nem akadályozza a kilátást, megfelelő módon szabályozza a fényerőt, amely így nem vakít el, és még hővédelmet is biztosít otthona számára. A titok a lamella két alkatrészében, és azok speciális szegélyében rejlik. Ugyanis a lamella külső oldala visszaveri a közvetlen napsugarakat, ezáltal nem engedi felmelegíteni a szobát. A belső oldala pedig a napsugarakat a mennyezet irányába tereli, hogy a szoba kellemesen hűvös de világos maradjon.

A lamella egyedi kialakítása gondoskodik az optimális kilátásról is. Lefelé haladva a lamellák meredekebbé válnak, ezzel tökéletes kilátást biztosítanak lefele a helyiségből. A felső oldala tükör hatású, hogy a napfényt a legoptimálisabb helyre terelje, így képes közel 100%-ban megvilágítani a belső teret. Ezzel szemben a lamella alsó oldala világosszürke színű, ami különösen kellemes az emberi szem számára, mert nem vakító. Az excentrikus szegély és élperemezésnek köszönhetően a lamellázat magas szélstabilitással rendelkezik.

Raffstore doboz kivitelek

A redőnyökhöz hasonlóan a raffstore-ok esetében is létezik vakolható, vagy látszó dobozos kivitel. Mivel a lamellák felhúzott állapotban egymás felett helyezkednek el, ezért keskenyebb, viszont magasabb dobozkialakítás szükséges, mint a redőnyöknél, így könnyebben helyezhetőek el a szigetelésben. Elég strapabíróak, zárt vezetősín esetén, mérettől függően akár 90 km/h szélterhelésnek is ellenállnak.

Akár redőnyről, akár raffstore-ról legyen szó, mindkét esetben motorizálható a vezérlés. A legegyszerűbb megoldás a fali kapcsolós kivitel, amikor az árnyékoló egy, a falon elhelyezett kapcsolóval működtethető. De a távirányíthatóság lehetőségeiről sem kell lemondania, ugyanis a kapcsoló alá utólag bármikor beépíthető egy vevő egység, amitől máris távvezérelhetővé válik az árnyékolója.

Ehhez mindössze arra kell figyelnie, hogy a kapcsoló alatt dupla mélységű legyen a kapcsoló doboz. Ha előre tudja, hogy távirányítós árnyékolást szeretne, és a beruházási keret is megengedi, alapból rendelheti távvevős motorral az árnyékolóját, így nem kell a kiállásokat előkészíteni minden egyes kapcsolóhoz.

<