Mantu Ablak

Milyen árnyékolásra van szüksége?

A legtöbbünknek általában a redőny jut eszébe, ha az ablak árnyékolásról esik szó, mert azt gondoljuk, hogy ez a leggyakoribb árnyékoló megoldás.  15 évvel ezelőtt ez valóban így is volt, de ahogy mondani szokás, az élet nem áll meg, a fejlődés folyamatos, így egy modern családi házban az „árnyékolásnak” ma már számos olyan funkciót is meg kell oldania, amire egy redőny nem képes.

Van olyan árnyékolás, ami ha kell hűt, de ha kell, világít is. Tudniillik az árnyékolásnak rendkívül fontos szerepe van az épület energiahatékonyságának javításában, amivel végeredményben pénzt spórolhat meg Önnek. Ezért természetes, hogy a Mantu Selection ablakprogram elengedhetetlen kiegészítője egy olyan árnyékolási rendszer, amely műszakilag kiforrott megoldásokat tartalmaz.

Ablak árnyékolás raffstore-ral
Ablak árnyékolás raffstore-ral

Schlotterer prémium ablak árnyékolás

A Schlotterer Ausztriában piacvezető a kültéri, nem textil alapanyagú árnyékolástechnikai területen. Az Adnetben található telephelyen 370 munkatárs évente több, mint 300.000 árnyékolástecnikai és rovarvédelmi rendszert állít elő, több ezer variációban és több, mint 200 különböző színben. A termékpaletta a redőnyöktől a raffstore-okon át a rovarhálókig és zsalugáterekig terjed.

A Schlotterer termékeket a prémium anyagok használata, és a mindenféle építési környezetre előre átgondolt pontos mérnöki tervezés jellemzi, szemben az iparágban általánosan jelen levő ad hoc megoldásokkal. Érdemes tudnia, hogy az árnyékolási rendszer előnyeit akkor tudja a legjobban kihasználni, ha az árnyékolást már a tervezési fázisban integrálja az épületbe.

A jó árnyékoló rendszer egész évben Önnek dolgozik

A modern építészeti stílusokban a nagy üvegfelületek dominálnak annak érdekében, hogy minél több természetes fénnyel töltsük meg a belső tereket. Azonban ez nem csak fény, de plusz hő is, amit télen jó lenne hasznosítani, nyáron viszont el kell kerülni hogy a helyiség túlmelegedjen tőle.

Ezért az energiatudatos építkezéshez a megfelelően kiválasztott ablak árnyékolás is nagyban hozzájárul, mivel nem csak a hideg ellen nyújthat plusz védelmet, de hasznosíthatja a nap energiáját is, nyáron pedig főleg a nagy üvegfelületen át beáramló melegtől óvja a házat.

Így különösen fontos, hogy már a tervezéskor gondoljunk arra, hogy milyen árnyékolástechnikát szeretnénk az ablakokra, hogy a nyílások kialakításakor ezeket is számításba vegyék. Továbbá, az árnyékolóknak harmonizálniuk kell anyagukban és megjelenésükben az ablakok külső felületével, valamint a ház építészeti stílusával, hiszen leengedett állapotban a homlokzat jelentős részét foglalják el.

Ablak árnyékolás világító raffstore-ral

Milyen egy modern árnyékoló rendszer?

  • télen hasznosítja az ingyen szoláris energiát, amivel Ön fűtési költséget takaríthat meg
  • nyáron véd a túlmelegedéstől, ezért csökkenti a hűtőberendezések energiaköltségeit
  • lehetővé teszi a természetes napfény hasznosítását úgy, hogy korlátozza a vakító hatást, de nappal biztosítja a belső terek természetes fénnyel való ellátását
  • teljes sötétítés nélkül küszöböli ki a vakító fényt, ezáltal a képernyő előtt végzett tevékenységek nem erőltetik meg a szemet
  • szerepet játszanak a betörésvédelemben is: az alumínium lamellás redőnyök rendkívül stabilak, felfeszítésük, feltolásuk  rendkívül időigényes, és erős zajjal jár. Az elektromos meghajtású redőnyök alaptartozéka a feltolás elleni védelem, ami hozzájárul ahhoz, hogy távol tartsa a betörőket otthonától.
Ablak árnyékolás alumínium redőnnyel
Ablak árnyékolás alumínium redőnnyel

A külső ablak árnyékolás előnyei

A nyári melegben már az ablaküvegig sem jutnak el a napsugarak, így a belső tér hőmérsékletét 10 C-kal alacsonyabban tarthatja, mint azokban a helyiségekben, ahol nem alkalmaznak árnyékolást. Ezzel a passzív hűtéssel anélkül kellemes klímát alakíthatunk ki, hogy elektromos áramot fogyasztanánk.

Télen egy modern árnyékolástechnikai rendszer szabályozza a nap besugárzását és hozzájárul a passzív fűtéshez. Egy zárt állapotú redőny kb 25%-al javítja a nyílászáró hőszigetelési értékét. A hőszigetelő érték még akkor is javul, ha a redőny lamelláinak bevilágító réseit nyitva hagyjuk.

Redőnyt, vagy raffstore-t válasszon?

Otthona különböző helyiségeiben a megfelelő hangulatot, és az ahhoz tartozó fényviszonyokat kell megteremtenie, figyelembe véve a szokásait, és az életmódját. A redőny és a raffstore közötti alapvető különbség a fény kezelésének módjában rejlik. A redőny ebből a szempontból egyszerűbb, amennyire leengedjük, annyit sötétít. A raffstore állítható lamelláinak segítségével azonban finomabban is ’játszhatunk’ a fénnyel. A legmodernebb típusok esetében, akár úgy is árnyékolhatunk, hogy közben nem sötétítjük el az adott helyiséget.

Ha Ön csak teljes sötétségben tud aludni, akkor mindenképpen a redőnyöket javasoljuk a raffstore-okkal szemben. Az étkezőben, a nappaliban, és a gyerekszobákban is érdemes elkerülni a vakító fényt, viszont a félhomály sem túl ideális. Ezekbe a helyiségekbe ezért inkább raffstore-t javasolunk redőny helyett.

Azonban több más szempontot is érdemes figyelembe vennie ahhoz, hogy eldöntse, melyik megoldás az ideálisabb az Ön számára. Mennyire fontos a hőszigetelés, a betörésvédelem, a hangszigetelés, mekkora felületű árnyékolásról van szó, milyen a beépítési környezet – ezeket mind érdemes már a tervezés során átbeszélni. Ha segítségre van szüksége a témában, forduljon hozzánk bizalommal.

 

<