Mantu Ablak

Árnyékolás redőnnyel

A külső árnyékolás legismertebb és legelterjedtebb típusa a redőny. Ha Ön is azok közé tartozik, akik csak teljes sötétségben tudnak igazán jól aludni, akkor otthona árnyékolásához ez a típus az ideális választás. Ugyanis teljesen leengedett állapotban nincs beszivárgó fény a vezető sín és a lamellák között, tehát teljes sötétséget tudunk vele kialakítani. (Ezzel szemben a raffstore erre nem alkalmas.)

Azonban egy modern árnyékolástechnikai eszköz funkciója már régen túlmutat azon, hogy leengedve teljes sötétségbe borítsa a szobát. A Schlotterer által gyártott típusok a nyári napokon megakadályozzák a belső tér felmelegedését, télen pedig a hideg nagy részét kizárják. Ugyanis, ezek a kivitelek már nem műanyag lamellásak, hanem alumíniumból készülnek.

Pontosabban szigetelő habbal töltött duplafalú görgőzött lamellákból állnak, amelyek fényáteresztőek, és légrésekkel vannak ellátva, ennek köszönhetően képesek arra, hogy télen kint tartsák a hideget, nyáron pedig a meleget. De ezek a masszív rendszerek hathatós akadályt képeznek a betörők ellen is, mivel a feltolásuk csak nagyon nagy zajjal, és nagy időráfordítással lehetséges.

További előnyük, hogy többféle RAL-színben kaphatók, így biztosan megtalálja a háza stílusába és színvilágába illőt.

Manuális, vagy motoros mozgatást válasszon?

Alapkivitelben mindegyik típus gurtnis működtetésű, kivéve az olyan nagyméretű kiviteleket, ahol a lamellák összsúlya meghaladja a 15 kg-ot. Ebben az esetben a redőny motoros vezérlést kap alapból a könnyű működtetés érdekében.

Természetesen bármelyiket kérheti motoros mozgatással, hiszen ez a megoldás nemcsak kényelmesebb, mint a gurtnis működtetés, de a legnagyobb előnye a feltolás elleni védelem, amivel növelheti otthona biztonságát. Ezen felül a motorokban van egy akadály felismerő rendszer is, ami meggátolja a motor, vagy a lamellák sérülését, ha valamilyen tárgy a szerkezet alá, vagy a lamellák közé került. Továbbá ugyancsak véd a sérülésektől lefagyás esetén is.

Előtét redőny: Schlotterer VORO

A VORO előtét redőnydobozokat kétféleképpen szerelhetjük fel: elrejthetjük a homlokzatba, majd bevakolhatjuk, vagy utólag is rászerelhetjük a nyílászáró tokjára. A VORO dobozok kis mérete kifejezetten alkalmas felújításhoz, vagy igényes építészeti megoldások kivitelezéséhez.

Háromféle kivitelből választhat:

 • VORO szögletes kivitel
 • VORO BRAVO íves kivitel
 • VORO PUTZ vakolható kivitel

Minden ablaktípushoz megfelel

A Schlotterer VORO előtét redőnyök minden ablaktípushoz megfelelnek, akár fából, akár műanyagból, akár alumíniumból készült az ablak. Az előtét dobozok beépítés után azonnal működtethetőek.

A VORO kivitelt alkalmazhatja új építésnél, ilyenkor a vakolható dobozú kivitel ajánljuk, illetve felújításnál is, ahol a látszó dobozú a megfelelő választás.

Új építésnél mindenképpen figyeljen arra, hogy már a tervezésnél számításba kell venni a dobozok méretét, és a nyílásokat ennek megfelelően kell kialakítani, hogy a doboz biztosan elférjen a szigetelésben, vagy az adott falburkolatban. Ne felejtsünk el odafigyelni az ablak beépítési síkjára sem, a redőnydoboznak ehhez is alkalmazkodnia kell.

Felújításnál a látszó dobozos kivitel a megfelelő választás, ami egy jól eltalált színvilággal akár a homlokzat dísze is lehet, mivel sem szegecs, sem csavar nem látszik a húzott alumíniumból készült, porszórt dobozon.

Mindkét esetben a doboz a nyílászáró elé fog kerülni, csak míg előbbinél nem látjuk azt a homlokzaton, utóbbinál pedig értelemszerűen igen.

A hagyományos szögletes kivitelen kívül választhat kerekített kivitelűt is, ha az jobban illik a ház építészeti stílusához. A VORO típus az esetleges utólagos szerelési munkálatokat is megkönnyíti, ugyanis mindkét kivitelnél a doboz alján található, rejtett retesz zárral rögzíthető szerelő fedélen keresztül könnyen hozzá lehet férni a lamellákhoz.

Schlotterer Voro S előtét redőny
Schlotterer Voro Bravo előtét redőny
Schlotterer Voro vakolható redőny

Ezért válassza a Schlotterer Voro kivitelt

 • utólagos beépítés a kész kávába vésési munkálatok nélkül
 • redőny és raffstore lamellákkal is kapható
 • minden ablaktípushoz szerelhető
 • beépítés után azonnal használható
 • a betörések ellen védelmet nyújtó E-motor akadály felismerési funkcióval és a redőnypáncélra vonatkozó feltolás elleni védelemmel (opció) rendelkezik
 • igény szerint áthidaló szigeteléssel és hőtanilag leválasztott vezetősínekkel gyártjuk, hogy ne alakuljanak ki hőhidak és ne képződjön penész
 • modell SE: Az ablak és a redőny között megnövelt légrés által optimális a hő- és hangszigetelés
 • ideálisan bővíthető bármelyik IGI rovarháló rendszerrel: rolós, nyíló, vagy toló rovarhálóval

Ráépített redőny: Schlotterer RESA

A Schlotterer RESA ráépíthető redőnyökkel időt és pénzt takaríthat meg, mert komplett megoldást nyújtanak, és az egyedi áthidalók megtervezésére sincs szükség. A ráépített neopor szigetelő redőnydobozok az előtét redőnyökkel ellentétben nem a nyílászáró elé kerülnek, hanem közvetlenül az ablak tetejére, az ablakok beépítésével egy időben.

Ehhez arra van szükség, hogy a falnyílás megfelelően elő legyen készítve a hőszigetelő doboz fogadására, mert ebben az esetben nem csak az ablaknak kell elférnie, hanem a doboznak is. A különböző falvastagság sem okoz gondot, mivel különböző mélységű dobozok közül választhat.

Ezért válassza a Schlotterer Resa kivitelt

 • új építésekhez és felújításokhoz is ideális
 • a költségek 50%-át megspórolhatja, szemben a vakolható redőnydobozos kialakítással
 • minden ablakrendszerhez alkalmazható
 • rögtön a szerelés után használható
 • raffstore-ral szerelhető kivitel is rendelhető
 • a kívül, belül vakolt, magas hőszigetelésű neopor doboz az akár 0,23-as U-értékkel megfelel a mindenkori faltípusoknak
 • a neopor dobozt vakoláskor nem kell szétszerelni
 • feltolás elleni védelemmel és akadály felismerési funkcióval rendelkező motoros működtetéssel erősíthetjük a betörés elleni védelmet
 • belülről és kívülről is teljesen vakolható
 • passzív házakhoz is alkalmazható
 • az IGI rovarháló rendszerekkel ideálisan kombinálható

 

Schlotterer Resa ráépített redőny

 

<