Mantu Ablak

Bejárati ajtó választásának szempontjai

A bejárat otthonának egy olyan része, amelyben, ha hiszi, ha nem, de az Ön személyisége is megjelenik. Függetlenül attól, hogy Ön tudatában van-e ennek vagy sem, a látogatói már a belépés pillanatában kialakítják véleményüket Önről és az otthonáról.

A választás előtt mindenképpen érdemes tisztáznia az elképzeléseit, melyben az alábbi kérdések és szempontok segítenek Önnek. Így sokkal gyorsabban és egyszerűbben tud majd dönteni, amikor eljön hozzánk a bemutatótermünkbe.

Modern, otthonos vagy tradicionális stílusú alumínium bejárati ajtót keres?

Ez nyilván nem csak az Ön ízlésétől függ, hanem mindenekelőtt a háza kinézetétől. Egy ornamentes klasszikus alumínium bejárati ajtó, keretezett vitrázs üvegablakkal minden bizonnyal jobban illik egy régebbi kő lábazatos házhoz, mint egy modernhez. De tovább árnyalhatnánk a kérdést azzal, hogy feltűnő, vagy inkább diszkrét megjelenésű ajtót keres?

Ha nem tudja eldönteni melyik stílus, vagy megjelenés illik Önhöz és az otthonához, fotózza le a házát a bejárat oldaláról, hozza magával a fotót a bemutatótermünkbe, és mi segítünk Önnek a választásban.

Mekkora legyen a bejárat?

Nagy belmagasságú helységek, pompás villák, kastélyok és a modern építészet gyöngyszemei nem engedhetik meg maguknak, hogy kommersz alumínium ajtókkal szereljük fel őket.

Például ilyen esetekben fontos szempont a választáskor a méret. A normál beltéri ajtó magasságot (210 cm) semmiképp nem javasoljuk nagy belmagasság esetén, nem csak bejárati ajtóként, de a beltéri ajtókhoz sem. Viszont ha már a beltéri ajtók 235 cm magasak, vagy annál is nagyobbak, akkor bizony a bejárati ajtó sem maradhat el tőlük.

Van ahol még az egyébként magasnak számító 280 cm magasság sem elég, ilyenkor javasoljuk a PIRNAR bejárati ajtók GRANDE változatát, ami akár 350 cm magasságig és az oldalvilágítókkal együtt 280 cm szélességig rendelhető, azaz nevéhez hűen – nomen est omen- grandiózus hatást kelt.

Nagyméretű luxus bejárati ajtó - Pirnar Ultimum Grande
Nagyméretű luxus bejárati ajtó – Pirnar Ultimum Grande

Üveggel vagy nélküle?

Egy alumínium bejárati ajtón lévő üvegezés nemcsak több fényt enged be az otthonába, de egyúttal design elemként emeli az ajtó szépségét. Azonban van, akinek a szilárdság, a biztonság és az áthatolhatatlanság fontosabb, ezt pedig egy üvegezés nélküli kivitel jobban tudja biztosítani. Természetesen műszakilag az üvegezett ajtók is megfelelnek a biztonsági követelményeknek, nem kell attól tartania, hogy megkönnyíti vele a betörők dolgát.

Függetlenül attól, hogy a bejárati ajtó üvegezett-e vagy sem, az ajtó mögötti tér megvilágításában segíthet az egy vagy két oldalon elhelyezett oldal bevilágító. Elegendő hely esetén ezzel a megoldással kétségtelenül látványosabb bejáratot tud megvalósítani.

Milyen színt válasszon az alumínium bejárati ajtóhoz?

Általában azt javasoljuk, hogy nem tanácsos a bejárati ajtó színét összemosni a ház színével, mert így az ajtó veszít a jellegzetességéből. Ezért ha a homlokzat világos színű, hangsúlyozza a bejárati ajtót egy sötétebb színnel, ha pedig a homlokzat sötét, akkor érdemes világosabb színű ajtót választania.

Továbbá használhat esetleg egy, a házon valahol már megtalálható színt, akár egy erősebb tónusban. Ha a ház színei nagyon semlegesek és monotonok, akkor egy élénk meleg színnel teljesen feldobhatja a homlokzatot. A szín kiválasztásában is segíthet egy az épületről készült fotó, ami alapján válogathat a színkollekciónkban.

Mitől jó egy bejárati ajtó hőszigetelése?

  • Ajtófelépítés

Az ajtólap felépítése döntően befolyásolja az ajtólap stabilitását, alaktartósságát. Az időjárási hőmérsékletváltozások hatására ugyanis az ajtólapok erős deformációs erőknek vannak kitéve. Ha az ajtólap ezért az évek során vetemedik, elnyílik a toktól, akkor csökken a hőszigetelő képessége.

  • A vasalat (stabilitás)

A megfelelően méretezett vasalatok (pántok és zárak) biztosítják az ajtólap stabilitását,hozzájárulnak, hogy egyenletesen feküdjön fel a lap a tokra, valamint biztosítják a tömítések résmentességét.

  • A küszöb

A küszöb kialakítása az egyik legkényesebb pont a bejárati ajtóknál. Biztosítani kell, hogy a küszöb elhelyezése és rögzítése olyan legyen, hogy az az áthaladás közben semmi esetre se tudjon kimozdulni, különben nem biztosítja a tökéletes zárást.

  • 3-szoros tömítés

Az ajtólap stabilitásán kívül elengedhetetlen a 3 tömítési réteg az ajtólap és a tok között. Ez biztosítja ugyanis a kisebb fokú deformációk esetén a tökéletes záródást.

Az alumínium bejárati ajtó hőszigetelése

Amennyiben Ön passzív házat épít, akkor egyértelmű, hogy a piac legjobban hőszigetelő ajtaját akarja választani. De ha nincs is passzívház igénye, akkor is érdemes megfontolnia, hogy a vásárláskor akar spórolni, vagy évtizedeken át a fűtési költségen. Az alumínium bejárati ajtók jobb szigetelése nem csak takarékosságot jelent a fűtésben, de nagyobb komfortot és kellemesebb lakó közérzetet biztosít.

Mit kell tudnia a betörésvédelemről?

Szerencsére több lehetősége is van arra, hogy elrettentse az illetéktelen behatolókat, ha a környéken sok a betörés. Hiszen ebben az esetben minden betörést gátló eszköz, akár csak egy jobb zár is plusz védelmet jelent, ami a betörőt arra ösztönzi, hogy a szomszéd gyengébb minőségű ajtaján próbálkozzon.

Viszont, ha a biztonságról van szó, ne higgyen a puszta ígéreteknek! Sokszor elég, ha a saját szemével ránéz egy “biztonságinak” nevezett ajtóra és Ön is láthatja, hogy sem a pántok, sem a zár, sem a kilincs nem jelentenének akadályt egy betörőnek.

Bejárati ajtók betörésvédelme
Bejárati ajtók betörésvédelme

A vásárlásnál ne engedje, hogy elkápráztassák a „88 ponton” záródó csodazárakkal, és az ajtót tartó 4-5 pánttal. Ezek többsége csak szemfényvesztésre jó, nem nyújtanak biztos védelmet. A bejárati ajtók betörésbiztossá tétele ugyanis egy sokkal komplexebb feladat, mint beépíteni egy-egy plusz zárat, vagy reteszt.

A betörésvédelemhez hozzá tartozik az ajtó stabilitása, klímaállósága, az összes beépített vasalat, de még a szerelés technológiája is. Viszont ezek minőségét és jóságát vásárlóként megítélni szinte lehetetlen.

Azonban szerencsére nem az egy minősítő intézet számára. Ugyanis ők nem a záródó pontok és a pántok számát nézik, hanem szigorú teszteknek vetik alá a gyártó előírásai szerint beépített bejárati ajtókat, és ezek alapján ítélik meg a betörésállóságot.

Végül biztonsági kategóriákba sorolják őket és tanúsítványt adnak ki róla. Csak és kizárólag egy ilyen tanúsítvány igazolja, hogy egy bejárati ajtó rendelkezik-e a megkövetelt biztonsági kategóriának megfelelő védelemmel.

Betörésgátlási osztályok

Bejárati ajtó betörésgátlási osztályok
Bejárati ajtó betörésgátlási osztályok

Tehát még jobb, ha nem a saját szemének hisz, hanem a nemzetközi minősítő intézetek szakértelmének. Kizárólag az EN 1627 szerint minősített és osztályozott ajtókat fogadjon el.

Az általunk forgalmazott bejárati ajtók alapkivitelben az RC2 biztonsági osztály besorolásba tartoznak, de rendelhetőek a nagyobb biztonságot nyújtó RC3 biztonsági osztályban is. Ne feledje elkérni a biztonsági tanúsítványt, amire a lakásbiztosítás kötésénél szüksége lesz, ugyanis így alacsonyabb biztosítási díjjal számolhat.

A bejárati ajtók hangszigeteléséről

A bejárati ajtók egyik igen fontos minőségi fokmérője a hangszigetelési képesség. Nem mindegy ugyanis, hogy az utca zaja akadálytalanul áramlik-e be lakásunkba, vagy kívül marad. A bejárati ajtók többnyire erőteljes, robusztus felépítésű szerkezetek, így a hangok és zajok nem az ajtólapon keresztül, hanem aljas módon az ajtólapot körülvevő réseken át “támadnak”.

Ezek közül is kiemelendő az ajtólap alatti rés, melyet mindenképpen le kell zárni. Erre alkalmasak a különböző fix, vagy automata küszöbök. A másik “rés”, amit tömítenünk kell az az ajtótok és a fal között található. Ennek megfelelő tömítése a szakszerű szerelés feladata.

Könnyű működtetés

Bármily furcsa, de a bejárati ajtók működtetése kapcsán is szólni kell a biztonságról. Igaz, ezúttal nem a betörésgátlásról, hanem a balesetbiztonságról. Nagyon sok bejárati ajtónál (különösen az acél bejárati ajtóknál) látható, hogy a nagy méretek és súlyok miatt kifejezetten veszélyes az ajtó élkialakítása, melyek akár gyerekeink ujját is komolyan veszélyeztethetik.

A bejárati ajtók nehéz működtetésének egyik legfőbb okozója az időjárás változás. Míg télen akár mínusz 15-20 C fokos hideget kell kiállniuk, addig nyáron a tűző napon akár 40-50 C hőség is érheti őket. (Sötét felület esetén valószínűleg ennél is több.) Mindenki tapasztalhatja, hogy ilyenkor leginkább a kulccsal való nyitás okoz gyakran nehézséget (gomb-kilincs esetén).

Ennek oka az ajtószerkezet extrém időjárási viszonyok miatti alakváltozása. Ezért rendkívül fontos az ajtólapok stabil, réteges felépítése, mely kivédi az időjárás okozta deformációt, így az nem befolyásolja hosszútávon a nyitást és a zárást.

Ezekből a bejárati ajtó márkákból választhat nálunk

Nyílászáró kínálatunkban megtalálhatóak a legmagasabb design és biztonságtechnikai követelményeket is kielégítő főbejárati ajtók, valamint az egyszerűbb kivitelű, de a betörésvédelmet maximálisan kiszolgáló mellékbejárati ajtók is.

Egyedi fúvású üvegezések, kézzel kovácsolt ajtókilincsek és fogantyúk, passzívház minősítésű küszöbkialakítások jellemzik a luxus igényeket is kielégítő választékot. Természetesen mindegyikük rendelkezik a legelfogadottabb, európai hőtechnikai és biztonságtechnikai tanúsítványokkal is.

Weboldalunkon részletesen az exkluzív kínálatunkban szereplő PIRNAR ajtókat mutatjuk be. A többi márka (Katzbeck, Hörmann) iránt kérjük, érdeklődjön kollégáinknál a bemutatótermünkben.

<