Mantu Ablak

Katzbeck fa és fa-alu emelő-tolóajtók

A modern építészet megköveteli az üvegnek, mint szerkezeti anyagnak a nagyfelületen történő megjelenítését. Abban az esetben, ha nyithatóvá is akarjuk tenni a fa nyílászárókkal kialakított homlokzatot, akkor fa vagy fa-alu emelő-tolóajtóra lesz szükségünk.

Méretek és súlyok

Ha minél több fényt szeretne beengedni a belső terekbe, akkor nagy, nagyobb, vagy még nagyobb üvegfelületeket kell kialakítani. Az egy szerkezeti egységben beépíthető nyílászárók méretének azonban gátat szabnak a statikai korlátok (súly) és a beépíthetőség. Minél szélesebb és minél magasabb egy nyílászáró, annál nagyobb mechanikai terhelésnek van kitéve, ami működési zavarokhoz, vetemedéshez, és ezáltal a használati funkciók (hőszigetelés, vízzárás, légzárás) romlásához vezetnek. Ilyen terhelés a:

  • szélnyomás
  • önsúly (üvegsúly)

Egy prémium gyártó onnan ismerszik meg, hogy nagy magasságok (pl. 3m feletti szerkezeti magasság) és nagy önsúly esetén (pl. 3 rétegű üvegezés esetén) sem zsugorodnak össze a szárnyméretek és nem nőnek aránytalanul vastagra az üveget határoló fa keretek. A Katzbeck fa és fa-alu emelő-tolóajtók előnyei éppen ebben az extra méretű tartományokban jelentkeznek.

A vékony keretnek és a süllyesztett beépítésnek köszönhetően szinte észrevétlen marad az ablak szerkezete, csak a nagy üvegfelületek által biztosított panorámában kell gyönyörködnie. A teljesen süllyesztett padlósín megfelel a legszigorúbb akadálymentes követelményeknek is, ezáltal könnyű átjárhatóságot biztosít a külső és belső terek között. A tolószárny könnyen, ráadásul teljesen oldalra, a fix szárny elé tolható, ezáltal nem lóg bele a nyílásba egy átlagos emelő-tolóajtóhoz képest. A fix ablakszárny teleüveg megjelenésének köszönhetően pedig még teljesebb lesz otthonában az üvegfal érzet.

Keret nélküli fix szárny

A Katzbeck emelő-tolóajtó megjelenésében különleges eleganciát sugároz. A minél nagyobb üvegfelületek elérése érdekében a fix szárnyak keretei láthatatlanok. A belső megjelenésben az exkluzív fa felületek dominálnak, mely bármely lakberendezési stílussal összhangbahozható. A külső oldalon a fa vagy az aluímniumborítás jelenik meg. Az időjárásvédelemről a prémium felületkezelés ill. az aluímnium gondoskodik.

Emelő-tolóajtó fa-alu Katzbeck - küldő nézet
Katzbeck fa-alu emelő-tolóajtó külső nézet
Emelő-tolóajtó fa-alu Katzbeck belső nézet
Katzbeck fa-alu emelő-tolóajtó belső nézet

A fa vagy fa-alu emelő-tolóajtó beépítése

Az extra nagy méretű emelő-toló szerkezeteknél – ahol 3 rétegű üvegezés estén akár 400-500 kg-os szárnysúlyok is előfordulhatnak – különös körültekintéssel eljárni a beépítés megtervezésénél. Figyelembe kell venni a beépítési helyszín megközelíthetőség nem csak az építkezés ideje alatt, de a beköltözés után a kész kert ismeretében. Ha a későbbiekben nem biztosítható a beépítési hely megközelíthetősége, akkor nem javasolt emelő-toló ajtókat beépíteni, mert egy esetleges üvegtörés esetén a helikopteres anyagmozgatás igencsak sokba fog kerülni. Az ilyen helyeken érdemes az ugyancsak nagy nyithatóságot biztosító harmonika ajtókat beépíteni.

Inspiráció fa-alu emelő-tolóajtókkal

Műszaki tulajdonságok

Beépítési mélység200 mm
Fafajtáklucfenyő, vörösfenyő, tölgy
Hőszigetelésmegfelelő üvegezéssel Ug=0,4 W/m2K
HangszigetelésRw 42 (-1,-5) dB
Síkban záródása mozgószárny belül, a fix rész kívül
BetörésvédelemRC2 kivitelben is választható
Választható színekKatzbeck színkollekció, vagy saját minta alapján
Modell ismertetőemelő-tolóajtó, felső sín takarás, keret nélküli fix ablakszárny, akadálymentes közlekedéshez

Fókuszban a fa-alu emelő-tolóajtók részletei:

<