Műanyag, fa, vagy alumínium ablakot válasszak?

2014-04-15

Ez az a kérdés, amit minden építkezőnek és felújítónak elsőnek kell megválaszolnia, amikor az ablakválasztás elé kerül. De nézzük, hogy mi alapján dönthet?

Nos, legelőször is azt tanácsoljuk, hogy ne a gyártók indokai alapján, mert ők általában mindig arra buzdítanak, ami számukra előnyös. Meglátásunk szerint ugyanis mindhárom anyagnak megvannak az előnyös és a hátrányos tulajdonságai is.

A közöttük való választást az határozza meg, hogy Önnek mire van szüksége. Először is, vegye számításba az anyagi lehetőségeit, valamint azt hogy mit szeretne megvalósítani. Továbbá, mi az, amihez ragaszkodik és mi az, amiről le tud mondani?

Vegyük hát sorra, mi az, ami az egyes megoldások mellett és ellen szól.

 

Műanyag ablakok

Szögezzük le először is azt, hogy az építkezők többsége nem azért vesz műanyag ablakot, mert az annyira szép, hanem azért mert ennek az ára a legkedvezőbb. A műanyag ablakok mellett szól még, hogy mérettartóak és tartósak, továbbá a felületük nem igényel különösebb karbantartást.

Hátrányuk, hogy egységes megjelenésük miatt tucatjellegűek, nem igazán adnak teret az egyedi építészet kibontakozásának. Aztán sajnos, a műanyagok idővel elöregszenek, felületük porózussá válik és kifakul. Végül, de nem utolsó sorban környzetkárosítóak, mert a megsemmisitésük ill. az újrafelhasználásuk nem megoldott.

 

   

   Műanyag ablakok előnyök

   Műanyag ablakok hátrányok

   
 • kedvező ár
 • mérettartó
 • kiváló hőszigetelés
 • tartós
 • nincs felületi karbantartás
 • tucatjellegű
 • öregszik, elszineződik
 • nincs természetes légcsere
 • a felület porózussá válik
 • környezetkárosító
   

 


Fa ablakok

A fa ablakok a műanyag ablakokkal szemben sokkal inkább képviselik az egyediséget, a hagyományok tiszteletét. Azok számára ideális megoldás, akik idegenkednek a mindent elborító műanyag áradattól és számukra érték a természetes anyagok használata, mely otthonosságot és kellemes közérzetet teremt. 

A fa könnyű megmunkálhatósága miatt számtalan építészeti stílusba jól és könnyen illeszthető. Semmiképpen sem ajánlható azonban azok számára, akiknek terhet jelent a rendszeres felújítási igény. Enélkül ugyanis az ablakok éllettartama jelentősen lecsökken és idő előtti cserére szorulnak.

A fa évszázadok óta kiváló tulajdonságú szerkezetépítő anyag. Nagy kereszmetszete miatt stabil, emiatt nagy belmagasságoknál is alkalmazható. "Élő, lélegző" anyagként természetes légcserét biztosít, szabályozza a lakás légnedvességét, megakadályozza a penészesedést. 

A lakkok és lazúrok használatával hangsúlyos részei lehetnek lakberendezésünknek. Ezzel szemben hátrány, hogy beruházási költsége azonos műszaki tartalom mellett legalább 30%-kal magasabb, mint egy műanyag ablaké.

 

     

   Fa ablakok előnyök

 

   Fa ablakok hátrányok

     
 • egyediség
 • otthonosság
 • kiváló stabilitás
 • szabályozza légnedvességet
 • megakadályozza a penészesedést
 
 • magasabb ár
 • felújítási igény   
     

 


Alumínium ablakok

Az alumínium sok szempontból ideális megoldást jelenthet, elsősorban az élettartamot és a stabilitást tekintve. Az elérhető áron kínált alumínium ablakok azonban különleges műszaki megoldások nélkül nem felelnek meg a kor hőszigetelési követelményeinek.

Ezek a megoldások viszont már nagyon megdobják az árat. Ugyanez igaz a külső megjelenésre is, mert az egyszerűbb alumínium profilok bizony igencsak ipari jellegűek, ami miatt lakóépületekre kevésbé használják őket.

 

     

   Alumínium ablak előnyök

 

   Alumínium ablak hátrányok

     
 • hosszú élettartam
 • kiváló stabiltás
 
 • rossz hőszigetelés
 • magas bekerülési ár
 • ipari megjelenés
     

 

Úgy tűnik, hogy a különböző anyagok kombinációja a legjobb megoldás, amelyek kiküszöbölik a hátrányokat, de megtartják az előnyöket.  Műszakilag nyilvánvalóan így van, de tudni kell, hogy ez egyben a legdrágább és legköltségesebb megoldás.

Tehát bármelyik ablak típus mellett is dönt, az kompromisszumok nélkül nem fog sikerülni. Akkor hozhatja a legjobb döntést, ha  megnézi, melyik megoldás felel meg legjobban a saját céljainak a lehetőségeihez képest.

Nem tudja, milyen szempontok alapján mérlegeljen az ablak választáskor? Olvassa el többi tanácsunkat itt.

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Homlokzati nyílászárók témában
Esettanulmány: Tolóablak a nappaliban, egy angol stílusú téglaépület átalakítása
2021-02-25

Esettanulmány: Tolóablak a nappaliban, egy angol stílusú téglaépület átalakítása

Az angliai családnak nem volt konkrét elképzelése a változtatásokat illetően, de azt biztosan tudták, hogy világosabb, tágasabb belső tért és közvetlenebb kertkapcsolat szeretnének kialakítani, mindezt modern és exkluzív tolóablak rendszere segítségével.

Olvasson tovább
Elkerülhetőek a vízszigetelési hibák egy családi háznál?
2014-08-26

Elkerülhetőek a vízszigetelési hibák egy családi háznál?

Az építkezés után már 1-2 évvel kiderülhet, hogy mennyire volt alaposan előkészített és megtervezett a kivitelezés. Az egyik ilyen sarkos pont a vízszigetelés, nézzük, hol csúszhat hiba a gépezetbe.

Olvasson tovább
Megújult a Mantu ablakválasztéka
2015-01-15

Megújult a Mantu ablakválasztéka

Az Internorm ablakok kínálatával a Mantu eddig is igen magasra tette a mércét és műszakilag az egyik legkiforrottabb műanyag-alumínium és fa-alumínium ablakot kínálta a magyar piacon. Most azonban még rátettek egy lapáttal!

Olvasson tovább