"Hőszigetelési számok" bábeli zűrzavara ablakoknál

2014-06-26

Építkező legyen a talpán, aki eligazodik a különböző ablakgyártók által megadott legkülönbözőbb "hőszigetelési" paraméterek között. Pedig fontos, hogy tisztában legyünk velük, különben nagyon "ráfázhatunk".

Nézzük hát, melyik mit jelent! 

Először is tisztázzunk egy fogalmat. Amikor ablakot vásárolunk, akkor a cél az, hogy "jó hőszigetelésű" ablakot vásároljunk. A gyakorlatban azonban a hőszigetelés jóságát nem a hőszigetelési mérőszámmal, hanem a hőátbocsátási mérőszámmal jellemezzük. Ha kicsi az ablak hőátbocsátása, akkor az jó hőszigetelést jelent.

A hőátbocsátás mérőszámai

Az ablak hőátbocsátásának mutatószáma az Uw hőátbocsátási együttható, mértékegysége a W/m2K (Watt per négyzetmérter Kelvin), melyet a következő paraméterek befolyásolnak:

  • hőátbocsátás az üvegen át: Ug
  • hőátbocsátás a tokon át: Uf
  • az üvegkeret anyagának hosszfüggő hőveszteségi együtthatója:  Ψ

Az üveg hőátbocsátási együtthatója( Ug érték) kizárólag az ablakkeretbe beépített üvegre vonatkozik. Magyarul egy keret nélküli üvegtábla hőátbocsátási tényezője. Ez ablakként nyilvánvalóan nem használható, ezért a vásárlás szempontjából érdektelen információ.

Az ablakkeret hőátbocsátási együtthatója( Uf érték) kizárólag az ablakkeretre vonatkozik. Magyarul egy üveg nélküli keret hőátbocsátási tényezője. Ablakként nyilvánvalóan ez sem használható, ezért a vásárlás szempontjából érdektelen információ.

A hosszfüggő hőveszteségi együttható (Ψ érték) önmagában szintén nem alkalmas az ablak hőveszteségének jellemzésére.

A fentiekből látható, hogy félrevezető az a gyártói tájékoztató, amikor valaki az üveg hőátbocsátási tényezőjét adja meg a műszaki leírásban és a valóságot elkenve U értékre hivatkozik.

Mit ér ugyanis az olyan ablak, ahol bár jó szigetelő az ablaküveg, de nagyon rossz szigetelő az ablakkeret (pl. ezért nehéz jó hőszigetelésű alumínium ablakot gyártani).

Természetesen fordítva is igaz ez. Mit sem érnek az olyan gyártói "öndícséretek", mint pl. a 7 kamrás műanyagprofil, ha nem jó hőszigetelésű az ablaküveg. Az ablakkereteknél egyébként sem a kamraszám a lényeg (bár általában a több kamra jobb szigetelést ad), hanem a keret hőátbocsátási tényezője Uf.

De vásárlóként az a legjobb, ha sem az üveg, sem a keret hőátbocsátási tényezőjére nem koncentrálunk, hanem csak a végeredményre, a komplett ablak hőátbocsátására, az Uw értékre.

Ha a tájékoztatóban csak U érték szerepel, akkor minden esetben kérjük meg a kereskedőt, hogy pontosítsa, mit takar az. Az üveget, a keretet, vagy a komplett ablakot?

A szoláris nyereség

Ez egy új fogalom, amivel nem árt mielőbb megismerkednünk. Ugyanis, amíg a jó hőszigetelés előny télen és nyáron, addig az hátrányt jelent a nap jótékony hatásának kiszűrése révén az átmeneti napos időszakokban.

Ezért az ablaküvegek jóságának megítélésekor egyre nagyobb jelentősége van azok összenergia átbocsátó fokának (g érték), melynek révén különösen a hideg évszakokban használhatjuk ki optimálisan a gyenge napfényt is. Az ablaküveg  magas G értéke lehetővé teszi a minél jobb hatásfokú passzív napenergia kinyerését.

Nem tudja, hol kezdjen neki az ablak választásnak? Olvassa el a legfőbb szempontokot itt.

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Homlokzati nyílászárók témában
Mikor vegyük meg az ablakokat?
2014-10-15

Mikor vegyük meg az ablakokat?

Amikor az építkezés eljut abba a fázisba, hogy beépíthetőek lesznek a homlokzati nyílászárók, már biztosan elkéstünk az ablakrendeléssel, eláruljuk, miért.

Olvasson tovább
Érdemes-e többet fizetni a jobb hőszigetelésért?
2015-04-10

Érdemes-e többet fizetni a jobb hőszigetelésért?

A legtöbben nyilván rávágják a kérdésre a választ- "Természetesen!" Valószínűleg igazuk is van. De ha úgy kérdeznénk, hogy mennyivel érdemes többet fizetni, akkor valószínűleg már többet kellene gondolkodni. Mi segítünk ebben.

Olvasson tovább
Felújítana? Ezt tudnia kell a háromrétegű ablakokról!
2014-07-16

Felújítana? Ezt tudnia kell a háromrétegű ablakokról!

Az energiatakarékosság jegyében egyre többen korszerűsítjük otthonunkat, mely legtöbbször az ablakok cseréjével kezdődik. Olvassa el, mire figyeljen a 3 rétegű ablakoknál.

Olvasson tovább