Mantu Ablak

Fa és fa-alu harmonika ajtó: Solarlux Woodline / Combiline

Az Ecoline harmonika ajtóknál már említettük, hogy az első Solarlux harmonika ajtók 1983-ban készültek. Mondanánk, hogy próbáljon visszaemlékezni, hogy akkoriban milyen ablakokat, vagy erkély ajtót vásárolhattunk itthon (súgunk: amit kapni lehetett), de a többségünk ez idő tájt valószínűleg a kedvenc játékaival volt elfoglalva, vagy lázadó tiniként nem éppen a nyílászárók foglalkoztatták.

Közel négy évtized (!) elég sok idő ahhoz, hogy tapasztalatokat szerezzünk, jót és rosszat egyaránt. Ahhoz is elég sok idő, hogy valamit tudatosan egyre tökéletesebbé csiszoljunk. Arra kérjük, hogy ilyen szemmel nézzen a Woodline és a Combiline fa és fa- alumínium harmonika ajtókra, ugyanis ők képviselik kategóriájuk evolúciójának a csúcsát.

Miben jobb a Woodline és a Combiline harmonika ajtó az elődeinél?

Tulajdonképpen abban, hogy a Solarlux több évtizedes szakmai tapasztalata, ezzel együtt minden fortélya is ezekben a nyílászárókban egyesül. De kezdjük azzal, hogy sokkal nagyobb szabadságot adnak a kezünkbe a formai megvalósítás terén, mint a korábbi típusok, így szinte minden építési szituációra kínálnak megoldást.

Fa harmonika ajtó - Solarlux Woodline
Fa harmonika ajtó – Solarlux Woodline

Bővíthetjük felülvilágítóval, fix és bukó-nyíló szárnyakkal, vagy sarokelemekkel is. Az egymás mellé sorolt nyílászáró szerkezetek korábban vastag keretszélességet eredményeztek, valahogy úgy, mintha zsírkrétával próbálna meg méretpontosan rajzolni tűfilc helyett.

A Woodline/Combiline fa és fa-alu harmonika ajtók azonban már egyetlen keretben elhelyezhetőek, ennek köszönhetően minden eddiginél keskenyebb keretszélességet kapunk eredményül. Szuperképességét az új bionicTURTLE®, egy egyedülálló műszaki tulajdonságokkal bíró multifunkcionális szigetelő keret biztosítja.

Aztán külön ki kell emelnünk a maradó oszlop nélküli, sarkon át történő nyitási mód lehetőségét, amit az alábbi képen mutatunk meg, mert így a legegyszerűbb elmagyarázni.

Fa harmonika ajtó - Solarlux Woodline
Fa harmonika ajtó – Solarlux Woodline

Egyre nagyobb hangsúlyt kap napjainkban az akadálymentes közlekedés. Nem csak azért, hogy a kihívásokkal élő embertársaink is önállóan tudjanak közlekedni, de esztétikai szempontból is jobb a végeredmény. A Woodline és a Combiline fa és fa-alu harmonika ajtók alacsony küszöbkialakításának köszönhetően nem kell attól tartania, hogy lépten-nyomon hasra esik, ha kilép a teraszra. Ugyanis a 29 mm magas padlósín beépíthető teljesen szintben (0 mm) , vagy 14 mm-es kiállással.

Akadálymentes küszöb fa harmonika ajtóhoz - Solarlux Woodline
Akadálymentes küszöb fa harmonika ajtóhoz – Solarlux Woodline

Az oldalsó kiegyenlítő profil lehetővé teszi a beépítési, és szárnyméretek tűrési toleranciáinak egyszerű és gyors kiegyenlítését. A szárnyak szélességi beállítását a tokkereten végezhetjük el, így nem kell minden egyes szárnyat egyesével állítani. Ezáltal a szárnyak közötti tömítések feszítése mindenhol azonos, így érik el a Woodline/Combiline fa és fa-alu harmonika ajtók a kiváló hőszigetelési értékeiket.

Legyen akármekkora is egy Solarlux harmonika szerkezet, a szárnyak könnyedén mozgathatóak maradnak. Ráadásul a kétsoros gördülőcsapágyazott futógörgők nemcsak könnyű, de csendes mozgatást tesznek lehetővé. Mivel a szerkezet súlyeloszlása optimális, így lehetséges, hogy 100 kg-os ajtószárnyakat használjunk benne. Aminek pedig minden ügyfelünk nagyon szokott örülni, hogy az egész rozsdamentes görgőtechnika nem igényel karbantartást és teljesen kopásmentes.

Természetesen a betörésbiztonság miatt sem kell aggódnia. A Solarlux saját fejlesztésű zárószerkezete 24 mm mélyen zár a szárnyban lefelé és felfelé is. A zárási biztonság növelhető Read relével és rejtett kábelvezetéssel, valamint opcionális RC2 kivitellel.

Fa harmonika ajtó betörésbiztonság
Fa harmonika ajtó betörésbiztonság

A rejtett szárnyközpontosítás lényege, hogy egységes és homogén megjelenést biztosít, mivel a szárnyakon csak a felső és az alsó pántok láthatóak. Központosítja a szárnyak egymáshoz való illeszkedését, állandó feszítést ad a tömítéseknek, valamint azonos rést biztosít a szárnyak és a tokkeret között.

Ezen nyílászárók beépítése rendkívüli pontosságot követel meg a csatlakozó falszerkezetektől, hiszen csak abban az esetben maradnak működőképesek a különböző időjárási viszonyok között is, ha az épület mozgásaiból illetve a hőtágulásból adódó méretváltozásokhoz alkalmazkodni tudnak.

Ellenkező esetben beszorulhatnak, ami akár a mozgatást is jelentősen megnehezítheti. A Solarlux harmonika ajtók egyedülálló sajátossága, hogy a szárnyak és a tokkeret egymáshoz viszonyított pozíciója beépített állapotban is állítható a szabadalmaztatott pánttechnikának köszönhetően, így hosszútávon biztosított a működésük.

Fa harmonika ajtó - egyedi pánttechnológia
Fa harmonika ajtó – egyedi pánttechnológia

Álmodjon magának bátran fénnyel teli természetes otthont!

A Woodline/Combiline harmonika ajtók ebben is a segítségére lesznek, mert nagy szárny magasságot (akár 2,8 méter) tudnak felmutatni. Mindezt a legkorszerűbb hőszigetelési értékekkel megspékelve. Ha ettől magasabb kivitelre lenne szüksége, akkor inkább az Ecoline/ Highline párost ajánljuk.

Az alábbi videóban megnézheti hogyan működik, és, hogy mennyire könnyen kezelhető egy nagy méretű Solarlux harmonika ajtó.

A Woodline/Combiline harmonika ajtók fontosabb műszaki paraméterei
Beépítési mélység86 mm / 86 mm
Hőszigetelésmegfelelő üvegezéssel Ug=1 W/m2K / Ug=1,1 W/m2K
BetörésvédelemRC2 kivitelben is választható
Üvegvastagság28-48 mm (100 kg szárnysúlyig)
Választható színekSolarlux RAL színkollekció
Modell ismertetőfa és fa-alu harmonika ajtó

Hova ajánljuk a Woodline/Combiline harmonika ajtókat?

  • homlokzati nyílászáróként nagy fesztávolságú és nagy magasságú, nyitható nyílások lezárására
  • terasz/kert kapcsolat kialakításához
  • erkély, vagy terasz ajtóként
  • beltéri medencetér nyitásához,
  • térelválasztáshoz
  • üzletportálok lezárásához
  • vendéglátóipari egységek belső terének megnyitásához
  • télikertekhez nyitható oldalfalként

Kinek ajánljuk a Woodline/Combiline fa és fa-alu harmonika ajtókat?

Elsősorban azoknak, akik olyan építészeti megoldásokat képzelnek el az otthonukba, amelyet hagyományos kivitelű nyílászárókkal nem tudnak megvalósítani. Akik tudatosan alakítják ki otthonuk természet közelségét, akik vágynak az aktív kert kapcsolatra és a nagyfokú átjárhatóságra. Ráadásul fontos számukra, hogy természetes anyagokkal vegyék körbe magukat.

Azoknak pedig mindenképpen, akik egy kiforrott, megbízható megoldást keresnek ehhez. Emellett nem bíznak semmit a véletlenre, mert biztosak akarnak lenni abban, hogy hosszútávon működőképes megoldást kapnak.

Mennyibe kerül?

A Woodline/Combiline harmonika ajtók ára a prémium ablakgyártók emelő-toló ajtajainak árához mérhető. A legkisebb teraszajtóban (pl. 2000 x 2100 mm) gondolkodók is többmilliós beruházási költséggel számolhatnak.

Ökölszabályként azt mondhatjuk, hogy egy átlagos magasságú (2400 mm) harmonika ajtó ára szélességi mérete alapján kb. 800.000 -1.000.000,- Ft/méter közé tehető.

Pont ilyen terasz ajtóra vágyik? Kérjen ajánlatot!

Ajánlatkérését az ablak@mantu.hu e-mail címre küldheti el. Kérjük, hogy adja meg a kívánt méreteket, a nyitásirányokat (jobb, bal, kifele, vagy befele nyíló), illetve, hogy melyik típust (alu, fa, fa-alu) választotta.

<