Mantu Ablak

Fa és fa-alu harmonika ajtó: Solarlux Woodline / Combiline

Miért fa vagy fa-alu harmonika ajtót?

A hazai építészeti gyakorlatban a harmónika ajtók alkalmazása a termék viszonylagos ismeretlensége miatt nem túl elterjedt. Pedig ott, ahová megszokásból tolóajtókat terveznek be, ott minden esetben érdemes megvizsgálni, hogy nem előnyösebb-e egy harmonika ajtó beépítése.

A harmonika ajtó választása toló ajtó helyett az alábbi esetekben lehet indokolt:

 • Egy viszonylag keskeny, max 3 méter szélességú nyílás esetében toló-ajtó esetén az átjárható méret mindössze 1,5 m. Abban az esetben, ha negyobb felületet szeretnénk nyitni, akkor harmonika ajtó választása indokolt.
 • Egy 8-10 m szélességű nyitási igény esetén tolóajtókkal nem oldható meg az igény (pl. egy vendéglátó ipari homlokzat, egy belső medencetér) . Egy harmonika ajtóval akár 14 m szélességű homlokzat is megnyitható
 • A nagy szárnyméretekből  adódó nagy súlyok miatt az ajtó nyitása és csukása gyerekeknek, de akár kisebb fizikumú felnőttek számára is nehézséget jelenthet. Állandó közlekedésre egy tolóajtó mozgatása nem praktikus. Egy harmonika ajtón mindig kialakítható egy gyakori közlekedésre alkalmas nyílószárny.
 • Amenniyben az ajtó nyitott állapotában teljes átláthatóságot szeretnénk, akkor a harmonika aktó ideális választás.
 • A beépítés és az anyagmozgatás szempontjából nehezen megközelíthető helyeken célszerű a harmonik aajtók alkalmazása.
 • Épület kertkapcsolataként (pl nappali-terasz között) vagy télikert oldalfalaként  beépítetve számos előnyt kínálnak a tolóajtókkal szemben. A Solarlux télikertekről a terasz megoldások oldalunkon olvashat bővebben.

.

Miben jobb a Woodline és a Combiline harmonika ajtó a versenytársaknál?

Még a fa vagy fa-alu ablakot kínáló nagy prémium márkák estén is elmondható, hogy ezek a termékek marginálisak a termékportfóliaban, ezért kevés energiát fordítanak a termékek fejlesztésére. A Solarlux azonban minden tapasztalatát és műszaki tudását beépítette ezekbe a fa ill. fa-alu harmonika ajtókban, amit az alumínium nyílászáróknál már megszerzett.

Fa-alu harmonika ajtó belső fa felülete
Fa-alu harmonika ajtó belső fa felülete

A legelőször feltűnő kiemelkedő tulajdonság a mindössze  143 mm keskeny szárnysorolás. Ennek köszönhetően a profilok csukott állapotban is csak minimális korlátozzák átláthatóságot..

Aztán külön ki kell emelnünk a maradó oszlop nélküli, sarkon át történő nyitási mód lehetőségét, amit az alábbi képen mutatunk meg, mert így a legegyszerűbb elmagyarázni.

Fa harmonika ajtó - Solarlux Woodline
Fa harmonika ajtó – Solarlux Woodline

Egyre nagyobb hangsúlyt kap napjainkban az akadálymentes közlekedés. Nem csak azért, hogy a kihívásokkal élő embertársaink is önállóan tudjanak közlekedni, de esztétikai szempontból is jobb a végeredmény. A Woodline és a Combiline fa és fa-alu harmonika ajtók alacsony küszöbkialakításának köszönhetően nem kell attól tartania, hogy lépten-nyomon hasra esik, ha kilép a teraszra. Ugyanis a 29 mm magas padlósín beépíthető teljesen szintben (0 mm) , vagy 14 mm-es kiállással.

Akadálymentes küszöb fa harmonika ajtóhoz - Solarlux Woodline
Akadálymentes küszöb fa harmonika ajtóhoz – Solarlux Woodline

Az oldalsó kiegyenlítő profil lehetővé teszi a beépítési, és szárnyméretek tűrési toleranciáinak egyszerű és gyors kiegyenlítését. A szárnyak szélességi beállítását a tokkereten végezhetjük el, így nem kell minden egyes szárnyat egyesével állítani. Ezáltal a szárnyak közötti tömítések feszítése mindenhol azonos, így érik el a Woodline/Combiline fa és fa-alu harmonika ajtók a kiváló hőszigetelési értékeiket.

Legyen akármekkora is egy Solarlux harmonika szerkezet, a szárnyak könnyedén mozgathatóak maradnak. Ráadásul a kétsoros gördülőcsapágyazott futógörgők nemcsak könnyű, de csendes mozgatást tesznek lehetővé. Mivel a szerkezet súlyeloszlása optimális, így lehetséges, hogy 100 kg-os ajtószárnyakat használjunk benne. Aminek pedig minden ügyfelünk nagyon szokott örülni, hogy az egész rozsdamentes görgőtechnika nem igényel karbantartást és teljesen kopásmentes.

Természetesen a betörésbiztonság miatt sem kell aggódnia. A Solarlux saját fejlesztésű zárószerkezete 24 mm mélyen zár a szárnyban lefelé és felfelé is. A zárási biztonság növelhető Read relével és rejtett kábelvezetéssel, valamint opcionális RC2 kivitellel.

Fa harmonika ajtó betörésbiztonság
Fa harmonika ajtó betörésbiztonság

A rejtett szárnyközpontosítás lényege, hogy egységes és homogén megjelenést biztosít, mivel a szárnyakon csak a felső és az alsó pántok láthatóak. Központosítja a szárnyak egymáshoz való illeszkedését, állandó feszítést ad a tömítéseknek, valamint azonos rést biztosít a szárnyak és a tokkeret között.

Ezen nyílászárók beépítése rendkívüli pontosságot követel meg a csatlakozó falszerkezetektől, hiszen csak abban az esetben maradnak működőképesek a különböző időjárási viszonyok között is, ha az épület mozgásaiból illetve a hőtágulásból adódó méretváltozásokhoz alkalmazkodni tudnak.

Ellenkező esetben beszorulhatnak, ami akár a mozgatást is jelentősen megnehezítheti. A Solarlux harmonika ajtók egyedülálló sajátossága, hogy a szárnyak és a tokkeret egymáshoz viszonyított pozíciója beépített állapotban is állítható a szabadalmaztatott pánttechnikának köszönhetően, így hosszútávon biztosított a működésük.

Fa harmonika ajtó - egyedi pánttechnológia
Fa harmonika ajtó – egyedi pánttechnológia

Álmodjon magának bátran fénnyel teli természetes otthont!

A Woodline/Combiline harmonika ajtók ebben is a segítségére lesznek, mert nagy szárny magasságot (akár 2,8 méter) tudnak felmutatni. Mindezt a legkorszerűbb hőszigetelési értékekkel megspékelve. Ha ettől magasabb kivitelre lenne szüksége, akkor inkább az Ecoline/ Highline párost ajánljuk.

Az alábbi videóban megnézheti hogyan működik, és, hogy mennyire könnyen kezelhető egy nagy méretű Solarlux harmonika ajtó.

A Woodline/Combiline harmonika ajtók fontosabb műszaki paraméterei
Beépítési mélység86 mm / 86 mm
Hőszigetelésmegfelelő üvegezéssel Ug=1 W/m2K / Ug=1,1 W/m2K
BetörésvédelemRC2 kivitelben is választható
Üvegvastagság28-48 mm (100 kg szárnysúlyig)
Választható színekSolarlux RAL színkollekció
Modell ismertetőfa és fa-alu harmonika ajtó

Hova ajánljuk a Woodline/Combiline harmonika ajtókat?

 • homlokzati nyílászáróként nagy fesztávolságú és nagy magasságú, nyitható nyílások lezárására
 • terasz/kert kapcsolat kialakításához
 • erkély, vagy terasz ajtóként
 • beltéri medencetér nyitásához,
 • térelválasztáshoz
 • üzletportálok lezárásához
 • vendéglátóipari egységek belső terének megnyitásához
 • télikertekhez nyitható oldalfalként

Kinek ajánljuk a Woodline/Combiline fa és fa-alu harmonika ajtókat?

Elsősorban azoknak, akik olyan építészeti megoldásokat képzelnek el az otthonukba, amelyet hagyományos kivitelű nyílászárókkal nem tudnak megvalósítani. Akik tudatosan alakítják ki otthonuk természet közelségét, akik vágynak az aktív kert kapcsolatra és a nagyfokú átjárhatóságra. Ráadásul fontos számukra, hogy természetes anyagokkal vegyék körbe magukat.

Azoknak pedig mindenképpen, akik egy kiforrott, megbízható megoldást keresnek ehhez. Emellett nem bíznak semmit a véletlenre, mert biztosak akarnak lenni abban, hogy hosszútávon működőképes megoldást kapnak.

Mennyibe kerül?

A Woodline/Combiline harmonika ajtók ára a prémium ablakgyártók emelő-toló ajtajainak árához mérhető. A legkisebb teraszajtóban (pl. 2000 x 2100 mm) gondolkodók is többmilliós beruházási költséggel számolhatnak.

Ökölszabályként azt mondhatjuk, hogy egy átlagos magasságú (2400 mm) harmonika ajtó ára szélességi mérete alapján kb. 800.000 -1.000.000,- Ft/méter közé tehető.

Pont ilyen terasz ajtóra vágyik? Kérjen ajánlatot!

Ajánlatkérését az ablak@mantu.hu e-mail címre küldheti el. Kérjük, hogy adja meg a kívánt méreteket, a nyitásirányokat (jobb, bal, kifele, vagy befele nyíló), illetve, hogy melyik típust (alu, fa, fa-alu) választotta.

<