Mantu Ablak

Alumínium harmonika ajtó: Solarlux Ecoline/Highline

Miért alumínium harmonika ajtót?

A hazai építészeti gyakorlatban a harmónika ajtók alkalmazása a termék viszonylagos ismeretlensége miatt nem túl elterjedt. Pedig ott, ahová megszokásból tolóajtókat terveznek be, ott minden esetben érdemes megvizsgálni, hogy nem előnyösebb-e egy harmonika ajtó beépítése.

A harmonika ajtó választása toló ajtó helyett az alábbi esetekben lehet indokolt:

 • Egy viszonylag keskeny, max 3 méter szélességú nyílás esetében toló-ajtó esetén az átjárható méret mindössze 1,5 m. Abban az esetben, ha negyobb felületet szeretnénk nyitni, akkor harmonika ajtó választása indokolt.
 • Egy 8-10 m szélességű nyitási igény esetén tolóajtókkal nem oldható meg az igény (pl. egy vendéglátó ipari homlokzat, egy belső medencetér) . Egy harmonika ajtóval akár 14 m szélességű homlokzat is megnyitható
 • A nagy szárnyméretekből  adódó nagy súlyok miatt az ajtó nyitása és csukása gyerekeknek, de akár kisebb fizikumú felnőttek számára is nehézséget jelenthet. Állandó közlekedésre egy tolóajtó mozgatása nem praktikus. Egy harmonika ajtón mindig kialakítható egy gyakori közlekedésre alkalmas nyílószárny.
 • Amenniyben az ajtó nyitott állapotában teljes átláthatóságot szeretnénk, akkor a harmonika aktó ideális választás.
 • A beépítés és az anyagmozgatás szempontjából nehezen megközelíthető helyeken célszerű a harmonik aajtók alkalmazása.
 • Épület kertkapcsolataként (pl nappali-terasz között) vagy télikert oldalfalaként  beépítetve számos előnyt kínálnak a tolóajtókkal szemben. A Solarlux télikertekről a terasz megoldások oldalunkon olvashat bővebben.

Ki gyárt alumínium harmonika ajtót?

Alumínium harmonika ajtót  valamely rendszergazda (Schüco, Ryners, Aliplast) által kifejlesztett gyártmányterv alapján az alumínium nyílászárókat gyártó cégek készítenek. Az ily módon készülő termékek minőségi dilemmáiról itt írtunk.

Ezen felül érdemes még megemlíteni, hogy mivel kis darabszámban gyártott termékről van szó, ezért ezeknél a gyártóknál sokszor hiányzik a kellő gyártási tapasztalat is.

Létezik azonban néhány specialista, akik harmonika ajtó gyártásra szakosodtak. Így például a Solarlux GmbH is, aki olyan szabadalmaztatott megoldások tucatjaival rendelkezik, amelyek lehetővé teszik a műszakilag tökéletes harmonika ajtó előállítását.

Miben jobb az Ecoline és a Highline harmonika ajtó a versenytársaknál?

Elsősorban abban, hogy a Solarlux több évtizedes szakmai tapasztalata, ezzel együtt a harmonika ajtók minden fortélya ezekben a nyílászárókban egyesül. Szinte nem létezik, olyan vevői igény, amit ezekkel a nyílászárókkal ne lehetne kielégíteni.  Ezt azonban csak azok tudják értékelni, akik már kellően belemélyedtek pl. a szárnyméretek adta statikai akadályokba vagy a nyithatósági korlátokba. Jöjjön el bemutatótermünkbe és próbálja ki saját kezűleg a mintadarabokat, hogy meggyőződhessen a Solarlux alumínium harmonika ajtók nyújtotta végtelen lehetőségekről. 

Műszaki és használati előnyök röviden

A legelőször feltűnő kiemelkedő tulajdonság a mindössze  99 mm keskeny szárnysorolás. Ennek köszönhetően a profilok csukott állapotban is csak minimális korlátozzák átláthatóságot.  

Harmonika ajtó keretszélesség - Solarlux
Harmonika ajtó keretszélesség – Solarlux

A rendkívül keskeny, filigrán keretek extrém stabilitását az új bionicTURTLE® merevítés és multifunkcionális szigetelő keret biztosítja.

Egészen különleges építészeti megoldást kínál a maradó oszlop nélküli, sarkon át történő nyitási mód lehetőségét, amit az alábbi képen mutatunk meg, mert így a legegyszerűbb elmagyarázni.

Sarkon át nyitható harmonika ajtó a Solarluxtól
Sarkon át nyitható harmonika ajtó a Solarluxtól

Egyre nagyobb hangsúlyt kap napjainkban az akadálymentes közlekedés. Nem csak azért, hogy a kihívásokkal élő embertársaink is önállóan tudjanak közlekedni, de esztétikai szempontból is jobb a végeredmény. Az Ecoline és a Highline harmonika ajtók alacsony küszöbkialakításának köszönhetően nem kell attól tartania, hogy lépten-nyomon hasra esik, ha kilép a teraszra. Ugyanis a 29 mm magas padlósín beépíthető teljesen szintben (0 mm) , vagy 14 mm-es kiállással.

Akadálymentes küszöb kialakítás a Solarlux harmonika ajtóknál
Akadálymentes küszöb kialakítás a Solarlux harmonika ajtóknál

Az oldalsó kiegyenlítő profil lehetővé teszi a beépítési, és szárnyméretek tűrési toleranciáinak egyszerű és gyors kiegyenlítését. A szárnyak szélességi beállítását a tokkereten végezhetjük el, így nem kell minden egyes szárnyat egyesével állítani. Ezáltal a szárnyak közötti tömítések feszítése mindenhol azonos, így érik el az Ecoline/Highline harmonika ajtók a kiváló hőszigetelési értékeiket.

Könnyen elvégezhető beállítás a Solarlux harmonika ajtók esetében
Könnyen elvégezhető beállítás a Solarlux harmonika ajtók esetében

Legyen akármekkora is egy Solarlux harmonika szerkezet, a szárnyak könnyedén mozgathatóak maradnak. Ráadásul a kétsoros gördülőcsapágyazott futógörgők nemcsak könnyű, de csendes mozgatást tesznek lehetővé. Mivel a szerkezet súlyeloszlása optimális, így lehetséges, hogy akár 100 kg-os ajtószárnyakat használjunk benne. Aminek pedig minden ügyfelünk nagyon szokott örülni, hogy az egész rozsdamentes görgőtechnika nem igényel karbantartást és teljesen kopásmentes.

Harmonika ajtó - rozsdamentes görgő technika
Harmonika ajtó – rozsdamentes görgő technika

Természetesen a betörésbiztonság miatt sem kell aggódnia. A Solarlux saját fejlesztésű zárószerkezete 24 mm mélyen zár a szárnyban lefelé és felfelé is. A zárási biztonság növelhető Read relével és rejtett kábelvezetéssel, valamint RC2 kivitellel.

Alumínium harmonika ajtó betörésbiztonság
Alumínium harmonika ajtó betörésbiztonság

A rejtett szárnyközpontosítás lényege, hogy egységes és homogén megjelenést biztosít, mivel a szárnyakon csak a felső és az alsó pántok láthatóak. Központosítja a szárnyak egymáshoz való illeszkedését, állandó feszítést ad a tömítéseknek, valamint azonos rést biztosít a szárnyak és a tokkeret között.

Ezen nyílászárók beépítése rendkívüli pontosságot követel meg a csatlakozó falszerkezetektől, hiszen csak abban az esetben maradnak működőképesek a különböző időjárási viszonyok között is, ha az épület mozgásaiból illetve a hőtágulásból adódó méretváltozásokhoz alkalmazkodni tudnak.

Ellenkező esetben beszorulhatnak, ami akár a mozgatást is jelentősen megnehezítheti. A Solarlux harmonika ajtók egyedülálló sajátossága, hogy a szárnyak és a tokkeret egymáshoz viszonyított pozíciója beépített állapotban is állítható a szabadalmaztatott pánttechnikának köszönhetően, így hosszútávon biztosított a működésük.

Alumínium harmonika ajtó pánttechnika - Solarlux
Alumínium harmonika ajtó pánttechnika – Solarlux

Álmodjon magának bátran fénnyel teli otthont!

Az Ecoline/Highline harmonika ajtók ebben is a segítségére lesznek, mert elődeikhez képest nagyobb szárny magasságot (akár 3,5 méter), és nagyobb szárnyszélességet (1,1 méter) tudnak felmutatni. Mindezt a legkorszerűbb hőszigetelési értékekkel megspékelve.

Az alábbi videóban megnézheti hogyan működik, és, hogy mennyire könnyen kezelhető egy nagy méretű Solarlux harmonika ajtó.

Az Ecoline/Highline harmonika ajtók fontosabb műszaki paraméterei
Beépítési mélység67 mm / 84 mm
Hőszigetelésmegfelelő üvegezéssel Ug=1,1 W/m2K / Ug=0,9 W/m2K
BetörésvédelemRC2 kivitelben is választható
Üvegvastagság5-36 mm (90 kg szárnysúlyig) / 22-62 mm (110 kg szárnysúlyig)
Választható színekSolarlux RAL színkollekció
Modell ismertetőalumínium harmonika ajtó

Hova ajánljuk az Ecoline/Highline harmonika ajtókat?

 • homlokzati nyílászáróként nagy fesztávolságú és nagy magasságú, nyitható nyílások lezárására
 • terasz/kert kapcsolat kialakításához
 • erkély, vagy terasz ajtóként
 • beltéri medencetér nyitásához,
 • térelválasztáshoz
 • üzletportálok lezárásához
 • vendéglátóipari egységek belső terének megnyitásához
 • télikertekhez nyitható oldalfalként

Kinek ajánljuk az Ecoline/Highline alumínium harmonika ajtókat?

Elsősorban azoknak, akik olyan építészeti megoldásokat képzelnek el az otthonukba, amelyet hagyományos kivitelű nyílászárókkal nem tudnak megvalósítani. Akik tudatosan alakítják ki otthonuk természet közelségét, akik vágynak az aktív kert kapcsolatra és a nagyfokú átjárhatóságra.

Azoknak pedig mindenképpen, akik egy kiforrott, megbízható megoldást keresnek ehhez. Emellett nem bíznak semmit a véletlenre, mert biztosak akarnak lenni abban, hogy hosszútávon működőképes megoldást kapnak.

Pont ilyen terasz ajtóra vágyik? Kérjen ajánlatot!

Ajánlatkérését az ablak@mantu.hu e-mail címre küldheti el. Kérjük, hogy adja meg a kívánt méreteket, a nyitásirányokat (jobb, bal, kifele, vagy befele nyíló), illetve, hogy melyik típust (alu, fa, fa-alu) választotta.

<