Mantu Ablak

Miért válasszon műanyag ablakot?


A modern építészeti stílusok elvárásai nagy kihívások elé állítják a műanyag ablakok gyártóit. A kiváló hőszigetelési tulajdonságok ma már többnyire csak a középszerűséghez elegendőek. Ablak választékunkkal éppen ezért az egyedi design igények és az extra méretek megvalósítását tűztük ki célunkul.

Műanyag ablak vásárlásakor elkövetett leggyakoribb hiba, hogy a minőség megítélésekor a vevők összekeverik az ablak gyártóját és az ablak alapanyagául szolgáló műanyagprofil gyártóját. A legjobb profilból is lehet silány ablakot gyártani, míg egy közepes profilból is készülhet igényes, műszakilag kiforrott végtermék.

Sok gyártó és kereskedő szívesen nevezi a saját termékét Kömmerling, Schüco vagy éppen Aluplast ablaknak, mivel a felhasznált műanyag profil gyártójának márkanevével könnyebben tudja értékesíteni a terméket. Azonban azt már elfelejtik megjegyezni, hogy a nevezett profilgyártók által meghatározott és előírt gyártási technológia egyetlen pontját sem tartják be, így ezen ablakok műszaki tulajdonságai nyomokban sem hasonlítanak a névadó eredetire.

Ezért az első szabály műanyag ablak vásárlásához így hangzik:

Ablak minőség ≠ műanyag profil gyártójának márkaértéke

Nyilván fontos a profil minősége. De ennél sokkal fontosabb a rendszergazda által előírt gyártási technológia pontos betartása és a magas színvonalú gyártási kultúra, beleértve a folyamatos minőségellenőrzés meglétét.

Csak ezáltal biztosítható, hogy az ablak stabilitása, hő-, és hangszigetelése, szél- és légzárása a szabványok által előírtaknak minden egyes műanyag ablakra vetítve megfeleljen. A Mantu Selection kínálatában ezért csak olyan gyártó termékeit forgalmazzuk, ahol az állandó minőség biztosított és ezt tanúsítványok is alátámasztják. Vagyis a szabály más megfogalmazásban:

Ablak minőség = CE minősítés

4 érv a műanyag ablakok mellett

  • a műanyag ablakok ára lényegesen kedvezőbb a fa ablakokénál
  • a műanyag ablakok tartósak, hosszú élettartamúak
  • a műanyag ablakok rendszeres gondozási igénye elhanyagolható
  • a műanyag ablakok kiváló hőszigetelési képességgel bírnak

Miért érdemes alumínium borítású műanyag ablakban gondolkodni?

Az alumínium borítás elsődleges funkciója a műanyag ablaknál is az ablak alapanyagának időjárással szembeni védelme. De miért kell a műanyagot védeni? Kevésbé ismert tény, hogy a napsugárzás hatására a műanyag felület is öregszik, idővel megrepedezik és elszíneződik.

Ha ez nem lenne elég, akkor azt is érdemes tudnia, hogy ennek eredményeképp a korábban fehérnek vásárolt ablakok besárgulnak és piszkos, elhanyagolt hatást keltenek. A párkányokról felverődő por belerakódik a felület hajszálrepedéseibe és elcsúnyítja azt.

Továbbá, megközelíthetjük a kérdést a design szempontjából is. A modern, sarkos, kocka épületekhez többnyire nem illenek a hagyományos íves, kerek műanyag ablak profilok. A külső alumínium felülettel viszont könnyen kialakítható az épület által megkövetelt egyenes vonalú forma.

A designban azonban nem csak a forma, hanem a szín is fontos lehet. Korábban a fautánzatú megjelenés, ma pedig a szürke különböző árnyalatai hódítanak, amelyet alap esetben a műanyag profilok fóliázásával értek el.

Azonban a fóliázás a sötétebb árnyalatok (pl. RAL 7016) alkalmazásánál a nagyobb méretek esetén komoly statikai problémákat vetett fel. Ugyanis, az erős napsugárzást elnyelte a sötét felület, ami oly mértékben felhevítette a műanyag profilokat, hogy azok megvetemedtek. Ennek eredményeképp nem záródott pontosan az ablak.

Vagyis az alumínium borítás alkalmazásával kizárhatjuk a vetemedés veszélyét, mert az javítja az ablak stabilitását.

Mennyivel kerül többe egy műanyag ablak alumínium borítással?

A jó hír az az, hogy a jó minőségű műanyag ablakra szinte felár nélkül felhelyezhető az alumínium borítás. A csekély, mindössze 5-10%-os árkülönbség miatt szinte nem is érdemes másban gondolkozni, mint az alumínium borításban, hiszen a tartósság és a jobb stabilitás révén többszörösen megtérül a beruházása. A gyenge minőségű műanyag ablakok egyik ismérve, hogyha opcionálisan alumínium borítást ajánlanak hozzá, akkor a felár mértéke elérheti a 30-50%-ot is.

<