Nagy méretű ablakok beépítése

2014-06-04

Az utóbbi években jelentősen nőtt azon építkezések száma, ahol extra nagyméretű homlokzati nyílászárók beépítése volt az elvárás. Könnyen belátható, hogy a méretek növelése együttjárt az ablakok súlyának növekedésével is.

Ehhez még hozzáadódik az körülmény, hogy a hőszigetelési követelmények szigorodásával egyre jobban előtérbe került a 3 rétegű üvegezések alkalmazása.

Ezek négyzetmétersúlya megközelítőleg az 50 kg-ot is elérheti, ami figyelembevéve az ablakkeretek súlyát is 60-70 kg közötti négyzetmétersúlyokat jelent az ablakszárnyakra vonatkoztatva. Könnyen kiszámolhatjuk, hogy egy 2,5 x 3 m méretű tolóajtóelem súlya az 500 kg-ot is meghaladja.

Nagyobb ablak méret, komplexebb beépítés

Ez az irdatlan súly különösen nagy felelősséget ró a beépítő szakemberekre. Nem csak az extrém súlyok mozgatása jelent problémát, de az ablakkeretek kielégítő rögzítése is alapos mérnöki tervezést igényel.  

A nagy méret miatt ugyanis extrém szélterhelések lépnek fel. A szabványok alapján az ablaknak, akár 1800 Pa nyomást is fel kell tudnia venni, amihez még az ablak nagy méretéből fakadó saját súly terhelése is hozzáadódik.

Éppen ezért egy extra méretű, modern, magas hőszigetelési követelményű ablakot, melynek jelentős a saját súlya is, nem is olyan egyszerű egy magas hőszigetelésű falazatba elhelyezni. Sőt ez egy komoly felkészültséget és tudást igénylő feladat, melyet mérnöki tervezés kell, hogy megelőzzön.

Nem véletlen, hogy a legtöbb ablakgyártó nem vállalkozik ilyen extra méretű ablakok legyártására és beépítésére sem. Persze mindig akadnak felelőtlen vállakozók, akik a feladat nagyságát nem mérlegelve mindent elvállalnak, ezektől azonban mindenki óvakodjon. A legegyszerűbb ellenőrzési mód, ha megfelelő referenciákat kér.

Olvassa el, hogy mit érdemes még tudni, a nagy méretű nyílászárók szakszerű beépítéséről.

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Homlokzati nyílászárók témában
Műanyag, fa, vagy alumínium ablakot válasszak?
2014-04-15

Műanyag, fa, vagy alumínium ablakot válasszak?

Ez az a kérdés, amit minden építkezőnek és felújítónak elsőnek kell megválaszolnia, amikor az ablakválasztás elé kerül. Mi alapján dönthetünk?

Olvasson tovább
Esettanulmány: Tolóablak a nappaliban, egy angol stílusú téglaépület átalakítása
2021-02-25

Esettanulmány: Tolóablak a nappaliban, egy angol stílusú téglaépület átalakítása

Az angliai családnak nem volt konkrét elképzelése a változtatásokat illetően, de azt biztosan tudták, hogy világosabb, tágasabb belső tért és közvetlenebb kertkapcsolat szeretnének kialakítani, mindezt modern és exkluzív tolóablak rendszere segítségével.

Olvasson tovább
Mikor vegyük meg az ablakokat?
2014-10-15

Mikor vegyük meg az ablakokat?

Amikor az építkezés eljut abba a fázisba, hogy beépíthetőek lesznek a homlokzati nyílászárók, már biztosan elkéstünk az ablakrendeléssel, eláruljuk, miért.

Olvasson tovább