Nagy méretű ablakok beépítése

2014-06-04

Az utóbbi években jelentősen nőtt azon építkezések száma, ahol extra nagyméretű homlokzati nyílászárók beépítése volt az elvárás. Könnyen belátható, hogy a méretek növelése együttjárt az ablakok súlyának növekedésével is.

Ehhez még hozzáadódik az körülmény, hogy a hőszigetelési követelmények szigorodásával egyre jobban előtérbe került a 3 rétegű üvegezések alkalmazása.

Ezek négyzetmétersúlya megközelítőleg az 50 kg-ot is elérheti, ami figyelembevéve az ablakkeretek súlyát is 60-70 kg közötti négyzetmétersúlyokat jelent az ablakszárnyakra vonatkoztatva. Könnyen kiszámolhatjuk, hogy egy 2,5 x 3 m méretű tolóajtóelem súlya az 500 kg-ot is meghaladja.

Nagyobb ablak méret, komplexebb beépítés

Ez az irdatlan súly különösen nagy felelősséget ró a beépítő szakemberekre. Nem csak az extrém súlyok mozgatása jelent problémát, de az ablakkeretek kielégítő rögzítése is alapos mérnöki tervezést igényel.  

A nagy méret miatt ugyanis extrém szélterhelések lépnek fel. A szabványok alapján az ablaknak, akár 1800 Pa nyomást is fel kell tudnia venni, amihez még az ablak nagy méretéből fakadó saját súly terhelése is hozzáadódik.

Éppen ezért egy extra méretű, modern, magas hőszigetelési követelményű ablakot, melynek jelentős a saját súlya is, nem is olyan egyszerű egy magas hőszigetelésű falazatba elhelyezni. Sőt ez egy komoly felkészültséget és tudást igénylő feladat, melyet mérnöki tervezés kell, hogy megelőzzön.

Nem véletlen, hogy a legtöbb ablakgyártó nem vállalkozik ilyen extra méretű ablakok legyártására és beépítésére sem. Persze mindig akadnak felelőtlen vállakozók, akik a feladat nagyságát nem mérlegelve mindent elvállalnak, ezektől azonban mindenki óvakodjon. A legegyszerűbb ellenőrzési mód, ha megfelelő referenciákat kér.

Olvassa el, hogy mit érdemes még tudni, a nagy méretű nyílászárók szakszerű beépítéséről.

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Homlokzati nyílászárók témában
Felújítana? Ezt tudnia kell a háromrétegű ablakokról!
2014-07-16

Felújítana? Ezt tudnia kell a háromrétegű ablakokról!

Az energiatakarékosság jegyében egyre többen korszerűsítjük otthonunkat, mely legtöbbször az ablakok cseréjével kezdődik. Olvassa el, mire figyeljen a 3 rétegű ablakoknál.

Olvasson tovább
Megújult a Mantu ablakválasztéka
2015-01-15

Megújult a Mantu ablakválasztéka

Az Internorm ablakok kínálatával a Mantu eddig is igen magasra tette a mércét és műszakilag az egyik legkiforrottabb műanyag-alumínium és fa-alumínium ablakot kínálta a magyar piacon. Most azonban még rátettek egy lapáttal!

Olvasson tovább
Harmonika ajtó beltéri medencékhez - Esettanulmány
2021-04-29

Harmonika ajtó beltéri medencékhez - Esettanulmány

Ez a megvalósult harmonika ajtó referencia ismét Hollandiába kalauzol el minket, ahol egy 20 méter hosszú úszómedencét rejtettek a föld alá.

Olvasson tovább