Nagy méretű ablakok beépítése

2014-06-04

Az utóbbi években jelentősen nőtt azon építkezések száma, ahol extra nagyméretű homlokzati nyílászárók beépítése volt az elvárás. Könnyen belátható, hogy a méretek növelése együttjárt az ablakok súlyának növekedésével is.

Ehhez még hozzáadódik az körülmény, hogy a hőszigetelési követelmények szigorodásával egyre jobban előtérbe került a 3 rétegű üvegezések alkalmazása.

Ezek négyzetmétersúlya megközelítőleg az 50 kg-ot is elérheti, ami figyelembevéve az ablakkeretek súlyát is 60-70 kg közötti négyzetmétersúlyokat jelent az ablakszárnyakra vonatkoztatva. Könnyen kiszámolhatjuk, hogy egy 2,5 x 3 m méretű tolóajtóelem súlya az 500 kg-ot is meghaladja.

Nagyobb ablak méret, komplexebb beépítés

Ez az irdatlan súly különösen nagy felelősséget ró a beépítő szakemberekre. Nem csak az extrém súlyok mozgatása jelent problémát, de az ablakkeretek kielégítő rögzítése is alapos mérnöki tervezést igényel.  

A nagy méret miatt ugyanis extrém szélterhelések lépnek fel. A szabványok alapján az ablaknak, akár 1800 Pa nyomást is fel kell tudnia venni, amihez még az ablak nagy méretéből fakadó saját súly terhelése is hozzáadódik.

Éppen ezért egy extra méretű, modern, magas hőszigetelési követelményű ablakot, melynek jelentős a saját súlya is, nem is olyan egyszerű egy magas hőszigetelésű falazatba elhelyezni. Sőt ez egy komoly felkészültséget és tudást igénylő feladat, melyet mérnöki tervezés kell, hogy megelőzzön.

Nem véletlen, hogy a legtöbb ablakgyártó nem vállalkozik ilyen extra méretű ablakok legyártására és beépítésére sem. Persze mindig akadnak felelőtlen vállakozók, akik a feladat nagyságát nem mérlegelve mindent elvállalnak, ezektől azonban mindenki óvakodjon. A legegyszerűbb ellenőrzési mód, ha megfelelő referenciákat kér.

Olvassa el, hogy mit érdemes még tudni, a nagy méretű nyílászárók szakszerű beépítéséről.

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Homlokzati nyílászárók témában
Erkély ajtó választás egyszerűen
2014-09-01

Erkély ajtó választás egyszerűen

Ha nem szeretnénk, hogy többe kerüljön a leves, mint a hús, akkor bizony az erkély ajtónkat, vagy terasz ajtónkat is időben kell megálmodnunk, hogy a megfelelő módon legyen beépítve. Nézzük, mire figyeljünk.

Olvasson tovább
2014-06-26

"Hőszigetelési számok" bábeli zűrzavara ablakoknál

Építkező legyen a talpán, aki eligazodik a különböző ablakgyártók által megadott legkülönbözőbb "hőszigetelési" paraméterek között. Pedig fontos, hogy tisztában legyünk velük, különben nagyon "ráfázhatunk".

Olvasson tovább
Milyen fából készüljön az ablak?
2015-03-04

Milyen fából készüljön az ablak?

A fa ablakok kétségkívül újra reneszánszukat élik annak ellenére, hogy áruk lényegesen magasabb a műanyag ablakokhoz képest. Nem csoda, ha néhány gyártó vagy kereskedő az alapanyagok ügyes megválasztásával próbál versenyképes maradni. Vajon jó úton járnak

Olvasson tovább