A műanyag ablak választás szempontjai

2014-10-14

A megfelelő műanyag ablakot kiválasztani szinte már művészet. Mit vegyünk figyelembe a rengeteg műszaki tulajdonság, érték közül? Egyáltalán valóban azok a fontosak az ár szempontjából? 

Természetesen műanyag ablak és műanyag ablak között is vannak különbségek, amiket nem a kamrák számával, vagy hő és hangszigetelési értékekkel tudunk magyarázni.

Amikor az ablakok műszaki tartalmát bogarásszuk, rengeteg érvvel találkozunk, melyet K és u értékek, profilok, kamraszámok, résszellőzések, és ki tudja még mik töltenek meg. Azonban ezek, önmagukban nem igazán könnyítik meg a döntésünket.

Hogyan kezdjünk neki az ablakválasztásnak?

Először is, figyelembe kell vennünk a saját, valamint az otthonunk igényeit, gondolunk itt elsősorban a hanggátlásra és a hőszigetelésre. A tervezőnek pontosan tudnia kell, hogy a homlokzati nyílászáróknak milyen követelményeknek kell megfelelniük hőszigetelési és hangszigetelési szempontból. De az sem elhanyagolható, hogy milyen építészeti stílushoz kell ileszkedniük az ablakoknak.

A különböző ablak profil formák különbözően hatnak egy ház kialakítandó homlokzati megjelenésére. Jelenleg a sarkos, szögletes formák a legkeresettebbek, de igen kedveltek a síkban záródó kivitelek is.

Sokan jelentős hangsúlyt fektetnek  arra is, hogy az ablakkeretből a lehető legkisebb felület látszódjon. Ha jól választunk, akkor hangsúlyozni tudjuk az építész által megálmodott formavilágot.

A színeket illetően, ma már a legtöbb gyártó kínál különböző fa reprodukciókat, illetve a RAL színskála szerinti színeket, így nem kell megelégednünk a fehér műanyag ablakkal.

Mire figyeljünk még?

A formán, a színen, és az általánosan ismert értékeken túl, fontos az ablakszárny stabilitása. Ezt két dolog befolyásolja: a keret merevsége, és az ablak színe.

A keret merevségéért a műanyag profilban elhelyezett zártszelvény (min. 1,5-2 mm falvastagsággal) felelős. Megfigyelhető, hogy az olcsóbb ablakoknál ez többnyire csak egy "L" vas, és vastagsága is alig csak 1 mm.

Minőségi megoldásnak számít például a alumínium borítás alkalmazása, melyek közül  a szerkezeti elemként beépített alumínium borítás a legjobb.

Kevésbé ismert tény az ablak színének a stabilitásra gyakorolt hatása, mely probléma elsősorban a fóliázott ablakok elterjedésével magyarázható. A sötétebb színű fóliák ugyanis a nap sugárzásának hatására oly mértékben felhevülnek, hogy az - elsősorban a nagyobb méretű ablakszárnyak esetén - deformációhoz vezethet. Célszerűbb ezért a fóliázás helyett alumínium borítással megoldani a fehértől eltérő színigényeket. 

Az ablak minőségének megítélésekor érdemes számításba vennünk a kidolgozottság mértékét, és, hogy mennyire méretpontos a termék. Ezek nem csak az esztétikai, de a biztos, tartós működés miatt is fontosak. Továbbá finom apróságok, mint pl. a rejtett vízelvezetés, tovább növelik az esztétikai értéket.

Szóval, rengeteg olyan tulajdonsága lehet egy műanyag ablaknak, ami megkülönbözteti egyik márkát a másiktól, ezért érdemes valamennyi paramétert megvizsgálni a vásárlás előtt. Sőt, mindenről felvilágosítást kérni az ablak kereskedőtől.

Így amikor ablak árakat hasonlítunk össze, mindenképpen vegyük sorra, hogy az egyes modelleknél hány plusz értéknövelő tulajdonságot találunk az alap műszaki értékek mellett, majd természetesen mérlegeljük, hogy megéri-e nekünk az adott árért.

Ne döntsön elhamrakodottan, olvassa el a többi ablak választási szempontot is vásárlás előtt!

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Homlokzati nyílászárók témában
Ezt a harmonika ajtót 50 évig használhatja gond nélkül!
2016-06-16

Ezt a harmonika ajtót 50 évig használhatja gond nélkül!

Egy Solarlux harmonika nyílászáró nyitása és csukása egyetlen kézmozdulattal lehetséges. Adódik a kérdés, mi a titka ennek a könnyedségnek és miért működnek akadozás és beszorulás nélkül évtizedekig?

Olvasson tovább
Erkély ajtó választás egyszerűen
2014-09-01

Erkély ajtó választás egyszerűen

Ha nem szeretnénk, hogy többe kerüljön a leves, mint a hús, akkor bizony az erkély ajtónkat, vagy terasz ajtónkat is időben kell megálmodnunk, hogy a megfelelő módon legyen beépítve. Nézzük, mire figyeljünk.

Olvasson tovább
Esettanulmány: Tolóablak a nappaliban, egy angol stílusú téglaépület átalakítása
2021-02-25

Esettanulmány: Tolóablak a nappaliban, egy angol stílusú téglaépület átalakítása

Az angliai családnak nem volt konkrét elképzelése a változtatásokat illetően, de azt biztosan tudták, hogy világosabb, tágasabb belső tért és közvetlenebb kertkapcsolat szeretnének kialakítani, mindezt modern és exkluzív tolóablak rendszere segítségével.

Olvasson tovább