5 ok, amiért beázhat az ablak

2014-09-18

Bosszantó, vagy inkább dühítő, ha a frissen cserélt ablakunk beázik, és víztócsa vár minket a padlón minden hosszabb, vagy nagyobb esőzés után. Nézzük, mi okozhatja ezt.

  1. Az egyik lehetséges ok, ha az ablakpárkányt helytelenül alakítják ki. Például rossz az ablak és a párkány csatlakozása, vagy nem elégséges, esetleg rossz a párkány lejtése. De az is előfordulhat, hogy tömítetlenség van a párkány és vakolat között.
  2. Társasház esetén előfordulhat, hogy a felső szomszéd teraszának hibás a szigetelése. Ha rosszul alakítják ki a teraszt, akkor az vízgyűjtőként működik, mely akár a fal belső üregében képes levezetni a vizet.
  3. Okozhat ilyen jellegű beázást a tető nem megfelelő szigetelése is, mely szerencsétlen esetben a fal kapillárisain keresztül az alsóbb födémekre, parapet falakra vezeti a vizet.
  4. Ha hézag van az ablakkeret és a fal között. Ez akkor fordulhat elő, ha nem megfelelően végezték el a szigetelést és a szerkezeti kialakításokat.
  5. Előfordul, hogy maga az ablak a hibás. Például egy hibás tömítettség a tok és az ablakszárny, vagy az üveg és az ablakkeret között bizony okozhat beázást. Ezt a hibát a gyártó szakembere azonnal meg tudja állapítani.

Ezért kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk az ablakok körüli csomópontok és a szigetelés helyes kialakítására az építkezés, vagy a felújítás során.

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Homlokzati nyílászárók témában
Szigorodó energetikai előírások az épületekre
2014-04-17

Szigorodó energetikai előírások az épületekre

Az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet legújabb módosításával jelentősen szigorodtak az épületek energetikai jellemzőiről szóló előírások. A nyílászárókat érintő jogszabályváltozásokat itt találja.

Olvasson tovább
A
2018-03-08

A "minőségi" műanyag ablakok titka

Ma szinte nem találni olyan nyílászárós weboldalt, ahol ne „prémium” vagy „minőségi” ablakot vagy ajtót kínálnának. Tényleg ekkora „prémium” ország lettünk, vagy ez csak szemfényvesztés?

Olvasson tovább
Megújult a Mantu ablakválasztéka
2015-01-15

Megújult a Mantu ablakválasztéka

Az Internorm ablakok kínálatával a Mantu eddig is igen magasra tette a mércét és műszakilag az egyik legkiforrottabb műanyag-alumínium és fa-alumínium ablakot kínálta a magyar piacon. Most azonban még rátettek egy lapáttal!

Olvasson tovább