5 ok, amiért beázhat az ablak

2014-09-18

Bosszantó, vagy inkább dühítő, ha a frissen cserélt ablakunk beázik, és víztócsa vár minket a padlón minden hosszabb, vagy nagyobb esőzés után. Nézzük, mi okozhatja ezt.

  1. Az egyik lehetséges ok, ha az ablakpárkányt helytelenül alakítják ki. Például rossz az ablak és a párkány csatlakozása, vagy nem elégséges, esetleg rossz a párkány lejtése. De az is előfordulhat, hogy tömítetlenség van a párkány és vakolat között.
  2. Társasház esetén előfordulhat, hogy a felső szomszéd teraszának hibás a szigetelése. Ha rosszul alakítják ki a teraszt, akkor az vízgyűjtőként működik, mely akár a fal belső üregében képes levezetni a vizet.
  3. Okozhat ilyen jellegű beázást a tető nem megfelelő szigetelése is, mely szerencsétlen esetben a fal kapillárisain keresztül az alsóbb födémekre, parapet falakra vezeti a vizet.
  4. Ha hézag van az ablakkeret és a fal között. Ez akkor fordulhat elő, ha nem megfelelően végezték el a szigetelést és a szerkezeti kialakításokat.
  5. Előfordul, hogy maga az ablak a hibás. Például egy hibás tömítettség a tok és az ablakszárny, vagy az üveg és az ablakkeret között bizony okozhat beázást. Ezt a hibát a gyártó szakembere azonnal meg tudja állapítani.

Ezért kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk az ablakok körüli csomópontok és a szigetelés helyes kialakítására az építkezés, vagy a felújítás során.

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Homlokzati nyílászárók témában
Nyáron is használható beltéri medence
2014-06-05

Nyáron is használható beltéri medence

A legtöbb beltéri medence legnagyobb hátránya, hogy éppen a legmelegebb nyári hónapokban nem nyújtanak felüdülést, hiszen mindenki a szabadba, a levegőre kívánkozik. Létezik egy megoldás, ami egy csapásra megoldja a problémát.

Olvasson tovább
Harmonika ajtó világos és tágas terekhez, avagy városi lakásbővítés Rotterdamban
2021-03-04

Harmonika ajtó világos és tágas terekhez, avagy városi lakásbővítés Rotterdamban

Egy nagyvárosi lakásban általában véve kevesebb a lehetőségünk a tágas belső terek kialakítására, de egy jó harmonika ajtó segíthet ezen is. Íme egy szűkös lakás példája.

Olvasson tovább
Szigorodó energetikai előírások az épületekre
2014-04-17

Szigorodó energetikai előírások az épületekre

Az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet legújabb módosításával jelentősen szigorodtak az épületek energetikai jellemzőiről szóló előírások. A nyílászárókat érintő jogszabályváltozásokat itt találja.

Olvasson tovább