Érvek és ellenérvek az alumínium ablak mellett

2015-07-06

Szinte minden ablak vásárló azzal a döntéssel kezdi 'ablakos' pályafutását, hogy találkozik a fa, műanyag, vagy alumínium ablakot válasszak dilemmával. Mindhárom alapanyagnak számos előnye, de egyben hátránya is van. Mint mindig, ilyenkor is az a legjobb megoldás, ha olyat választunk, ami a saját igényeinknek felel meg a legjobban.

Az alumínium ablakokat a köztudatban az ipari felhasználáshoz sorolják, azonban ez már régóta nem így van, és például modern télikertek, vagy harmonika ajtók esetében az egyik legjobb nyílászáró alternatívát nyújtják. 

Mikor nem érdemes alumínium ablakot választani?

Ha Ön szeretne a fánál tartósabb, ugyanakkor kevésbé igényes, de erős szerkezetű, és olcsó megoldást. Hogy ezt pontosan értse, tudnia kell, hogy milyen hátrányai vannak az alumínium nyíkászáróknak. 

  • a fa ablakokhoz képest rendkívül hideg hatásúak, ipari jellegűek
  • amíg a fa soha nem korrodálódik, az alumíniumban bizonyos anyagok hatására korrózió léphet fel
  • az alumínium nem téveszthető össze a fával, ugyanis ahhoz képest kis tömeggel rendelkezik, ezért a fogadószerkezeteit statikailag erősebbre kell tervezni 
  • bár a teherbírása kiváló, a hőszigetelő képessége annál gyengébb.
  • többek között ennek köszönhetően rendkívül drága a kor színvonalának megfelelő hőszigetelés elérése
  • az alumínium csak porszórással festhető, felületi ütésre könnyen deformálódik, és nem javítható

Láthatjuk, hogy mint minden, így az alumínium ablakok egyes tulajdonságai is lehetnek előnyösek ill. hátrányosak, az egyéni szempontoktól, igényektől függően. A választást pl. egy fa vagy egy alumínium ablak között mindig aszerint kell meghoznunk, hogy a személyes igényeinket és elvárásainkat, melyik elégíti ki jobban.

Ha pl. a természetességet, a melegséget vagy a hőszigetelési képességet tartjuk fontosabbnak, akkor a fa mellett kell döntenünk, ha a stabilitást, az extrém méreteket (megjegyzendő ma már egy fa ablakkal is gond nélkül meg lehet akár 3 m magasságot is valósítani) vagy az élettartamot, akkor az alumínium ablak jelenti a jó döntést.

A választékunkban megtalálható mindkét ablak típus, így biztos lehet benne, hogy mi egyikre sem akarjuk majd rábeszélni Önt. Ellenben az igényei megismerése után segítünk eldönteni, hogy az Ön számára melyik is jelenti a jobb a megoldást.

Ha további ablak választási szempontokról is olvasna, kattintson ide.

 

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Homlokzati nyílászárók témában
Szigorodó energetikai előírások az épületekre
2014-04-17

Szigorodó energetikai előírások az épületekre

Az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet legújabb módosításával jelentősen szigorodtak az épületek energetikai jellemzőiről szóló előírások. A nyílászárókat érintő jogszabályváltozásokat itt találja.

Olvasson tovább
Esettanulmány: Tolóablak a nappaliban, egy angol stílusú téglaépület átalakítása
2021-02-25

Esettanulmány: Tolóablak a nappaliban, egy angol stílusú téglaépület átalakítása

Az angliai családnak nem volt konkrét elképzelése a változtatásokat illetően, de azt biztosan tudták, hogy világosabb, tágasabb belső tért és közvetlenebb kertkapcsolat szeretnének kialakítani, mindezt modern és exkluzív tolóablak rendszere segítségével.

Olvasson tovább
Ezt a harmonika ajtót 50 évig használhatja gond nélkül!
2016-06-16

Ezt a harmonika ajtót 50 évig használhatja gond nélkül!

Egy Solarlux harmonika nyílászáró nyitása és csukása egyetlen kézmozdulattal lehetséges. Adódik a kérdés, mi a titka ennek a könnyedségnek és miért működnek akadozás és beszorulás nélkül évtizedekig?

Olvasson tovább