Érvek és ellenérvek az alumínium ablak mellett

2015-07-06

Szinte minden ablak vásárló azzal a döntéssel kezdi 'ablakos' pályafutását, hogy találkozik a fa, műanyag, vagy alumínium ablakot válasszak dilemmával. Mindhárom alapanyagnak számos előnye, de egyben hátránya is van. Mint mindig, ilyenkor is az a legjobb megoldás, ha olyat választunk, ami a saját igényeinknek felel meg a legjobban.

Az alumínium ablakokat a köztudatban az ipari felhasználáshoz sorolják, azonban ez már régóta nem így van, és például modern télikertek, vagy harmonika ajtók esetében az egyik legjobb nyílászáró alternatívát nyújtják. 

Mikor nem érdemes alumínium ablakot választani?

Ha Ön szeretne a fánál tartósabb, ugyanakkor kevésbé igényes, de erős szerkezetű, és olcsó megoldást. Hogy ezt pontosan értse, tudnia kell, hogy milyen hátrányai vannak az alumínium nyíkászáróknak. 

  • a fa ablakokhoz képest rendkívül hideg hatásúak, ipari jellegűek
  • amíg a fa soha nem korrodálódik, az alumíniumban bizonyos anyagok hatására korrózió léphet fel
  • az alumínium nem téveszthető össze a fával, ugyanis ahhoz képest kis tömeggel rendelkezik, ezért a fogadószerkezeteit statikailag erősebbre kell tervezni 
  • bár a teherbírása kiváló, a hőszigetelő képessége annál gyengébb.
  • többek között ennek köszönhetően rendkívül drága a kor színvonalának megfelelő hőszigetelés elérése
  • az alumínium csak porszórással festhető, felületi ütésre könnyen deformálódik, és nem javítható

Láthatjuk, hogy mint minden, így az alumínium ablakok egyes tulajdonságai is lehetnek előnyösek ill. hátrányosak, az egyéni szempontoktól, igényektől függően. A választást pl. egy fa vagy egy alumínium ablak között mindig aszerint kell meghoznunk, hogy a személyes igényeinket és elvárásainkat, melyik elégíti ki jobban.

Ha pl. a természetességet, a melegséget vagy a hőszigetelési képességet tartjuk fontosabbnak, akkor a fa mellett kell döntenünk, ha a stabilitást, az extrém méreteket (megjegyzendő ma már egy fa ablakkal is gond nélkül meg lehet akár 3 m magasságot is valósítani) vagy az élettartamot, akkor az alumínium ablak jelenti a jó döntést.

A választékunkban megtalálható mindkét ablak típus, így biztos lehet benne, hogy mi egyikre sem akarjuk majd rábeszélni Önt. Ellenben az igényei megismerése után segítünk eldönteni, hogy az Ön számára melyik is jelenti a jobb a megoldást.

Ha további ablak választási szempontokról is olvasna, kattintson ide.

 

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Homlokzati nyílászárók témában
Ilyen erkély ajtót még biztosan nem látott!
2015-09-15

Ilyen erkély ajtót még biztosan nem látott!

Új korszak köszönt be a nyílászárók világába. Ismerje meg az erkély ajtót, ami eltünteti a zárt tér korlátait, és a nyithatóság maximálissá válik.

Olvasson tovább
Érdemes-e többet fizetni a jobb hőszigetelésért?
2015-04-10

Érdemes-e többet fizetni a jobb hőszigetelésért?

A legtöbben nyilván rávágják a kérdésre a választ- "Természetesen!" Valószínűleg igazuk is van. De ha úgy kérdeznénk, hogy mennyivel érdemes többet fizetni, akkor valószínűleg már többet kellene gondolkodni. Mi segítünk ebben.

Olvasson tovább
A SOLARLUX „láthatatlan” ablaka mindenkit elkápráztat
2014-04-15

A SOLARLUX „láthatatlan” ablaka mindenkit elkápráztat

Az idei 2014 évi nürnbergi ablak kiállítás kétség kívül egyik legnagyobb látványossága a Solarlux stand CERO márkanévre keresztelt „láthatatlan” ablaka volt.

Olvasson tovább