Érvek és ellenérvek az alumínium ablak mellett

2015-07-06

Szinte minden ablak vásárló azzal a döntéssel kezdi 'ablakos' pályafutását, hogy találkozik a fa, műanyag, vagy alumínium ablakot válasszak dilemmával. Mindhárom alapanyagnak számos előnye, de egyben hátránya is van. Mint mindig, ilyenkor is az a legjobb megoldás, ha olyat választunk, ami a saját igényeinknek felel meg a legjobban.

Az alumínium ablakokat a köztudatban az ipari felhasználáshoz sorolják, azonban ez már régóta nem így van, és például modern télikertek, vagy harmonika ajtók esetében az egyik legjobb nyílászáró alternatívát nyújtják. 

Mikor nem érdemes alumínium ablakot választani?

Ha Ön szeretne a fánál tartósabb, ugyanakkor kevésbé igényes, de erős szerkezetű, és olcsó megoldást. Hogy ezt pontosan értse, tudnia kell, hogy milyen hátrányai vannak az alumínium nyíkászáróknak. 

  • a fa ablakokhoz képest rendkívül hideg hatásúak, ipari jellegűek
  • amíg a fa soha nem korrodálódik, az alumíniumban bizonyos anyagok hatására korrózió léphet fel
  • az alumínium nem téveszthető össze a fával, ugyanis ahhoz képest kis tömeggel rendelkezik, ezért a fogadószerkezeteit statikailag erősebbre kell tervezni 
  • bár a teherbírása kiváló, a hőszigetelő képessége annál gyengébb.
  • többek között ennek köszönhetően rendkívül drága a kor színvonalának megfelelő hőszigetelés elérése
  • az alumínium csak porszórással festhető, felületi ütésre könnyen deformálódik, és nem javítható

Láthatjuk, hogy mint minden, így az alumínium ablakok egyes tulajdonságai is lehetnek előnyösek ill. hátrányosak, az egyéni szempontoktól, igényektől függően. A választást pl. egy fa vagy egy alumínium ablak között mindig aszerint kell meghoznunk, hogy a személyes igényeinket és elvárásainkat, melyik elégíti ki jobban.

Ha pl. a természetességet, a melegséget vagy a hőszigetelési képességet tartjuk fontosabbnak, akkor a fa mellett kell döntenünk, ha a stabilitást, az extrém méreteket (megjegyzendő ma már egy fa ablakkal is gond nélkül meg lehet akár 3 m magasságot is valósítani) vagy az élettartamot, akkor az alumínium ablak jelenti a jó döntést.

A választékunkban megtalálható mindkét ablak típus, így biztos lehet benne, hogy mi egyikre sem akarjuk majd rábeszélni Önt. Ellenben az igényei megismerése után segítünk eldönteni, hogy az Ön számára melyik is jelenti a jobb a megoldást.

Ha további ablak választási szempontokról is olvasna, kattintson ide.

 

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Homlokzati nyílászárók témában
Milyen fából készüljön az ablak?
2015-03-04

Milyen fából készüljön az ablak?

A fa ablakok kétségkívül újra reneszánszukat élik annak ellenére, hogy áruk lényegesen magasabb a műanyag ablakokhoz képest. Nem csoda, ha néhány gyártó vagy kereskedő az alapanyagok ügyes megválasztásával próbál versenyképes maradni. Vajon jó úton járnak

Olvasson tovább
Megújult a Mantu ablakválasztéka
2015-01-15

Megújult a Mantu ablakválasztéka

Az Internorm ablakok kínálatával a Mantu eddig is igen magasra tette a mércét és műszakilag az egyik legkiforrottabb műanyag-alumínium és fa-alumínium ablakot kínálta a magyar piacon. Most azonban még rátettek egy lapáttal!

Olvasson tovább
Műanyag, fa, vagy alumínium ablakot válasszak?
2014-04-15

Műanyag, fa, vagy alumínium ablakot válasszak?

Ez az a kérdés, amit minden építkezőnek és felújítónak elsőnek kell megválaszolnia, amikor az ablakválasztás elé kerül. Mi alapján dönthetünk?

Olvasson tovább