Bejárati ajtók és ablakok betörésgátlási szintjei

2014-10-09

Még mindig nagy a káosz és a tudatlanság a magyar szabályozást illetően. Ez a helyzet pedig mint mindig a zavarosban halászókat segíti. De most tiszta vizet öntünk a pohárba!

Az MSZ EN 1627 „Az ajtók, ablakok, függesztett homlokzatok, rácsok és lezárások betörést gátló követelményei és osztályok” szabvány tartalmazza azokat az osztályba sorolásokat, melyek a betörést gátló épületszerkezetre vonatkoznak.

A statikus és dinamikus terhelések valamint a manuális betörési kísérletek elleni ellenállási osztályok meghatározására szolgáló  konkrét vizsgálati módszereket az ezt kiegészítő MSZ EN 1628 és MSZ EN 1630 szabványok tartalmazzák.

Ablak betörésgátlási osztályok Magyarországon

A DIN szabványból korábban átvett és Magyarországon is meghonosodott WK1-WK6 ellenállási osztályok megszűntek. Helyettük bevezetésre kerültek az RC jelölésű ellenállási osztályok, melyek az angol „Resistance Class”  rövidítését jelentik.

Összesen 7 kategória került meghatározásra RC 1 N és RC 2 N, valamint RC2-RC6. Az első két kategóriában lehetőség van nemzeti szabályozást bevezetni. A nyílászárókat gyártó nemzetközi cégek az egységes összehasonlíthatóság végett termékeiket csak RC2-RC6 kategóriákban minősítik.

(Németországban nincs N jelölés egyáltalán,  Ausztriában az üvegezésekre megengedett.)

Az egyes betörésellenállási osztályok definíciói

 

  • RC 1 N védelmi szint

Ezek az építőelemek elsősorban a vandalizmustól védenek, mindössze korlátozott és csekély mértékben képesek óvni a testi erővel (berúgás, vállal bedöntés, nekiugrásból bedöntés, kiemelés) vagy emelő szerszámokkal véghezvitt betörési kísérletekkel szemben.

Felhasználási terület: A leggyengébb védelmi szintet ott lehet alkalmazni, ahol nem tudnak hozzáférni a nyílászáróhoz. (pl. emeleti ablakok.)

  • RC 2 N védelmi szint

Ez az ellenállási osztály alapvédelmet nyújt egyszerű szerszámokkal (pl. csavarhúzó, fogók, ékek) végrehajtott betörési kísérletekkel szemben, de nem támaszt semmilyen követelményt az üvegezéssel szemben.

  • RC 2 védelmi szint

Az ebbe az osztályba sorolt építőelemek védelmet kínálnak az előző osztályban leírt betörési móddal szemben min. 3 percig. (Ez a kategória felel meg a korábbi WK2 védelmi szintnek.)

  • RC 3 védelmi szint

Az ebbe a védelmi osztályba sorolt építőelemek megnehezítik a betörést további szerszámok (második csavarhúzó, feszítővas) használata esetén, és min. 5 perc ellenállást biztosítanak. Ez a kategória felel meg a korábbi WK3 védelmi osztálynak.

  • RC 4 védelmi szint

Ezek az építőelemek védelmet nyújtanak a tapasztalt, fejszével, pajszerral, kalapáccsal és vésővel, valamint akkus fúróval felszerelkezett betörőkkel szemben.

  • RC5 védelmi szint

Ebben a védelmi kategóriában az építőelemek meghatározott ellenállást tanúsítanak elektromos szerszámok (fúró, véső, fűrész, sarokcsiszoló) alkalmazásakor is. Ez a kategória a korábbi WK5 szintnek felel meg.

  • RC 6 védelmi szint

Ebben a védelmi kategóriában az építőelemek meghatározott ellenállást tanúsítanak nagy teljesítményű elektromos szerszámok (fúró, véső, fűrész, sarokcsiszoló) alkalmazásakor is

 

Az RC2-RC6 ellenállási osztályok megfelelnek a korábbi WK2-WK6 osztályozásnak. Az RC4-RC6 osztályok nagy ráfordítást és igen nagy súlyú konstrukciókat igényelnek, ezért ezek a lakó és irodai célú ingatlanokban rendkívül ritkán, különösen indokolt esetben kerülnek alkalmazásra.

Kérdése van az ablakok betörésbiztonságával kapcsolatban? Kérjen információt itt.

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Homlokzati nyílászárók témában
Akadálymentes küszöb Solarlux harmonika ajtókhoz
2017-04-21

Akadálymentes küszöb Solarlux harmonika ajtókhoz

A Solarlux legújabb fejlesztésének köszönhetően a harmonikafalak még inkább egyénre szabottan illeszkednek bármilyen típusú épülethez.

Olvasson tovább
Megújult a Mantu ablakválasztéka
2015-01-15

Megújult a Mantu ablakválasztéka

Az Internorm ablakok kínálatával a Mantu eddig is igen magasra tette a mércét és műszakilag az egyik legkiforrottabb műanyag-alumínium és fa-alumínium ablakot kínálta a magyar piacon. Most azonban még rátettek egy lapáttal!

Olvasson tovább
Hozza be a természetet az otthonába!
2017-11-15

Hozza be a természetet az otthonába!

A CERO tolóablakok nagyfokú szabadságot kínálnak, de nem kell lemondania a szükséges rovarvédelemről sem.

Olvasson tovább