Bejárati ajtók és ablakok betörésgátlási szintjei

2014-10-09

Még mindig nagy a káosz és a tudatlanság a magyar szabályozást illetően. Ez a helyzet pedig mint mindig a zavarosban halászókat segíti. De most tiszta vizet öntünk a pohárba!

Az MSZ EN 1627 „Az ajtók, ablakok, függesztett homlokzatok, rácsok és lezárások betörést gátló követelményei és osztályok” szabvány tartalmazza azokat az osztályba sorolásokat, melyek a betörést gátló épületszerkezetre vonatkoznak.

A statikus és dinamikus terhelések valamint a manuális betörési kísérletek elleni ellenállási osztályok meghatározására szolgáló  konkrét vizsgálati módszereket az ezt kiegészítő MSZ EN 1628 és MSZ EN 1630 szabványok tartalmazzák.

Ablak betörésgátlási osztályok Magyarországon

A DIN szabványból korábban átvett és Magyarországon is meghonosodott WK1-WK6 ellenállási osztályok megszűntek. Helyettük bevezetésre kerültek az RC jelölésű ellenállási osztályok, melyek az angol „Resistance Class”  rövidítését jelentik.

Összesen 7 kategória került meghatározásra RC 1 N és RC 2 N, valamint RC2-RC6. Az első két kategóriában lehetőség van nemzeti szabályozást bevezetni. A nyílászárókat gyártó nemzetközi cégek az egységes összehasonlíthatóság végett termékeiket csak RC2-RC6 kategóriákban minősítik.

(Németországban nincs N jelölés egyáltalán,  Ausztriában az üvegezésekre megengedett.)

Az egyes betörésellenállási osztályok definíciói

 

  • RC 1 N védelmi szint

Ezek az építőelemek elsősorban a vandalizmustól védenek, mindössze korlátozott és csekély mértékben képesek óvni a testi erővel (berúgás, vállal bedöntés, nekiugrásból bedöntés, kiemelés) vagy emelő szerszámokkal véghezvitt betörési kísérletekkel szemben.

Felhasználási terület: A leggyengébb védelmi szintet ott lehet alkalmazni, ahol nem tudnak hozzáférni a nyílászáróhoz. (pl. emeleti ablakok.)

  • RC 2 N védelmi szint

Ez az ellenállási osztály alapvédelmet nyújt egyszerű szerszámokkal (pl. csavarhúzó, fogók, ékek) végrehajtott betörési kísérletekkel szemben, de nem támaszt semmilyen követelményt az üvegezéssel szemben.

  • RC 2 védelmi szint

Az ebbe az osztályba sorolt építőelemek védelmet kínálnak az előző osztályban leírt betörési móddal szemben min. 3 percig. (Ez a kategória felel meg a korábbi WK2 védelmi szintnek.)

  • RC 3 védelmi szint

Az ebbe a védelmi osztályba sorolt építőelemek megnehezítik a betörést további szerszámok (második csavarhúzó, feszítővas) használata esetén, és min. 5 perc ellenállást biztosítanak. Ez a kategória felel meg a korábbi WK3 védelmi osztálynak.

  • RC 4 védelmi szint

Ezek az építőelemek védelmet nyújtanak a tapasztalt, fejszével, pajszerral, kalapáccsal és vésővel, valamint akkus fúróval felszerelkezett betörőkkel szemben.

  • RC5 védelmi szint

Ebben a védelmi kategóriában az építőelemek meghatározott ellenállást tanúsítanak elektromos szerszámok (fúró, véső, fűrész, sarokcsiszoló) alkalmazásakor is. Ez a kategória a korábbi WK5 szintnek felel meg.

  • RC 6 védelmi szint

Ebben a védelmi kategóriában az építőelemek meghatározott ellenállást tanúsítanak nagy teljesítményű elektromos szerszámok (fúró, véső, fűrész, sarokcsiszoló) alkalmazásakor is

 

Az RC2-RC6 ellenállási osztályok megfelelnek a korábbi WK2-WK6 osztályozásnak. Az RC4-RC6 osztályok nagy ráfordítást és igen nagy súlyú konstrukciókat igényelnek, ezért ezek a lakó és irodai célú ingatlanokban rendkívül ritkán, különösen indokolt esetben kerülnek alkalmazásra.

Kérdése van az ablakok betörésbiztonságával kapcsolatban? Kérjen információt itt.

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Homlokzati nyílászárók témában
Elkerülhetőek a vízszigetelési hibák egy családi háznál?
2014-08-26

Elkerülhetőek a vízszigetelési hibák egy családi háznál?

Az építkezés után már 1-2 évvel kiderülhet, hogy mennyire volt alaposan előkészített és megtervezett a kivitelezés. Az egyik ilyen sarkos pont a vízszigetelés, nézzük, hol csúszhat hiba a gépezetbe.

Olvasson tovább
Érdemes-e többet fizetni a jobb hőszigetelésért?
2015-04-10

Érdemes-e többet fizetni a jobb hőszigetelésért?

A legtöbben nyilván rávágják a kérdésre a választ- "Természetesen!" Valószínűleg igazuk is van. De ha úgy kérdeznénk, hogy mennyivel érdemes többet fizetni, akkor valószínűleg már többet kellene gondolkodni. Mi segítünk ebben.

Olvasson tovább
Harmonika ajtó világos és tágas terekhez, avagy városi lakásbővítés Rotterdamban
2021-03-04

Harmonika ajtó világos és tágas terekhez, avagy városi lakásbővítés Rotterdamban

Egy nagyvárosi lakásban általában véve kevesebb a lehetőségünk a tágas belső terek kialakítására, de egy jó harmonika ajtó segíthet ezen is. Íme egy szűkös lakás példája.

Olvasson tovább