A "minőségi" műanyag ablakok titka

2018-03-08

Hosszú éveken át olyan kereskedői üzenetek uralták az ablak piacot, mint „a gyári ár alatt” vagy a „minőséget olcsón”, melyekkel jól célozhatták a szűkös forrásokkal rendelkező vásárlókat.

Azonban az elmúlt időszakban a megnövekedett építési kedvvel együtt nőtt a vásárlók igényszintje is. Gondolhatnánk, hogy a kereskedelem reakciója erre a jobb minőségű, magasabb értékű termékek előtérbe helyezése volt.

Ugyanis látszólag ezt tükrözik az ajtó-, és ablakhirdetések, a kereskedői hívószavak, amikor is a „prémium” és a „minőség” szavakra fókuszálnak. Sajnos csak látszólag, mert a valóságban semmi sem változott. Legtöbbször ugyanazt a színvonalú terméket árulják, mint korábban csak hangzatos érveket és indokokat sorolnak fel melléjük.

De, hogy ne csak a levegőbe beszéljünk, vizsgáljuk meg konkrétan a fenti kijelentés valóságtartalmát a műanyag ablakok vonatkozásában. Összegyűjtöttünk néhány, a kínált műanyag ablakokra vonatkoztatott kijelentést és állítást a weben található ablakos oldalakról, amelyeket megpróbálunk értelmezni Önnek.

Kimagasló ablak minőség

Nyilván jó lenne, ha tudnánk, hogy mit értenek minőség alatt, vajon gyártási minőséget, alapanyag minőséget, esetleg műszaki teljesítmény értékeket? Nem tudjuk meg a weboldalról, ezért ez a kijelentés önmagában semmit sem ér.

Vevői szempontból talán a teljesítmény értékek a legrelevánsabbak. De ezeket többnyire nem tudjuk kideríteni a legtöbb 'ablak márka' esetében: pl. légzárás, szélállósági osztály, csapó eső elleni védelemi besorolás stb.

Extra hang- és hőszigetelő képesség

Vajon mit jelent konkrétan az extra hang és hőszigetelő képesség? Szinte sehol nem találni egyetlen konkrét értéket sem, tanúsítvánnyal alátámasztva, ami esetleg számon kérhető lenne. Ez a kijelentés szintén értéktelen ebben a formában.

Többkamrás technika v. 6-7 légkamrás műanyag ablak

Szerintünk ez az egyik leginkább parasztvakító kijelentés. Tény, hogy a légkamrák száma befolyással van az ablakkeret hőszigetelő képességére, de azt nem a kamrák számával mérik, hanem a keretre vonatkoztatott mérőszámmal, az un. Uf értékkel. Ez az a szám, amit meg kell adni, és ez az, amit számon lehet kérni.

85 mm-es passzívházas műanyag ablak profilrendszer

Tény, hogy létezik 85 mm beépítési mélységű műanyag ablak, ami megfelel a passzívházas kritériumoknak. Azonban az, akinek elsődleges szempontja a vásárláskor az energiahatékonyság, az ne 85 mm-es ablakot vegyen, hanem szélesebbet (90-100-110 mm), mert ezek esetében tényleg sokkal jobb a hőszigetelési érték.

Műanyag ablakok acélmerevítéssel

Még mindig jó csalinak tűnik az acélmerevítés, pedig a szárnyakba beépített acél növeli  a szárnysúlyokat és ez a használat során deformációkhoz vezethet (a pántok nem megfelelő méretezése estén). A prémium ablakok már nem használnak acélmerevítést, ehelyett az üveg beragasztásával érik el a megfelelő stabilitást.

Márkás ablak vasalat

A vasalatok jóságát nem a márkanév alapján lehet megítélni, mert a nagy márkák mindegyike jó. A pántok, zárak kiválasztása a várható terhelés alapján történik. Nehéz ablakszárnyakhoz (pl. 3 rétegű üveg) erősebb kivitelű, nagyobb terhelhetőségű pántok kellenek.

Talán ennyi elég is példának, hiszen vég nélkül lehetne még folytatni. A tanulság talán az lehet, hogy vevőként próbáljunk mindig konkrét dolgokra rákérdezni, amik adatokkal, tényekkel mérhetők és éppen ezért számon kérhetők.

Segítségre van szüksége ablak választás előtt? Olvassa el a legfőbb szempontokat itt.

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Homlokzati nyílászárók témában
Megújult a Mantu ablakválasztéka
2015-01-15

Megújult a Mantu ablakválasztéka

Az Internorm ablakok kínálatával a Mantu eddig is igen magasra tette a mércét és műszakilag az egyik legkiforrottabb műanyag-alumínium és fa-alumínium ablakot kínálta a magyar piacon. Most azonban még rátettek egy lapáttal!

Olvasson tovább
Harmonika ajtó beltéri medencékhez - Esettanulmány
2021-04-29

Harmonika ajtó beltéri medencékhez - Esettanulmány

Ez a megvalósult harmonika ajtó referencia ismét Hollandiába kalauzol el minket, ahol egy 20 méter hosszú úszómedencét rejtettek a föld alá.

Olvasson tovább
Melyik a legjobb ablakmárka?
2014-11-12

Melyik a legjobb ablakmárka?

Érdekes kutatás látott napvilágot, melyben a kutatók arra keresték a választ, hogy az egyes ablakgyártók termékeit, szolgáltatásait miként ítélik meg az osztrák vásárlók. Kíváncsi az eredményre?

Olvasson tovább