"Minőségi" műanyag ablakok

2018-03-08

Hosszú éveken át olyan kereskedői üzenetek uralták a piacot, mint „a gyári ár alatt” vagy a „minőséget olcsón”, melyekkel jól célozhatták a szűkös forrásokkal rendelkező vásárlókat.

Azonban az elmúlt időszakban a megnövekedett építési kedvvel együtt nőtt a vásárlók igényszintje is. Gondolhatnánk, hogy a kereskedelem reakciója erre a jobb minőségű, magasabb értékű termékek előtérbe helyezése volt.

Látszólag ezt tükrözik az ajtó-, és ablakhirdetések, a kereskedői hívószavak, amikor is a„prémium” és a „minőség” szavakra fókuszálnak. Sajnos csak látszólag, mert a valóságban semmi sem változott. Legtöbbször ugyanazt a színvonalú terméket árulják, mint a korábban csak hangzatos érveket és indokokat sorolnak fel melléjük.

Vizsgáljuk meg konkrétan a fenti kijelentés valóságtartalmát a műanyag ablakok vonatkozásában!

Összegyűjtöttünk néhány a kínált műanyag ablakokra vonatkoztatott kijelentést és állítást a weben található nyílászáróportálokról, melyeket megpróbálunk értelmezni.

Kimagasló minőség

Nyilván jó lenne, ha tudnánk, hogy mit értenek minőség: Vajon gyártási minőséget, alapanyag minőséget, teljesítmény értékeket? Nem tudni, ezért ez a kijelentés semmit sem ér.

Vevői szempontból talán a teljesítmény értékek a legrelevánsabbnak. Akkor miért nem adják meg azokat: pl. légzárás, szélállósági osztály, csapó eső elleni védelemi besorolás

Extra hang- és hőszigetelő képesség

Vajon mit jelent konkrétan az extra hang és hőszigetelő képesség? Szinte sehol nem találni egyetlen konkrét értéket sem, tanúsítvánnyal alátámasztva, ami esetleg számon kérhető lenne. Ez a kijelentés szintén értéktelen.

Első osztályú minőség, német minőség

Folytathatnánk a sort kimagasló minőség, extra minőség, prémium minőség. Tudja valaki mit jelent? Megfoghatatlan, értéktelen információk.

Többkamrás technika v. 6-7 légkamrás ablak

Az egyik leginkább parasztvakító kijelentés. Tény, hogy a légkamrák száma befolyással van az ablakkeret hőszigetelő képességére, de azt nem a kamrák számával mérik, hanem a keretre vonatkoztatott mérőszámmal, az un. Uf értékkel. Ez az a szám, amit meg kell adni, és ez az, amit számon lehet kérni.

85mm-es passzívházas műanyag ablak profilrendszer

Tény, hogy létezik 85 mm beépítési mélységű műanyagablak, ami megfelel a passzívházas kritériumoknak. Azonban az, akinek elsődleges szempontja a vásárláskor az energiahatékonyság az ne 85mm-es ablakot vegyen, hanem szélesebbet (90-100-110 mm), mert ott tényleg sokkal jobb a hőszigetelési érték.

Műanyag ablakok acélmerevítéssel

Még mindig jó csalinak tűnik az acélmerevítés, pedig a szárnyakba beépített acél növeli  szárnysúlyokat és a használat során deformációkhoz vezet (a pántok nem megfelelő méretezése estén). A prémium ablakok már nem használnak acélmerevítést, hanem helyett az üveg beragasztásával érik el a stabilitást.

XY márkájú vasalat

A vasalatok jóságát nem a márkanév alapján lehet megítélni, mert a nagy márkák mindegyike jó. A pántok, zárak kiválasztása a várható terhelés alapján történik. Nehéz ablakszárnyakhoz (pl. 3 rétegű üveg) erősebb kivitelű, nagyobb terhelhetőségű pántok kellenek.

A megadott rejtett vasalat max. terhelhetősége 150 kg, ami egy max. 2,5 m2 3 rétegű üvegezésű ablakszárny megtartására képes.

Talán ennyi elég is példának, hiszen vég nélkül lehetne még folytatni. A tanulság talán az lehet, hogy vevőként próbáljunk mindig konkrét dolgokra rákérdezni, amik adatokkal, tényekkel mérhetők és éppen ezért számon kérhetők.

Látogasson el a Mantu Ajtó- Ablak Stúdióba, ahol biztosíthatjuk nem mellébeszélést fog hallani.

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Homlokzati nyílászárók témában
Milyen fából készüljön az ablak?
2015-03-04

Milyen fából készüljön az ablak?

A fa ablakok kétségkívül újra reneszánszukat élik annak ellenére, hogy áruk lényegesen magasabb a műanyag ablakokhoz képest. Nem csoda, ha néhány gyártó vagy kereskedő az alapanyagok ügyes megválasztásával próbál versenyképes maradni. Vajon jó úton járnak

Olvasson tovább
Mivel jár az ablakcsere?
2014-08-05

Mivel jár az ablakcsere?

Valószínűleg nem sok újat árulunk el azzal, ha azt mondjuk, hogy sok zajjal és kosszal. De ezeken belül mire is számíthatunk?

Olvasson tovább
Így kerülje el a vízszigetelési hibákat!
2014-08-26

Így kerülje el a vízszigetelési hibákat!

Az építkezés után már 1-2 évvel kiderülhet, hogy mennyire volt alaposan előkészített és megtervezett a kivitelezés. Az egyik ilyen sarkos pont a vízszigetelés, nézzük, hol csúszhat hiba a gépezetbe.

Olvasson tovább