Mikor vegyük meg az ablakokat?

2014-10-15

Az ablakválasztás tulajdonképpen nem nagy dolog. Persze csak akkor, ha már pontosan tudjuk, hogy mit akarunk vásárolni. 

Azonban sokan esnek abba a hibába, hogy vagy későn választanak (konkrétan akkor, amikor az építkezés eljut abba a fázisba, hogy beépíthetőek lesznek az ablakok), vagy nem tudják, mit kell választaniuk, mert nem lett megfelelően betervezve az épületbe az ablak.

Last minute ablak rendelés? Inkább ne!

Ha közvetlenül a vásárlás előtt kezdünk azon morfondírozni, hogy például két, vagy három rétegű legyen az üvegezés az ablakainkban, főleg, ha ez árcsökkentő tényező is, vagy, hogy milyen legyen a hőszigetelési értéke, nagy hibát követünk el.

Leginkább azért, mert ha nem vesszük figyelembe például az árak miatt, akkor megbonthatjuk vele az engedélyezési terv részét képező energetikai számítást, amiben a gépésztervező pontosan kiszámolja az épület hőátbocsátási tényezőjét, és fajlagos hőveszteségét.

Ha a saját szakállunkra változtatunk az értékeken, akkor bizony felborulhat az egyensúly. Ebből következően már a tervezési fázisban tudnunk kell, hogy mik az igényeink, és elvárásaink, amit az ablakoknak teljesíteniük kell, hogy biztosan a megfelelő terméket vigyük haza.

Azaz, ne vegyünk olyan ablakot, ami a rendszer gyenge pontja lesz, de olyat se, ami indokolatlanul többet tud, mint a körülötte levő épületszerkezeti elemek.

Gondoljon bele, egy új autó vásárlása előtt is alaposan körbejárja a témát, a szóba jöhető márkákat és a felszereltséget. De ugye semmiképp nem hagyná ezt az elutazást megelőző napra? 

A csináljunk gyorsan valamit hozzáállás általában nem kifizetődő hosszútávon, főként, ha az otthonunktól van szó, ahol akár élethosszig tervezünk kényelemben élni. Ezért, ha már most fontolgatja az építkezést, olvassa el az ablakválasztás alapvető szempontjait például itt.

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Homlokzati nyílászárók témában
Hozza be a természetet az otthonába!
2017-11-15

Hozza be a természetet az otthonába!

A CERO tolóablakok nagyfokú szabadságot kínálnak, de nem kell lemondania a szükséges rovarvédelemről sem.

Olvasson tovább
Megújult a Mantu ablakválasztéka
2015-01-15

Megújult a Mantu ablakválasztéka

Az Internorm ablakok kínálatával a Mantu eddig is igen magasra tette a mércét és műszakilag az egyik legkiforrottabb műanyag-alumínium és fa-alumínium ablakot kínálta a magyar piacon. Most azonban még rátettek egy lapáttal!

Olvasson tovább
Nyáron is használható beltéri medence
2014-06-05

Nyáron is használható beltéri medence

A legtöbb beltéri medence legnagyobb hátránya, hogy éppen a legmelegebb nyári hónapokban nem nyújtanak felüdülést, hiszen mindenki a szabadba, a levegőre kívánkozik. Létezik egy megoldás, ami egy csapásra megoldja a problémát.

Olvasson tovább