Mikor vegyük meg az ablakokat?

2014-10-15

Az ablakválasztás tulajdonképpen nem nagy dolog. Persze csak akkor, ha már pontosan tudjuk, hogy mit akarunk vásárolni. 

Azonban sokan esnek abba a hibába, hogy vagy későn választanak (konkrétan akkor, amikor az építkezés eljut abba a fázisba, hogy beépíthetőek lesznek az ablakok), vagy nem tudják, mit kell választaniuk, mert nem lett megfelelően betervezve az épületbe az ablak.

Last minute ablak rendelés? Inkább ne!

Ha közvetlenül a vásárlás előtt kezdünk azon morfondírozni, hogy például két, vagy három rétegű legyen az üvegezés az ablakainkban, főleg, ha ez árcsökkentő tényező is, vagy, hogy milyen legyen a hőszigetelési értéke, nagy hibát követünk el.

Leginkább azért, mert ha nem vesszük figyelembe például az árak miatt, akkor megbonthatjuk vele az engedélyezési terv részét képező energetikai számítást, amiben a gépésztervező pontosan kiszámolja az épület hőátbocsátási tényezőjét, és fajlagos hőveszteségét.

Ha a saját szakállunkra változtatunk az értékeken, akkor bizony felborulhat az egyensúly. Ebből következően már a tervezési fázisban tudnunk kell, hogy mik az igényeink, és elvárásaink, amit az ablakoknak teljesíteniük kell, hogy biztosan a megfelelő terméket vigyük haza.

Azaz, ne vegyünk olyan ablakot, ami a rendszer gyenge pontja lesz, de olyat se, ami indokolatlanul többet tud, mint a körülötte levő épületszerkezeti elemek.

Gondoljon bele, egy új autó vásárlása előtt is alaposan körbejárja a témát, a szóba jöhető márkákat és a felszereltséget. De ugye semmiképp nem hagyná ezt az elutazást megelőző napra? 

A csináljunk gyorsan valamit hozzáállás általában nem kifizetődő hosszútávon, főként, ha az otthonunktól van szó, ahol akár élethosszig tervezünk kényelemben élni. Ezért, ha már most fontolgatja az építkezést, olvassa el az ablakválasztás alapvető szempontjait például itt.

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Homlokzati nyílászárók témában
Akadálymentes küszöb Solarlux harmonika ajtókhoz
2017-04-21

Akadálymentes küszöb Solarlux harmonika ajtókhoz

A Solarlux legújabb fejlesztésének köszönhetően a harmonikafalak még inkább egyénre szabottan illeszkednek bármilyen típusú épülethez.

Olvasson tovább
Felújítás előtt állóknak: Mivel jár az ablakcsere?
2014-08-05

Felújítás előtt állóknak: Mivel jár az ablakcsere?

Valószínűleg nem sok újat árulunk el azzal, ha azt mondjuk, hogy sok zajjal és kosszal. De ezeken belül mire is számíthatunk?

Olvasson tovább
Elkerülhetőek a vízszigetelési hibák egy családi háznál?
2014-08-26

Elkerülhetőek a vízszigetelési hibák egy családi háznál?

Az építkezés után már 1-2 évvel kiderülhet, hogy mennyire volt alaposan előkészített és megtervezett a kivitelezés. Az egyik ilyen sarkos pont a vízszigetelés, nézzük, hol csúszhat hiba a gépezetbe.

Olvasson tovább