Mikor vegyük meg az ablakokat?

2014-10-15

Az ablakválasztás tulajdonképpen nem nagy dolog. Persze csak akkor, ha már pontosan tudjuk, hogy mit akarunk vásárolni. 

Azonban sokan esnek abba a hibába, hogy vagy későn választanak (konkrétan akkor, amikor az építkezés eljut abba a fázisba, hogy beépíthetőek lesznek az ablakok), vagy nem tudják, mit kell választaniuk, mert nem lett megfelelően betervezve az épületbe az ablak.

Last minute ablak rendelés? Inkább ne!

Ha közvetlenül a vásárlás előtt kezdünk azon morfondírozni, hogy például két, vagy három rétegű legyen az üvegezés az ablakainkban, főleg, ha ez árcsökkentő tényező is, vagy, hogy milyen legyen a hőszigetelési értéke, nagy hibát követünk el.

Leginkább azért, mert ha nem vesszük figyelembe például az árak miatt, akkor megbonthatjuk vele az engedélyezési terv részét képező energetikai számítást, amiben a gépésztervező pontosan kiszámolja az épület hőátbocsátási tényezőjét, és fajlagos hőveszteségét.

Ha a saját szakállunkra változtatunk az értékeken, akkor bizony felborulhat az egyensúly. Ebből következően már a tervezési fázisban tudnunk kell, hogy mik az igényeink, és elvárásaink, amit az ablakoknak teljesíteniük kell, hogy biztosan a megfelelő terméket vigyük haza.

Azaz, ne vegyünk olyan ablakot, ami a rendszer gyenge pontja lesz, de olyat se, ami indokolatlanul többet tud, mint a körülötte levő épületszerkezeti elemek.

Gondoljon bele, egy új autó vásárlása előtt is alaposan körbejárja a témát, a szóba jöhető márkákat és a felszereltséget. De ugye semmiképp nem hagyná ezt az elutazást megelőző napra? 

A csináljunk gyorsan valamit hozzáállás általában nem kifizetődő hosszútávon, főként, ha az otthonunktól van szó, ahol akár élethosszig tervezünk kényelemben élni. Ezért, ha már most fontolgatja az építkezést, olvassa el az ablakválasztás alapvető szempontjait például itt.

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Homlokzati nyílászárók témában
Ilyen erkély ajtót még biztosan nem látott!
2015-09-15

Ilyen erkély ajtót még biztosan nem látott!

Új korszak köszönt be a nyílászárók világába. Ismerje meg az erkély ajtót, ami eltünteti a zárt tér korlátait, és a nyithatóság maximálissá válik.

Olvasson tovább
Melyik a legjobb ablakmárka?
2014-11-12

Melyik a legjobb ablakmárka?

Érdekes kutatás látott napvilágot, melyben a kutatók arra keresték a választ, hogy az egyes ablakgyártók termékeit, szolgáltatásait miként ítélik meg az osztrák vásárlók. Kíváncsi az eredményre?

Olvasson tovább
Milyen fából készüljön az ablak?
2015-03-04

Milyen fából készüljön az ablak?

A fa ablakok kétségkívül újra reneszánszukat élik annak ellenére, hogy áruk lényegesen magasabb a műanyag ablakokhoz képest. Nem csoda, ha néhány gyártó vagy kereskedő az alapanyagok ügyes megválasztásával próbál versenyképes maradni. Vajon jó úton járnak

Olvasson tovább