Mikor vegyük meg az ablakokat?

2014-10-15

Az ablakválasztás tulajdonképpen nem nagy dolog. Persze csak akkor, ha már pontosan tudjuk, hogy mit akarunk vásárolni. 

Azonban sokan esnek abba a hibába, hogy vagy későn választanak (konkrétan akkor, amikor az építkezés eljut abba a fázisba, hogy beépíthetőek lesznek az ablakok), vagy nem tudják, mit kell választaniuk, mert nem lett megfelelően betervezve az épületbe az ablak.

Last minute ablak rendelés? Inkább ne!

Ha közvetlenül a vásárlás előtt kezdünk azon morfondírozni, hogy például két, vagy három rétegű legyen az üvegezés az ablakainkban, főleg, ha ez árcsökkentő tényező is, vagy, hogy milyen legyen a hőszigetelési értéke, nagy hibát követünk el.

Leginkább azért, mert ha nem vesszük figyelembe például az árak miatt, akkor megbonthatjuk vele az engedélyezési terv részét képező energetikai számítást, amiben a gépésztervező pontosan kiszámolja az épület hőátbocsátási tényezőjét, és fajlagos hőveszteségét.

Ha a saját szakállunkra változtatunk az értékeken, akkor bizony felborulhat az egyensúly. Ebből következően már a tervezési fázisban tudnunk kell, hogy mik az igényeink, és elvárásaink, amit az ablakoknak teljesíteniük kell, hogy biztosan a megfelelő terméket vigyük haza.

Azaz, ne vegyünk olyan ablakot, ami a rendszer gyenge pontja lesz, de olyat se, ami indokolatlanul többet tud, mint a körülötte levő épületszerkezeti elemek.

Gondoljon bele, egy új autó vásárlása előtt is alaposan körbejárja a témát, a szóba jöhető márkákat és a felszereltséget. De ugye semmiképp nem hagyná ezt az elutazást megelőző napra? 

A csináljunk gyorsan valamit hozzáállás általában nem kifizetődő hosszútávon, főként, ha az otthonunktól van szó, ahol akár élethosszig tervezünk kényelemben élni. Ezért, ha már most fontolgatja az építkezést, olvassa el az ablakválasztás alapvető szempontjait például itt.

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Homlokzati nyílászárók témában
Ezt a harmonika ajtót 50 évig használhatja gond nélkül!
2016-06-16

Ezt a harmonika ajtót 50 évig használhatja gond nélkül!

Egy Solarlux harmonika nyílászáró nyitása és csukása egyetlen kézmozdulattal lehetséges. Adódik a kérdés, mi a titka ennek a könnyedségnek és miért működnek akadozás és beszorulás nélkül évtizedekig?

Olvasson tovább
2014-06-26

"Hőszigetelési számok" bábeli zűrzavara ablakoknál

Építkező legyen a talpán, aki eligazodik a különböző ablakgyártók által megadott legkülönbözőbb "hőszigetelési" paraméterek között. Pedig fontos, hogy tisztában legyünk velük, különben nagyon "ráfázhatunk".

Olvasson tovább
Nagy méretű ablakok beépítése
2014-06-04

Nagy méretű ablakok beépítése

Napjaink egyik feltűnő építészeti jelensége, hogy a homlokzati nyílászárók üvegfelülete fokozatosan nő. Ez jótékony hatású az épületekbe beáramló fény mennyiségére és igen látványos is építészetileg is. Vajon rejlenek-e kockázatok a méretek növelésében?

Olvasson tovább