Erkély ajtó választás egyszerűen

2014-09-01

Ha nem akarjuk, hogy többe kerüljön a leves, mint a hús, akkor bizony az erkély ajtónkat, vagy terasz ajtónkat is időben kell megálmodnunk, hogy a megfelelő módon legyen beépítve. Nézzük, mire figyeljünk.

Először is természetesen azt kell végig gondolnunk, hogy mire is szeretnénk használni az erkélyünket, teraszunkat. A családi élet gyakori színtere lesz? Vagy éppen ellenkezőleg inkább csak teregetésre, virágtárolásra fogjuk használni?

Aztán, ha terasz ajtóról van szó, azaz kertes házról, azt szeretnénk, hogy bentről is egyszerűen kiléphessünk, vagy ez felesleges, mert amúgy is a kert felől érjük el a teraszt leginkább.Továbbá, azt is érdemes megfontolni, hogy nagyobb méretű tárgyakat akarunk-e mozgatni a lakás és a terasz között.

Ha mindezekre nemmel felelt, akkor az igényeit bőven kielégíti egy hagyományos nyíló erkély, vagy terasz ajtó. 

Azonban, ha a terasz fontos része lesz családi életnek, akkor érdemesebb toló, vagy teljes szélességben nyitható harmonika erkély ajtóban gondolkoznia.

Miben különböznek ezek a modern erkély ajtók a hagyományos nyíló típusoktól?

A tolóajtók a nyílás 50%-át képesek szabaddá tenni, ezáltal jóval kényelmesebben használhatóak, mint a hagyományos nyíló erkély ajtók. A harmonika erkély vagy terasz ajtókkal viszont a nyílás 90%-át is szabaddá tehetjük.

Ezt például akkor érdemes választanunk, ha semmivel nem szeretnénk kitakarni a szemet gyönyörködtető panorámát, vagy, ha teraszunk a beltéri medencével határos, és nyáron is szeretnénk azt használni.

Ezeken felül, érdemes végiggondolnunk, hogy szükséges-e az akadálymentes közlekedés. Mert pl. egy emelő-tolóajtó esetében a magas küszöb miatt ez nem valósítható meg (kivéve a prémium kategóriájú tolórendszerek esetében).

Az is fontos szempont, hogy milyen hő, vagy hangszigetelési értéket kell teljesítenie az erkély ajtónak, vagy esetleg akarjuk-e kívülről kulccsal nyitni, vagy zárni.

Akármilyen típust is választ, érdemes tudnia, hogy minden speciális erkély ajtó szerkezet más és más műszaki paraméterrel rendelkezik, ezért a fogadó szerkezet kialakítása pontos műszaki tervezést igényel.

Ha időben választjuk ki, hogy milyen erkély ajtót szeretnénk, elkerülhetjük az utolsó pillanatos kapkodást a kivitelezés körül, így a kiválasztott szerkezet beépítése kifogástalanul valósulhat meg.

Ha nagy nyíláshoz keres erkély ajtót, olvassa el, milyen szempontokat vegyen figyelembe a megfelelő nyílászáró kiválasztásához.

 

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Homlokzati nyílászárók témában
Bejárati ajtók és ablakok betörésgátlási szintjei
2014-10-09

Bejárati ajtók és ablakok betörésgátlási szintjei

Még mindig nagy a káosz és a tudatlanság a magyar szabályozást illetően. Ez a helyzet pedig mint mindig a zavarosban halászókat segíti. De most tiszta vizet öntünk a pohárba!

Olvasson tovább
Harmonika ajtó világos és tágas terekhez, avagy városi lakásbővítés Rotterdamban
2021-03-04

Harmonika ajtó világos és tágas terekhez, avagy városi lakásbővítés Rotterdamban

Egy nagyvárosi lakásban általában véve kevesebb a lehetőségünk a tágas belső terek kialakítására, de egy jó harmonika ajtó segíthet ezen is. Íme egy szűkös lakás példája.

Olvasson tovább
Érvek és ellenérvek az alumínium ablak mellett
2015-07-06

Érvek és ellenérvek az alumínium ablak mellett

Sokan érvelnek az alumínium ablakok mellett és ellen is. Nézzük, kinek, miért van igaza.

Olvasson tovább