Így válasszunk erkélyajtót

2014-09-01

Először is természetesen azt kell végig gondolnunk, hogy mire is szeretnénk használni az erkélyünket, teraszunkat. A családi élet gyakori színtere lesz, vagy például a mérete miatt inkább csak teregetésre, virágtárolásra fogjuk használni?

Másrészt, terasz esetén, a fő megközelítés a lakás, vagy inkább a kert felől fog történni? Továbbá, azt is érdemes megfontolni, hogy nagyobb méretű tárgyakat akarunk-e  mozgatni a lakás és a terasz között.

Ha mindezekre nemmel feleltünk, akkor igényeinket bőven kielégíti egy hagyományos nyíló erkély vagy terasz ajtó. 

Azonban, ha a terasz fontos része lesz családi életünknek, akkor érdemesebb toló, vagy teljes szélességben nyitható harmonika erkély ajtóban gondolkoznunk.

Miben különböznek ezek az erkély ajtók?

A tolóajtók a nyílás 50%-át képesek szabaddá tenni, ezáltal jóval kényelmesebben használhatóak, mint a hagyományos nyíló erkély ajtók. A harmonika erkély vagy terasz ajtókkal viszont a nyílás 90%-át is szabaddá tehetjük.

Ezt például akkor érdemes választanunk, ha semmivel nem szeretnénk kitakarni a szemet gyönyörködtető panorámát, vagy, ha teraszunk a beltéri medencével határos, és nyáron is szeretnénk használni.

Ezeken felül, érdemes végiggondolnunk, hogy szükséges-e az akadálymentes közlekedés, vagy milyen hőszigetelési értéket kell teljesítenie az erkély ajtónak, esetleg akarjuk-e kívülről kulccsal nyitni, vagy zárni.

Mivel minden speciális erkély ajtó szerkezet más és más műszaki paraméterrel rendelkezik, ezért a fogadó szerkezet kialakítása pontos műszaki tervezést igényel. Ha időben választjuk ki, hogy milyen erkély ajtót szeretnénk, elkerülhetjük az utolsó pillanatos kapkodást a kivitelezés körül, így a kiválasztott szerkezet beépítése kifogástalanul valósulhat meg.

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Homlokzati nyílászárók témában
Ajtók és ablakok betörésgátlása, biztonsági besorolása
2014-10-09

Ajtók és ablakok betörésgátlása, biztonsági besorolása

Még mindig nagy a káosz és a tudatlanság a magyar szabályozást illetően. Ez a helyzet pedig mint mindig a zavarosban halászókat segíti. De most tiszta vizet öntünk a pohárba!

Olvasson tovább
Így válasszon műanyag ablakot!
2014-10-14

Így válasszon műanyag ablakot!

A megfelelő műanyag ablakot kiválasztani szinte már művészet. Mit vegyünk figyelembe a rengeteg műszaki tulajdonság, érték közül? Valóban azok a fontosak az ár szempontjából?

Olvasson tovább
5 ok, amiért beázhat az ablak
2014-09-18

5 ok, amiért beázhat az ablak

Bosszantó, vagy inkább dühítő, ha a frissen cserélt ablakunk beázik, és víztócsa vár minket a padlón. Nézzük, mi okozhatja ezt.

Olvasson tovább