Érdemes-e többet fizetni a jobb hőszigetelésért?

2015-04-10

A legtöbben nyilván rávágják a kérdésre a választ- "Természetesen!" Valószínűleg igazuk is van. De ha úgy kérdeznénk, hogy mennyivel érdemes többet fizetni ezért, akkor valószínűleg már többet kellene gondolkodni. 

A jelenleg érvényes szabályozás szerint a magánberuházások esetén a műanyag vagy a fa ablakokra kötelezően előírt hőátbocsátási tényező értéke 1,6 W/m2K. (Középületek esetén 2015 január 1 óta ez az érték 1,3 W/m2K )

A környező európai szabályozás ennél valamivel szigorúbb, így pl. 2008-ban Ausztriában 1,4 W/m2K, Németországban, Szlovéniában és Csehországban 1,3 W/m2K értékeket írtak elő. Németországban az előírás 2012-től tovább szigorodott és ma már 1,0 W/m2K alatt van.

A magyar szabályozás

A magyar szabályozás 2015. január 1-től a középületekre, 2018. január 1-től pedig minden lakóépületre 1,15 W/m2K követelmény értéket irányoz elő. A jelenlegi tervek szerint ezt az értéket 2020 körül 1,0 W/m2K körüli értékre csökkentik.

A gyártók gyorsan reagáltak a szigorodó előírásokra és ma már bőséges a kínálat az 0,8-1,0  W/m2K értéknél is jobb hőszigetelésű ablakokban, amelyek a fentiekből következően a következő 5-10 évben megfelelnek majd a kor követelményeinek.

Igaz ugyanakkor az is, hogy a korszerűbb ablakok beruházási költsége ugrásszerűen megnőtt. Vagyis amíg az egyik oldalon energiát spórolunk, addig a másik oldalon jóval drágábban építünk. Például egy Uw=0,95 W/m2K ablak már csak a jóval költségesebb 3 rétegű üvegezésű szerkezettel érhető el.

Eltekintve a környezeti szempontoktól, feltehetjük a kérdést: Hol a racionális egyensúly?

Ma a legjobb hőszigetelésű ablakok hőszigetelési értéke Uw=0,7-0,9 W/m2K között mozog. Egy ilyen korszerű nyílászáró bekerülési költsége már most is 1,5-2-szerese egy közepes minőségű nyílászáróénak.

Itt már minden további egy század javulásáért is keményen meg kell dolgozni a fejlesztő mérnököknek, miközben a gyártási költségek meredeken emelkednek. 

Mennyi energiát lehet megspórolni, ha a hőátbocsátási tényezőt  0,1 W/m2K értékkel csökkentjük?

Azaz növeljük a hőszigetelési értéket. Nos, egy 100 m2 körüli, átlagos méretű nyílászárókkal rendelkező családi ház fűtési költségében az Uw érték egytizedes javulása a jelenlegi energiaárak mellett havi szinten alig 1500-2000 Ft-os megtakarítást jelent.

Összegezve a fentieket kijelenthetjük, hogy az Uw= 0,7-0,8 W/m2K hőátbocsátási tényezőjű nyílászárók a következő 15-20 évben még az energiaárak enyhe emelkedése esetén is minden bizonnyal kielégitik majd az igényeket.

Egy ennél is jobb hőszigetelési képességű ablak lényegesen magasabb beruházási költségeit véleményünk szerint felesleges beválllalni.

Nem tudja, mire figyeljen az ablakválasztásnál? Olvassa el a további szempontokat itt.

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Homlokzati nyílászárók témában
Mikor vegyük meg az ablakokat?
2014-10-15

Mikor vegyük meg az ablakokat?

Amikor az építkezés eljut abba a fázisba, hogy beépíthetőek lesznek a homlokzati nyílászárók, már biztosan elkéstünk az ablakrendeléssel, eláruljuk, miért.

Olvasson tovább
A
2018-03-08

A "minőségi" műanyag ablakok titka

Ma szinte nem találni olyan nyílászárós weboldalt, ahol ne „prémium” vagy „minőségi” ablakot vagy ajtót kínálnának. Tényleg ekkora „prémium” ország lettünk, vagy ez csak szemfényvesztés?

Olvasson tovább
Esettanulmány: Tolóablak a nappaliban, egy angol stílusú téglaépület átalakítása
2021-02-25

Esettanulmány: Tolóablak a nappaliban, egy angol stílusú téglaépület átalakítása

Az angliai családnak nem volt konkrét elképzelése a változtatásokat illetően, de azt biztosan tudták, hogy világosabb, tágasabb belső tért és közvetlenebb kertkapcsolat szeretnének kialakítani, mindezt modern és exkluzív tolóablak rendszere segítségével.

Olvasson tovább