Elkerülhetőek a vízszigetelési hibák egy családi háznál?

2014-08-26

Az építkezés után már 1-2 évvel kiderülhet, hogy mennyire volt alaposan előkészített és megtervezett a kivitelezés. Az előforduló hibák közül az egyik ilyen sarkos pont a vízszigetelés, nézzük, hol csúszhat hiba a gépezetbe. 

A családi házak vízszigetelési problémái alapvetően a következőkre vezethetőek vissza: 

  • rossz műszaki megoldás
  • rossz kivitelezés
  • a szigetelés teljes hiánya

Pedig az alapos tervezés és előkészítés azért is lenne elengedhetetlen, mert egy utólagos szigetelés az eredeti költség többszörösébe kerül, ami akár milliós nagyságrendű is lehet. 

A nyílászárók esetében az egyik leggyakoribb tervezési és kivitelezési hibát az erkélyajtó és a teraszajtó beépítése során követik el. Mindegy, hogy hagyományos nyíló, vagy modern toló, esetleg harmonika erkélyajtóról van szó, a probléma abból adódik, hogy a fogadószerkezetet legtöbbször nem a kiválasztott erkélyajtó típusához alakítják ki. A közben kialakuló réseket pedig utólag próbálják betömködni, ami szinte lehetetlen.

Mi az oka annak, hogy nem a megfelelő fogadószerkezetet alakítják ki?

Általában az, hogy a megrendelő egyszerre több, egymástól teljesen különböző műszaki kivitelű szerkezet között próbál dönteni. Pedig azt legkésőbb a főfalak felhúzásáig véglegesíteni kellene, hogy időben el tudják készíteni hozzá a megfelelő fogadószerkezetet.

Ezért is lenne fontos, hogy még a tervezési szakaszban meghatározzuk az összes nyílászárót is, így a műszaki megoldásokról is pontos rajz készülhet, ami alapján minden szakipar pontosan tudni fogja, hogy mi a feladata.

Válaszolva a címben feltett kérdésre: természetesen, megfelelő előkészítéssel és átgondolt tervezéssel. Tudjuk, hogy ez nem spanyol viasz, de nem győzzük eleget ismételni a leendő építkezőknek.

Nem tudja, melyik ablak típus lenne Önnek a legmegfelelőbb? Jöjjön el hozzánk ablak tanácsadásra!

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Homlokzati nyílászárók témában
Megújult a Mantu ablakválasztéka
2015-01-15

Megújult a Mantu ablakválasztéka

Az Internorm ablakok kínálatával a Mantu eddig is igen magasra tette a mércét és műszakilag az egyik legkiforrottabb műanyag-alumínium és fa-alumínium ablakot kínálta a magyar piacon. Most azonban még rátettek egy lapáttal!

Olvasson tovább
Bejárati ajtók és ablakok betörésgátlási szintjei
2014-10-09

Bejárati ajtók és ablakok betörésgátlási szintjei

Még mindig nagy a káosz és a tudatlanság a magyar szabályozást illetően. Ez a helyzet pedig mint mindig a zavarosban halászókat segíti. De most tiszta vizet öntünk a pohárba!

Olvasson tovább
3 rétegű ablak: mik az előnyei és a hátrányai?
2023-12-08

3 rétegű ablak: mik az előnyei és a hátrányai?

Aki lakásfelújításba vagy új otthon építésébe kezd, az az ablak vásárlás során hamar megismerkedik a 3 rétegű ablak fogalmával. De mit jelent az egyáltalán, ha egy ablak 3 rétegű?

Olvasson tovább