Elkerülhetőek a vízszigetelési hibák egy családi háznál?

2014-08-26

Az építkezés után már 1-2 évvel kiderülhet, hogy mennyire volt alaposan előkészített és megtervezett a kivitelezés. Az előforduló hibák közül az egyik ilyen sarkos pont a vízszigetelés, nézzük, hol csúszhat hiba a gépezetbe. 

A családi házak vízszigetelési problémái alapvetően a következőkre vezethetőek vissza: 

  • rossz műszaki megoldás
  • rossz kivitelezés
  • a szigetelés teljes hiánya

Pedig az alapos tervezés és előkészítés azért is lenne elengedhetetlen, mert egy utólagos szigetelés az eredeti költség többszörösébe kerül, ami akár milliós nagyságrendű is lehet. 

A nyílászárók esetében az egyik leggyakoribb tervezési és kivitelezési hibát az erkélyajtó és a teraszajtó beépítése során követik el. Mindegy, hogy hagyományos nyíló, vagy modern toló, esetleg harmonika erkélyajtóról van szó, a probléma abból adódik, hogy a fogadószerkezetet legtöbbször nem a kiválasztott erkélyajtó típusához alakítják ki. A közben kialakuló réseket pedig utólag próbálják betömködni, ami szinte lehetetlen.

Mi az oka annak, hogy nem a megfelelő fogadószerkezetet alakítják ki?

Általában az, hogy a megrendelő egyszerre több, egymástól teljesen különböző műszaki kivitelű szerkezet között próbál dönteni. Pedig azt legkésőbb a főfalak felhúzásáig véglegesíteni kellene, hogy időben el tudják készíteni hozzá a megfelelő fogadószerkezetet.

Ezért is lenne fontos, hogy még a tervezési szakaszban meghatározzuk az összes nyílászárót is, így a műszaki megoldásokról is pontos rajz készülhet, ami alapján minden szakipar pontosan tudni fogja, hogy mi a feladata.

Válaszolva a címben feltett kérdésre: természetesen, megfelelő előkészítéssel és átgondolt tervezéssel. Tudjuk, hogy ez nem spanyol viasz, de nem győzzük eleget ismételni a leendő építkezőknek.

Nem tudja, melyik ablak típus lenne Önnek a legmegfelelőbb? Jöjjön el hozzánk ablak tanácsadásra!

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Homlokzati nyílászárók témában
Nagy méretű ablakok beépítése
2014-06-04

Nagy méretű ablakok beépítése

Napjaink egyik feltűnő építészeti jelensége, hogy a homlokzati nyílászárók üvegfelülete fokozatosan nő. Ez jótékony hatású az épületekbe beáramló fény mennyiségére és igen látványos is építészetileg is. Vajon rejlenek-e kockázatok a méretek növelésében?

Olvasson tovább
Harmonika ajtó világos és tágas terekhez, avagy városi lakásbővítés Rotterdamban
2021-03-04

Harmonika ajtó világos és tágas terekhez, avagy városi lakásbővítés Rotterdamban

Egy nagyvárosi lakásban általában véve kevesebb a lehetőségünk a tágas belső terek kialakítására, de egy jó harmonika ajtó segíthet ezen is. Íme egy szűkös lakás példája.

Olvasson tovább
Felújítana? Ezt tudnia kell a háromrétegű ablakokról!
2014-07-16

Felújítana? Ezt tudnia kell a háromrétegű ablakokról!

Az energiatakarékosság jegyében egyre többen korszerűsítjük otthonunkat, mely legtöbbször az ablakok cseréjével kezdődik. Olvassa el, mire figyeljen a 3 rétegű ablakoknál.

Olvasson tovább