Hogyan válasszon hőszigetelt ablakot egy luxus házba?

2023-12-11

Írásunkban bemutatjuk azokat az alapvető műszaki szempontokat, amit minden hőszigetelt ablak választásnál figyelembe kell venni, de kitérünk azokra a tulajdonságokra és trükkökre is, amelyekkel egyediséget, extra értéket vihet a hőszigetelt ablakokba. Nem csak valódi luxus megoldásokat mutatunk, de elárulunk olyan apró trükköket is, amelyekkel luxus hatásokat érhetünk el anélkül, hogy vagyonokat kellene elkölteni. 
 
Amikor megálmodjuk új otthonunkat és családi ház építésébe kezdünk, akkor tisztában vagyunk vele, hogy a homlokzati nyílászárókra, a hőszigetelt ablakokra egy jelentősebb összeget kell félretennünk. Ez igaz nem csak azokra az építkezőkre, akik luxus színvonalon akarnak építkezni, de azokra is, akiknek szűkebb a költségkeretük.
 
Ugyanis mindkét célcsoportban elsődleges követelmény az energiatakarékos, vagyis a lehető legjobb hőszigetelt ablakok választása, és ebben nem szabad kompromisszumot kötni. Tehát az, hogy egy ablaknak kiváló a hőszigetelése és úgy általában magas színvonalon ellenáll az időjárás viszontagságainak (szél, eső, stb.), az tulajdonképpen alapvető követelménynek tekinthető.
 
Milyen lehetőségei vannak hát annak az építkezőnek, aki szeretné egy kicsit megkülönböztetni magát és épülő új otthonát az átlag családi házaktól, annak érdekében, hogy nagyobb értéket teremtsen és méltán büszkélkedhessen vele?
 

Hova valóak a hőszigetelt ablakok?

Legelőször vizsgáljuk meg azt, hogy hol alkalmazunk hőszigetelt ablakokat?  Első gondolatra azt mondhatjuk, hogy az épületek külső héjazatán mindenhol, ahol a hőmegtartás és a zajszigetelés kritikus szempontok. Jobban belegondolva, azonban úgy kell fogalmazni, hogy mindenhol, ahol lakóteret választunk el a külső környezettől.
 
Lakótér esetén ugyanis elsődleges szempont a kellemes belső klíma és jó lakókomfort megteremtése, amiben az ablakok szerepe kulcsfontosságú. A hőszigetelt ablakok ugyanis hozzájárulnak a beltéri hőmérséklet stabilizálásához, minimalizálják a hőveszteséget, és csökkentik a külső zajok bejutását.
 
Vannak azonban olyan beépítési szituációk, amikor nem szükséges a legmagasabb hőszigetelési értékű ablak beépítése, mivel az nem határol közvetlenül fűtött lakóteret. Ilyen példa lehet egy üvegezett veranda, egy garázs ajtó, egy télikert, egy üvegezett terasz stb. A téma magyarázata különösen a hőszigetelt és a nem hőszigetelt télikertek közötti különbségek alapján érthető meg. 
 

Mi jellemez egy prémium hőszigetelt ablakot?

A prémium hőszigetelt ablakok tulajdonságait alapvetően két nagy csoportba tudjuk sorolni. 
Az elsőbe tartoznak azok az ablak műszaki teljesítményét meghatározó, szabványokban előírt  tulajdonságok, amelyek befolyásolják a hőszigetelést, a vízzárást, a légáteresztést, a szélállóságot, a hangszigetelést, stb. Ezek azok, amikről a gyártók és a kereskedők is szívesen beszélnek, még akkor is, ha sok esetben elkendőzik ill. elmaszatolják az igazságot.
 
Csak a legképzettebb és legedzettebb vásárlók  képesek eligazodni a legkülönbözőbb U-értékekben, az ablak  valódi értékére vajmi kevés befolyást gyakorló tulajdonságokban (pl. ISO minősítések, üvegre vagy ablakprofilra vonatkozó műszaki adatok), vagy a semmitmondó “első osztályú minőség” szajkózásában. 
 

Mi alapján lehet akkor megítélni, hogy valóban egy prémium hőszigetelt ablakra kaptunk-e ajánlatot?

Ennek egyetlen útja van, mégpedig az, hogy ha a hatályos szabványban (MSZ EN 14351) előírt mérési módszerek alapján összehasonlítjuk a legfontosabb műszaki tulajdonságokat. Ez az összehasonlítás valóban objektív, hiszen itt mindenki azonos feltételek mellett versenyez. Az összehasonlítandó műszaki paraméterekről Építkezői Magazinunkban   részletesen olvashat.
 
A második csoportba azok a tulajdonságok tartoznak, melyek nem befolyásolják a hőszigetelt ablak műszaki paramétereit, és csak részben tartoznak az alapvetően elvárt tulajdonságokhoz. Ezzel szemben egyediséget, különlegességet, ezáltal pedig esztétikai és komfort élményt nyújtanak. Ha egy prémium ablakot (értsd alatta az MSZ 14351 szerint kategóriákban mindenben kiválóan teljesítő ablak) felvértezünk ezekkel a tulajdonságokkal, akkor azt egy luxus házba is nyugodt szívvel is beépíthetjük. 
 

Miért fontos, hogy megtaláljuk a megfelelő hőszigetelt ablakot?

A megfelelő hőszigetelt ablakok műszaki szempontból történő kiválasztása számos előnnyel jár. Ezen ablakok segítenek jelentősen csökkenteni az energiafogyasztást, hozzájárulva ezzel az otthon fenntarthatóságához és az energiahatékonysághoz.
 
Fontos azonban megjegyezni, hogy csak az épület tervezett energiafelhasználásának ismeretében tervezhető a fűtési rendszer és a hőszigetelés, azok szorosan összefüggnek. Vagyis sem jobb, sem rosszabb hőszigetelésű ablakot nem szabad beépíteni, mint amit a tervekben meghatároztak.
A jól kiválasztott hőszigetelt ablakok javítják a kényelmet, mivel stabil hőmérsékletet tartanak fenn, így a házban mindig kellemes, komfortos hőmérséklet uralkodik. 
 

Mire kell figyelni a választáskor, ha egy luxus házba keresünk hőszigetelt ablakot?

A prémium ingatlanokban alapvető elvárás a legkorszerűbb nyílászárók beépítése, amelyek az MSZ EN 14351 szabvány szempontjai szerinti értékelésben a legjobbnak számítanak. Ugyanakkor ez egy luxus ingatlan esetén már nem feltétlenül elegendő.
Itt már szükség van az egyediséget, az extra komfortot és kényelmet kínáló megoldásokra, melyek közül a következőket emelhetjük ki. 
 
 

Hőszigetelt ablakok mérete

A luxus otthonokban gyakran nagy, panorámás ablakokat találunk, melyeknél feltétel a nagy osztatlan üvegfelületek és a keskeny profil szélességek megléte. Ezek lehetővé teszik a természetes fény beáramlását és gyönyörű kilátást kínálnak. Ugyanakkor fontos tudni, hogy minél nagyobb az ablak, annál több hőt is veszíthetünk rajta keresztül, ezért itt kiemelkedően fontos a legjobb hőszigetelő üvegek alkalmazása.
 

Hőszigetelt ablakok üvegminősége

Méltatlanul nagyon kevés szó esik a hőszigetelt ablakok minőségének megítélése kapcsán az üvegminőségről. A luxus ingatlanokba beépített nagyméretű, panoráma ablakok kapcsán azonban végképp nem mehetünk el emellett a szempont mellett.
 
Ugyanis csak 1-2 üveggyár van egész Európában, amelyek képesek azokat a prémium gyártók által megkövetelt minőségi kritériumokat (pl. hullámmenteség)  biztosítani, ami egy ilyen méretű ablaknál alapkövetelmény. Sajnos a kisebb gyártók az árelőny miatt gyengébb minőségű üvegeket használnak, ami miatt nem kizárható, hogy a város panorámája helyett az üvegtábla fénytörését csodálhatjuk majd. 
 

Hőszigetelt ablakok anyaga 

A hőszigetelt ablakok anyagának megválasztása kulcsfontosságú tényező a luxus otthonokban. Itt ugyanis a  hőszigetelt ablakokat kizárólag fa/alu anyagból vagy alumíniumból választhatjuk. A luxus otthonokban teljességgel kizárt a műanyag és fa ablakok alkalmazása. (Nem mintha a fa ablak nem jelentene presztízst, de alumínium védelem nélkül az élettartama nem kielégítő ill. karbantartás igényes.)
 

Hangszigetelés 

A luxus otthonokban különösen fontos a kiemelkedően jó zajszigetelés. A hőszigetelt ablakok hangszigetelési tulajdonságait hangszigetelő üvegek és hatékony, több síkban alkalmazott tömítések használatával, valamint szakszerű beépítéssel lehet javítani. Ezek növelik az otthon komfortját és nyugalmát.
 

Betörésgátlás 

Egy luxus otthon esetén elengedhetetlen a kiemelkedő betörésvédelem. Bár ezek az otthonok többnyire elektromos védelemmel is el vannak látva, ennek ellenére érdemes a mechanikai védelmet is fokozni. Fontos megjegyezni, hogy a biztosítók előírásait (pl. MABISZ előírások) a biztosítások miatt érdemes betartani, de alapvetően az MSZ EN 1627 szabvány szerinti minősítéseket érdemes a döntésnél figyelembe venni, mert ez az egyetlen általános európai norma, amely alapján egzaktul lehet vizsgálni a nyílászárók ellenálló képességét. Luxus otthonok esetén a hőszigetelt ablakoktól elvárható biztonsági osztály az RC2 vagy az RC3.
 

Design és stílus 

Végül, de nem utolsó sorban az ablakok megjelenése is kiemelkedő fontosságú a luxus otthonokban, hiszen illeszkedniük kell a ház összképéhez és az otthon stílusához.
 
Rendkívül fontos valamilyen különleges design megjelenítése. Ilyenek lehetnek a minimalista keretszélesség, a síkban záródás vagy éppen a bútorminőségű belső felületképzés.
 
De ezeken túlmenően is még számos apró trükk és kiviteli megoldás létezik, amivel exkluzívabbá tehetjük a nyílászáróinkat.
 

Kiegészítők 

Egy luxus házba szánt hőszigetelt ablak esetén magától értetődőnek kell lenni, hogy az ablakot gyárilag előkészítik számos kiegészítő fogadására. Így például a riasztórendszer nyitásérzékelőinek helyét előfúrják és beépítik azokat. Ma már elfogadhatatlan, ha ezeket utólag, látszó módon kábelezik. De ilyen lehet egy intergrált árnyékoló vagy szúnyogháló beépítése is.
 

Tervezés és előkészítés

Talán a legkevésbé magától értetődő, de az egyik legfontosabb összetevőt hagytuk utoljára. Ez pedig nem más mint a műszaki előkészítés és tervezés. Ezt a közhiedelemmel ellentétben nem az építész tervező végzi el, hanem a nyílászárókat beépítő szakcég, akinek feladata a beépítendő termékek adaptálása az építész által készített tervekbe. Ez egy nagy felkészültséget és nagy szaktudást igénylő feladat, amire nem minden vállalkozó kellően felkészült. A tervezés és előkészítés fontosságáról Építkezői Magazinunkban olvashat. 
 

Mi jellemzi a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió prémium hőszigetelt ablakait?

A Mantu Ajtó-Ablak Stúdió prémium hőszigetelt ablakai minden termékjellemző műszaki paraméter (MSZ EN 14351) tekintetében kiemelkedően teljesítenek, melyet a gyártók minőségi dokumentumaival tudunk igazolni. A termékek gyártása szigorú és állandóan ellenőrzött gyártási folyamatok szerint zajlik. A standardtől eltérő, egyedi megoldások mindegyike egyedi tervezés eredménye, melyet alaposan ellenőrzünk,  ezért nem kínálunk kipróbálatlan prototípusokat.
 
A kínálatunkban lévő termékek gyártói a kisszériás, egyedi igényeket kielégítő prémium termékekre fókuszálnak, így a különleges, személyes kívánságokat megfogalmazó vevői elvárásoknak is megfelelnek. Mivel specialistákról van szó, ezért az innovációban különösen erősek, akik nem követik, hanem diktálják a trendeket.
 
Ezeknél  a hőszigetelt ablakoknál  nem csak a kiemelkedő műszaki tulajdonságok magától értetődőek, hanem az egyedi design is. Számos olyan megoldás áll rendelkezésre, amelyekkel az ablakok megjelenésében különleges esztétikai élményt érünk el, melyek alkalmasak arra, hogy ezek az ablakok akár egy luxus ingatlanban is a különlegességet jelentsék.
 
Cégünk sokéves tapasztalattal rendelkezik a luxus ingatlanok ablakainak tervezésében és kivitelezésében, így a Mantu ablakok kiváló választást jelentenek a luxus otthonokba. Az innováció és a minőség összhangja teszi őket egyedivé és kiváló megoldássá minden luxus otthon számára.
 
Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Homlokzati nyílászárók témában
2014-06-26

"Hőszigetelési számok" bábeli zűrzavara ablakoknál

Építkező legyen a talpán, aki eligazodik a különböző ablakgyártók által megadott legkülönbözőbb "hőszigetelési" paraméterek között. Pedig fontos, hogy tisztában legyünk velük, különben nagyon "ráfázhatunk".

Olvasson tovább
A műanyag ablak választás szempontjai
2014-10-14

A műanyag ablak választás szempontjai

A megfelelő műanyag ablakot kiválasztani szinte már művészet. Mit vegyünk figyelembe a rengeteg műszaki tulajdonság, érték közül? Valóban azok a fontosak az ár szempontjából?

Olvasson tovább
A
2018-03-08

A "minőségi" műanyag ablakok titka

Ma szinte nem találni olyan nyílászárós weboldalt, ahol ne „prémium” vagy „minőségi” ablakot vagy ajtót kínálnának. Tényleg ekkora „prémium” ország lettünk, vagy ez csak szemfényvesztés?

Olvasson tovább