Milyen fából készüljön az ablak?

2015-03-04

A fa ablakok kétségkívül újra reneszánszukat élik annak ellenére, hogy áruk lényegesen magasabb a műanyag ablakokhoz képest. Nem csoda, ha néhány gyártó vagy kereskedő az alapanyagok ügyes megválasztásával próbál versenyképes maradni.

Ha már járt valaha fakereskedésben, akkor láthatta, hogy hány különböző fajta fa kapható. A klasszikusnak számító bükk, erdei és lucfenyő mellett gyakran bukkan fel a jegenye fenyő, a duglasz fenyő vagy a tölgy is. Hogy ezek mindegyike alkalmas-e ablakgyártásra, az már egy másik kérdés.

Ahhoz ugyanis, hogy ablakot lehessen a fából gyártani, számos tulajdonsággal kell rendelkeznie. Így például fontos az időjárásállóság, a stabilitás valamint az, hogy ellenálljon a farontó gombákkal szemben, különben néhány év múlva újra cserélhetjük őket.  

Gombásodás a fa ablakoknál?

Természetes úton a fában lévő anyagok biztosítják a gombásodással szembeni védelmet. Az ellenállóképesség könnyebb megítélése szempontjából a fafajtákat ellenállási osztályokba sorolják.

Az ellenálló fajták közé számítanak a teak, az európai tölgy és a mahagóni. A kevésbé ellenállók közé a duglasz és jegenye fenyő.

Az, aki hosszú élettartamú ablakot szeretne mindenképpen csak a fa belső részeiből (geszt) készítesse azt, mert ebben a részben a legmagsabb a gombásodás ellen védő alkotórészek aránya.

Időjárásálló fa ablak

Egy másik igen fontos tulajdonsága a fafajoknak az időjárás elleni ellenállóképesség, aminek fontos mérőszáma az időegység alatt felvett víz mennyisége. E tekintetben gyenge eredményt mutat a bükk és az erdei fenyő. (Érdekes, hogy az erdei fenyők közé tartozó borovi fenyőt a kisebb gyártók mégis oly előszeretettel használják ablakgyártásra.)

Lényegesen alkalmasabb az ablakgyártásra a meranti és a tölgy. Alapszabály azonban, hogy 6 mm-nél szélesebb évgyűrűjű fiatal fákat és tűlevelű fákat tilos ablakgyártáshoz használni, mert ezek nedvszívó hajlama magas.

Mitől függ a fa ablak stabilitása?

Az ablakgyártás szempontjából döntő jelentőségű még a fa sűrűsége, ami a stabilitást határozza meg. A kevésbé stabil, deformációra hajlamos fafajták ugyanis nem képessek tartósan az újkori hőszigetelési értékeiket megtartani. Kiváló stabilitású és nagy keménységű fafajták a vörös fenyő és a tölgy.

Bár a kisebb gyártók újra és újra megpróbálkoznak különböző, olcsóbban beszerezhető fafajtákból történő ablakgyártással, mi mégis mindenkit óvunk ettől. Nem állíthatjuk, hogy egyik vagy másik fából készült nyílászáró feltétlenül rossz lesz, de nem árt tudni a lehetséges hátrányokat.

Hiszen a kérdés mindig az, hogy egy 20-30 évre tervezett, több milliós költségvetésű beruházás esetén szabad-e felvállalni a kockázatot 10-20 % árelőnyért. Ezt a kérdést mindenki maga dönti el.

A három leggyakrabban használt fa fajta ablakgyártáshoz

Tény azonban, hogy a nagy, vezető európai fa ablak gyárak többnyire 3 féle alapanyagból gyártanak ablakot:

  • lucfenyőből
  • vörös fenyőből
  • tölgyből

Olvassa el a többi ablak választási szempontot is itt.

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Homlokzati nyílászárók témában
Bejárati ajtók és ablakok betörésgátlási szintjei
2014-10-09

Bejárati ajtók és ablakok betörésgátlási szintjei

Még mindig nagy a káosz és a tudatlanság a magyar szabályozást illetően. Ez a helyzet pedig mint mindig a zavarosban halászókat segíti. De most tiszta vizet öntünk a pohárba!

Olvasson tovább
Érdemes-e többet fizetni a jobb hőszigetelésért?
2015-04-10

Érdemes-e többet fizetni a jobb hőszigetelésért?

A legtöbben nyilván rávágják a kérdésre a választ- "Természetesen!" Valószínűleg igazuk is van. De ha úgy kérdeznénk, hogy mennyivel érdemes többet fizetni, akkor valószínűleg már többet kellene gondolkodni. Mi segítünk ebben.

Olvasson tovább
Érvek és ellenérvek az alumínium ablak mellett
2015-07-06

Érvek és ellenérvek az alumínium ablak mellett

Sokan érvelnek az alumínium ablakok mellett és ellen is. Nézzük, kinek, miért van igaza.

Olvasson tovább