3 hely, ahova érdemes kültéri harmonika ajtót választani

2021-06-03

Nem titok, hogy szerintünk egy modern otthon modern nyílászáró megoldásokat igényel, melyek akár méreteikben, akár megjelenésükben, akár funkciójukban alkalmazkodnak az igényeinkhez és az életmódunkhoz. 

A modern kültéri harmonika ajtók akkor váltak igazán népszerűvé, amikor egyre többen kezdtek tágas és világos belső terekkel teli otthonokról ábrándozni. Amihez nyílászáró szempontból nem kell semmi más, mint transzparencia, megfelelően nagy méretek, és persze kifogástalan működés.

Ebben a blogcikkben összeszedtük a három legnépszerűbb kültéri harmonika ajtó felhasználási módot, jó inspirálódást kívánunk!

1. Keblemre természet, ilyen egy modern terasz ajtó

Ha nagy nyílásméretekről beszélünk (3-4 méter, vagy akár több is), akkor a kültéri harmonika ajtó az egyik legjobb megoldás.

Harmonika terasz ajtó terasz ülőgarnitúrával

A tolóajtókkal szemben, egy harmonika ajtóval a nyílás csaknem teljes egészében szabad lesz (egy tolóajtó esetében a nyílás fele mindig átjárhatatlan marad), ugyankkor zárt állapotban sem foszt meg minket a panorámától a sok kitakarással. Igaz, ez erősen gyártó és szerkezet függő.

Harmonika terasz ajtó kis kerthez is

A saját igényei és életmódja alapján válogathat a nyitásirányokból (jobb-bal, kifele-befele), a méretekből, az üvegezés típusából.

Solarlux Highline kültéri harmonika ajtó

Akár üvegtetővel is kombinálhatja, nem egészen télikert szerűen, inkább afféle különleges bevilágítóként, vagy tetőelemként.

Kültéri harmonika ajtó tető bevilágító elemmel

Ha nem tudja, hogy melyik nyílászárót válassza nagy nyílásméret esetén, érdemes ezt az írásunkat átfutnia.

2. 4 évszakos teraszbeépítésnél, lánykori nevén télikert oldalfalként

Ha hőszigetelt télikertben gondolkozik, (azaz teljes értékű lakóteret kíván kialakítani), akkor egy kültéri harmonika ajtó nem csak látványosabbá teszi a végeredményt, de értékes funkcionális előnyöket is biztosít.

Kültéri harmonika ajtó télikerthez

Ugyanis a nyári időszakban egy nyitott harmonika ajtó mellett a terasz teljesen átszellőztethető, nyitottá tehető, így anélkül biztosíthatunk megfelelő hőmérsékletet, hogy a térbe belógó ablakszárnyakat kellene kerülgetni, vagy ne adjisten egy extra légkondira be kellene ruházni.

Lakótélikert hőszigetelt harmonika ajtó oldalfalakkal

Kültéri harmonika ajtó télikerthez 

3. Beltéri medence, wellness részleg oldalfalként

Ez ugyan egy eddig kevésbé elterjedt felhasználási módja a kültéri harmonika ajtóknak, aminek oka inkább az, hogy nem minden otthonban van beltéri medence, vagy wellness részleg.

Kültéri harmonika ajtó beltéri medencéhez

Ez a felhasználási mód alapvetően nem különbözik a terasz ajtóként való használattól, igaz lehetnek méretbeli különbségek.

Kültéri harmonika ajtó otthoni wellness részleghez

Tehát az év nagy részében teljes értékű hőszigetelt nyílászáróként funkcionál, így nyugodtan használhatjuk a beltéri medencét. Jó időben viszont a szerkezet kinyitásával beengedhetjük a nyár illatot, meg persze a legyeket is, de azok majd előbb-utóbb kimennek maguktól is.

Harmonika ajtó oldalfal medence nyitáshoz

Bejegyzésünkben a Solarlux kültéri harmonika ajtó képeit használtuk, melyekről itt tudhat meg többet.

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Homlokzati nyílászárók témában
Mikor vegyük meg az ablakokat?
2014-10-15

Mikor vegyük meg az ablakokat?

Amikor az építkezés eljut abba a fázisba, hogy beépíthetőek lesznek a homlokzati nyílászárók, már biztosan elkéstünk az ablakrendeléssel, eláruljuk, miért.

Olvasson tovább
Műanyag, fa, vagy alumínium ablakot válasszak?
2014-04-15

Műanyag, fa, vagy alumínium ablakot válasszak?

Ez az a kérdés, amit minden építkezőnek és felújítónak elsőnek kell megválaszolnia, amikor az ablakválasztás elé kerül. Mi alapján dönthetünk?

Olvasson tovább
Erkély ajtó választás egyszerűen
2014-09-01

Erkély ajtó választás egyszerűen

Ha nem szeretnénk, hogy többe kerüljön a leves, mint a hús, akkor bizony az erkély ajtónkat, vagy terasz ajtónkat is időben kell megálmodnunk, hogy a megfelelő módon legyen beépítve. Nézzük, mire figyeljünk.

Olvasson tovább