3 hely, ahova érdemes kültéri harmonika ajtót választani

2021-06-03

Nem titok, hogy szerintünk egy modern otthon modern nyílászáró megoldásokat igényel, melyek akár méreteikben, akár megjelenésükben, akár funkciójukban alkalmazkodnak az igényeinkhez és az életmódunkhoz. 

A modern kültéri harmonika ajtók akkor váltak igazán népszerűvé, amikor egyre többen kezdtek tágas és világos belső terekkel teli otthonokról ábrándozni. Amihez nyílászáró szempontból nem kell semmi más, mint transzparencia, megfelelően nagy méretek, és persze kifogástalan működés.

Ebben a blogcikkben összeszedtük a három legnépszerűbb kültéri harmonika ajtó felhasználási módot, jó inspirálódást kívánunk!

1. Keblemre természet, ilyen egy modern terasz ajtó

Ha nagy nyílásméretekről beszélünk (3-4 méter, vagy akár több is), akkor a kültéri harmonika ajtó az egyik legjobb megoldás.

Harmonika terasz ajtó terasz ülőgarnitúrával

A tolóajtókkal szemben, egy harmonika ajtóval a nyílás csaknem teljes egészében szabad lesz (egy tolóajtó esetében a nyílás fele mindig átjárhatatlan marad), ugyankkor zárt állapotban sem foszt meg minket a panorámától a sok kitakarással. Igaz, ez erősen gyártó és szerkezet függő.

Harmonika terasz ajtó kis kerthez is

A saját igényei és életmódja alapján válogathat a nyitásirányokból (jobb-bal, kifele-befele), a méretekből, az üvegezés típusából.

Solarlux Highline kültéri harmonika ajtó

Akár üvegtetővel is kombinálhatja, nem egészen télikert szerűen, inkább afféle különleges bevilágítóként, vagy tetőelemként.

Kültéri harmonika ajtó tető bevilágító elemmel

Ha nem tudja, hogy melyik nyílászárót válassza nagy nyílásméret esetén, érdemes ezt az írásunkat átfutnia.

2. 4 évszakos teraszbeépítésnél, lánykori nevén télikert oldalfalként

Ha hőszigetelt télikertben gondolkozik, (azaz teljes értékű lakóteret kíván kialakítani), akkor egy kültéri harmonika ajtó nem csak látványosabbá teszi a végeredményt, de értékes funkcionális előnyöket is biztosít.

Kültéri harmonika ajtó télikerthez

Ugyanis a nyári időszakban egy nyitott harmonika ajtó mellett a terasz teljesen átszellőztethető, nyitottá tehető, így anélkül biztosíthatunk megfelelő hőmérsékletet, hogy a térbe belógó ablakszárnyakat kellene kerülgetni, vagy ne adjisten egy extra légkondira be kellene ruházni.

Lakótélikert hőszigetelt harmonika ajtó oldalfalakkal

Kültéri harmonika ajtó télikerthez 

3. Beltéri medence, wellness részleg oldalfalként

Ez ugyan egy eddig kevésbé elterjedt felhasználási módja a kültéri harmonika ajtóknak, aminek oka inkább az, hogy nem minden otthonban van beltéri medence, vagy wellness részleg.

Kültéri harmonika ajtó beltéri medencéhez

Ez a felhasználási mód alapvetően nem különbözik a terasz ajtóként való használattól, igaz lehetnek méretbeli különbségek.

Kültéri harmonika ajtó otthoni wellness részleghez

Tehát az év nagy részében teljes értékű hőszigetelt nyílászáróként funkcionál, így nyugodtan használhatjuk a beltéri medencét. Jó időben viszont a szerkezet kinyitásával beengedhetjük a nyár illatot, meg persze a legyeket is, de azok majd előbb-utóbb kimennek maguktól is.

Harmonika ajtó oldalfal medence nyitáshoz

Bejegyzésünkben a Solarlux kültéri harmonika ajtó képeit használtuk, melyekről itt tudhat meg többet.

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Homlokzati nyílászárók témában
Nagy méretű ablakok beépítése
2014-06-04

Nagy méretű ablakok beépítése

Napjaink egyik feltűnő építészeti jelensége, hogy a homlokzati nyílászárók üvegfelülete fokozatosan nő. Ez jótékony hatású az épületekbe beáramló fény mennyiségére és igen látványos is építészetileg is. Vajon rejlenek-e kockázatok a méretek növelésében?

Olvasson tovább
Szigorodó energetikai előírások az épületekre
2014-04-17

Szigorodó energetikai előírások az épületekre

Az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet legújabb módosításával jelentősen szigorodtak az épületek energetikai jellemzőiről szóló előírások. A nyílászárókat érintő jogszabályváltozásokat itt találja.

Olvasson tovább
A
2018-03-08

A "minőségi" műanyag ablakok titka

Ma szinte nem találni olyan nyílászárós weboldalt, ahol ne „prémium” vagy „minőségi” ablakot vagy ajtót kínálnának. Tényleg ekkora „prémium” ország lettünk, vagy ez csak szemfényvesztés?

Olvasson tovább