Melyik a legjobb ablakmárka?

2014-11-12

Érdekes kutatás látott napvilágot, melyben a kutatók 10 fontosnak ítélt szempont alapján arra keresték a választ, mely ablakgyártót, miként ítélik meg az osztrák vásárlók. Tekintve, hogy ezen gyártók némelyike a magyar piacon is aktív, az ablakvásárlás előtt érdemes lehet megismerkedni az eredményekkel.

A kutatás során webes kérdőívek alkalmazásával összesen 1500 célszemélyt kérdeztek meg, összesen 37 kérdést feltéve. Az alábbiakban a legérdekesebb válaszokból szemezgettünk és próbáltunk meg következtetéseket levonni.

Fontos elöljáróban leszögezni, hogy a gyártók termékpalettája nem minden esetben összevethető, hiszen vannak akik csak műanyag ablakot, vannak akik csak fa ablakot, és vannak akik mindkettőt gyártanak. 

Melyik Ausztria legismertebb ablakmárkája?

A válaszadók 73%-a említette az INTERNORM, 50-53%-a JOSKO, az ACTUAL és a VELUX nevét., amiben semmi meglepő sincsen, hiszen ezek a legnagyobb gyártók.

Mely ablakmárkákat tartják modernnek?

Meglepetésre itt legtöbben (31%) a kizárólag tetőtéri ablakot gyártó VELUX-ot nevezték meg. Sorban a következő az INTERNORM (29%) és a JOSKO (27%) voltak. A negyedik helyen egy kisebb és kevésbé ismert gyártó a fa-alu ablakot gyártó KATZBECK (24%)  ablakát találjuk. 

Mely ablakmárka termékei a legtartósabbak, leghosszabb életűek?

Ebben a kategóriában is az INTERNOM (37%) vitte el a pálmát. Meglepő módon ebben a kategóriában a második helyezett a KATZBECK (36%), harmadik pedig a VELUX (34%) lett. Olyan ismert márkák, mint a JOSKO (29%) csak a hetedik, vagy az ACTUAL (27%) csak a tizedik helyet érték el.

Melyik ablakmárka a legdesignorientáltabb?

Itt az első helyen egy eddig nem említett márka a KAPO (27%) található. Őt követi a KATZBECK (26%) és a VELUX (19%). Az INTERNORM gyenge megítélése a hetedik helyen (15%) valamint a a JOSKO-é a kilencedik helyen (12%) kisebb meglepetés.

Melyik a legmegbízhatóbb ablakmárka?

Ennél a kérdésnél jönnek az igazi meglepetések. A válaszok alapján a legmegbízhatóbb gyártónak a KATZBECK bizonyult (47%). Mögötte jelentősen lemaradva található az INTERNORM (40%) és a KAPO (38%). Az ismert márkák közül a JOSKO csak hetedik (32%), az ACTUAL pedig a kilencedik (29%) lett.

A kutatás során azt is vizsgálták, hogy az ablakvásárlás előtt álló ügyfelek, mely szempontokat tartják a legfontosabbnak a döntésük kialakításában. A válaszadók a következő legfontosabb szempontokat nevezték meg:

  • szigetelés jósága (70%)
  • kidolgozás, megmunkálás minősége (69%)
  • energiahatékonyság (65%)
  • ár (58%)
  • üvegezés (56%)

Mindenképpen említésreméltó, hogy a vásárlók döntésénél az ár csak a negyedik legfontosabb szempont volt.

Összefoglalásként elmondhatjuk, hogy bár ismertségben az INTERNORM vitte el a pálmát, de mindössze a tartósság  (élettartam) kategóriában találtatott a legjobbnak. Sem designban, sem pedig megbízhatóságban nem tudott az élen végezni.

Kiemelendő még a kisebb gyártók közül a fa és fa-alumínium ablakot gyártó KATZBECK, mely három kategóriában (élettartam, design és megbízhatóság) is az első kettő között végzett. Jó átlageredményt ért el a JOSKO márka is, mely minden kategóriában jó eredményt hozott, igaz semmiben sem találtatott a legjobbnak.

Tanulságként az szűrhető talán le, hogy bátran lehet a kisebb márkák közül is választani, mert nagyon jó ár-értékarányú ablakokat vehetünk és nem kell feltétlenül a nagyobb márkáért kifizetni a több pénzt.

A kutatás további eredményeiről szívesen adunk tájékoztatást megkeresés alapján. 

Forrás: www.marketagent.com

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Homlokzati nyílászárók témában
Ilyen erkély ajtót még biztosan nem látott!
2015-09-15

Ilyen erkély ajtót még biztosan nem látott!

Új korszak köszönt be a nyílászárók világába. Ismerje meg az erkély ajtót, ami eltünteti a zárt tér korlátait, és a nyithatóság maximálissá válik.

Olvasson tovább
Stabilabb műanyag ablakok
2014-12-10

Stabilabb műanyag ablakok

Egy új szabadalomnak köszönhetően minden eddiginél stabilabb műanyag ablakot sikerült kifejleszteni a világ egyik legnagyobb műanyagprofil gyártójának számító Profine csoportnak. A termékek 2015 januárjától Magyarországon is kaphatóak.

Olvasson tovább
A SOLARLUX „láthatatlan” ablaka mindenkit elkápráztat
2014-04-15

A SOLARLUX „láthatatlan” ablaka mindenkit elkápráztat

Az idei 2014 évi nürnbergi ablak kiállítás kétség kívül egyik legnagyobb látványossága a Solarlux stand CERO márkanévre keresztelt „láthatatlan” ablaka volt.

Olvasson tovább