Melyik a legjobb ablakmárka?

2014-11-12

Érdekes kutatás látott napvilágot, melyben a kutatók 10 fontosnak ítélt szempont alapján, arra keresték a választ, hogy mely ablakgyártót miként ítélik meg az osztrák vásárlók.

Tekintve, hogy ezen gyártók némelyike a magyar piacon is aktív, az ablakvásárlás előtt érdemes lehet megismerkedni az eredményekkel.

A kutatás során webes kérdőívek alkalmazásával 1500 célszemélyt kérdeztek meg, összesen 37 kérdést feltéve. Az alábbiakban a legérdekesebb válaszokból szemezgettünk és próbáltunk meg következtetéseket levonni.

Fontos elöljáróban leszögezni, hogy a gyártók termékpalettája nem minden esetben összevethető, hiszen vannak akik csak műanyag ablakot, vannak akik csak fa ablakot, és vannak akik mindkettőt gyártanak. 

Melyek Ausztria legismertebb ablakmárkái?

A válaszadók 73%-a említette az Internorm, 50-53%-a Josko, az Actual és a Velux nevét, amiben semmi meglepő sincsen, hiszen ezek a legnagyobb gyártók.

Mely ablakmárkákat tartják modernnek?

Meglepetésre itt legtöbben (31%) a kizárólag tetőtéri ablakot gyártó Velux-ot nevezték meg. Sorban a következő az Internorm (29%) és a Josko (27%) voltak. A negyedik helyen egy kisebb és kevésbé ismert gyártó a fa-alu ablakot gyártó Katzbeck (24%) ablakát találjuk. 

Mely ablakmárka termékei a legtartósabbak?

Ebben a kategóriában is az Internorm (37%) vitte el a pálmát. Meglepő módon ebben a kategóriában a második helyezett a Katzbeck (36%), harmadik pedig a Velux (34%) lett. Olyan ismert márkák, mint a Josko (29%) csak a hetedik, vagy az Actual (27%) csak a tizedik helyet érték el.

Melyik ablakmárka a legdesignorientáltabb?

Itt az első helyen egy eddig nem említett márka a Kapo (27%) található. Őt követi a Katzbeck (26%) és a Velux (19%). Az Internorm gyenge megítélése a hetedik helyen (15%) valamint a a Josko-é a kilencedik helyen (12%) kisebb meglepetés.

Melyik a legmegbízhatóbb ablakmárka?

Ennél a kérdésnél jönnek az igazi meglepetések. A válaszok alapján a legmegbízhatóbb gyártónak a Katzbeck bizonyult (47%). Mögötte jelentősen lemaradva található az Internorm (40%) és a Kapo (38%). Az ismert márkák közül a Josko csak hetedik (32%), az Actual pedig a kilencedik (29%) lett.

A kutatás során azt is vizsgálták, hogy az ablakvásárlás előtt álló ügyfelek, mely szempontokat tartják a legfontosabbnak a döntésük kialakításában. A válaszadók a következő legfontosabb szempontokat nevezték meg:

  • szigetelés jósága (70%)
  • kidolgozás, megmunkálás minősége (69%)
  • energiahatékonyság (65%)
  • ár (58%)
  • üvegezés (56%)

Mindenképpen említésre méltó, hogy a vásárlók döntésénél az ár csak a negyedik legfontosabb szempont volt.

Összefoglalásként elmondhatjuk, hogy bár ismertségben az Internorm vitte el a pálmát, de mindössze a tartósság (élettartam) kategóriában találtatott a legjobbnak. Sem designban, sem pedig megbízhatóságban nem tudott az élen végezni.

Kiemelendő még a kisebb gyártók közül a fa és fa-alumínium ablakot gyártó Katzbeck, mely három kategóriában (élettartam, design és megbízhatóság) is az első kettő között végzett. Jó átlageredményt ért el a Josko márka is, mely minden kategóriában jó eredményt hozott, igaz semmiben sem találtatott a legjobbnak.

Tanulságként az szűrhető talán le, hogy bátran lehet a kisebb márkák közül is választani, mert nagyon jó ár-értékarányú ablakokat vehetünk és nem kell feltétlenül a nagyobb márkáért kifizetni a több pénzt.

A kutatás további eredményeiről szívesen adunk tájékoztatást megkeresés alapján. 

Forrás: www.marketagent.com

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Homlokzati nyílászárók témában
Felújítás előtt állóknak: Mivel jár az ablakcsere?
2014-08-05

Felújítás előtt állóknak: Mivel jár az ablakcsere?

Valószínűleg nem sok újat árulunk el azzal, ha azt mondjuk, hogy sok zajjal és kosszal. De ezeken belül mire is számíthatunk?

Olvasson tovább
Szigorodó energetikai előírások az épületekre
2014-04-17

Szigorodó energetikai előírások az épületekre

Az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet legújabb módosításával jelentősen szigorodtak az épületek energetikai jellemzőiről szóló előírások. A nyílászárókat érintő jogszabályváltozásokat itt találja.

Olvasson tovább
A műanyag ablak választás szempontjai
2014-10-14

A műanyag ablak választás szempontjai

A megfelelő műanyag ablakot kiválasztani szinte már művészet. Mit vegyünk figyelembe a rengeteg műszaki tulajdonság, érték közül? Valóban azok a fontosak az ár szempontjából?

Olvasson tovább