Harmonika ajtó világos és tágas terekhez, avagy városi lakásbővítés Rotterdamban

2021-03-04

Egy nagyvárosi lakásban általában véve kevesebb a lehetőségünk a tágas belső terek kialakítására, mivel az életterünk is kevesebb egy csakádi házhoz képest. A hollandok pedig kiváltképp elmondhatják magukról, hogy ők aztán mindent megpróbálnak kihozni a rendelkezésre álló, sokszor elég szűkös lehetőségekből.

Így érdekes kihívás előtt állt a jellegzetes holland sorház tulajdonosa, hiszen a célja nem kevesebb volt, mint, hogy igazi tágas és világos belső teret alakítson ki az otthonában.Ehhez a Solarlux harmonika ajtó rendszerét választotta, amivel gyakorlatilag egy mozgatható homlokzatot hoztak létre.

Harmonika ajtó homlokzatnyitáshoz

A szűkös sorház Rotterdam belvárosának egyik legelegánsabb utcáján áll, jellemzően fejbeverős magasságú pincével és aprócska szobákkal. Összességében a belső terek nagyon sötétek voltak, a házon levő kis ablakok csak kevés nappali fényt engedtek be az épületbe.

Amikor a ház néhány évvel ezelőtt gazdát cserélt, teljes felújításon esett át. Az új tulajdonos kívánsága az volt,  hogy a korábban két lakórészből álló életteret tágas, világos házzá alakítsa, amely nagyobb belső térrel rendelkezik. Ugyanakkor mindenképpen szerette volna megtartani a történelmi épület hangulatos külső megjelenését is.

Azért, hogy a kis méretű helyiségeket megnagyobbítsák és világossá varázsolják, hatalmas átalakításba kezdtek. A kortárs építészet megőrzése érdekében az elegáns, modern elemeket kombinálták a díszített mennyezetekkel, az eredeti részletgazdag beltéri ajtókkal és a homlokzat eredeti állapotának helyreállításával.

Hátul az erkély alatti tér pedig helyet adott egy kétszintes bővítésnek. A mindössze 1,5 méter mély bővítmény biztosítja, hogy a konyha az alagsor helyett a földszinten legyen, és kapcsolatot teremtsen az első emeleti nappalival.

Az egyes  emeletek és szobák összevonása után a belső helyiségeknek nagyobb fényt kellett biztosítani. Elinte egy tető ablakot terveztek a pince fölé, ami egészen sokáig tartotta magát az elképzelések között.

De gyorsan kiderült, hogy a konyha és a nappali így valószínűleg nem lesz elég világos, ráadásul a két emelet összenyitása sem fog tágasnak hatni. Ezért döntöttek végül a Solarlux harminika ajtaja mellett.

Harmonika ajtó Solarlux belső oldal

A csaknem 6 méter magas üveghomlokzattal a belső tér teljesen más megvilágításban jelenik meg. Ráadásul a harmonika ajtó segítségével a két emelet, valamint a belső és a külső tér gyakorlatilag határok nélkül összeolvadhat.

Annak ellenére, hogy a ház a város közepén található, rendelkezik egy kisebb kerttel, így a harmonika ajtónak köszönhetően az étkező zöld oázisnak tűnik. 

Az üveghomlokzat két emeleten helyezkedik el: míg a felső emeleten fix üvegezés került beépítésre, a földszinti teljes szélességében kinyitható, így hozzáférhetővé válik a kert.

A Solarlux harmonika ajtó még zárt állapotban sem takar ki sokat a panorámából, köszönhetően a mindössze 99 mm keretszélességű, vékony profiloknak.

Ha szeretne több információt a Solarlux harmonika ajtóiról, akkor kattintson ide.

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Homlokzati nyílászárók témában
Harmonika ajtó beltéri medencékhez - Esettanulmány
2021-04-29

Harmonika ajtó beltéri medencékhez - Esettanulmány

Ez a megvalósult harmonika ajtó referencia ismét Hollandiába kalauzol el minket, ahol egy 20 méter hosszú úszómedencét rejtettek a föld alá.

Olvasson tovább
A
2018-03-08

A "minőségi" műanyag ablakok titka

Ma szinte nem találni olyan nyílászárós weboldalt, ahol ne „prémium” vagy „minőségi” ablakot vagy ajtót kínálnának. Tényleg ekkora „prémium” ország lettünk, vagy ez csak szemfényvesztés?

Olvasson tovább
Milyen fából készüljön az ablak?
2015-03-04

Milyen fából készüljön az ablak?

A fa ablakok kétségkívül újra reneszánszukat élik annak ellenére, hogy áruk lényegesen magasabb a műanyag ablakokhoz képest. Nem csoda, ha néhány gyártó vagy kereskedő az alapanyagok ügyes megválasztásával próbál versenyképes maradni. Vajon jó úton járnak

Olvasson tovább