Izgalmas építészet hőszigetelt üveg tolófalakkal

2020-11-11

A Kölnben található Német Befektetési és Fejlesztési Vállalat (DEG) főépületének átriuma csak úgy ragyog belülről. Igaz, ennek egyszerű a magyarázata: az üvegtetőn keresztül beömlő fény tükröződik vissza a fehér padlóról.

Mivel az átriumnak köszönhetően a hét emeletes épület ide tervezett elemei gyakorlatilag fő megvilágításba kerülnek, így a 2018-ban épített „Lebegő felhő” névre keresztelt épületbővítés is a fényben fürödhet a tér kellős közepén. Ebben az új építményben kapott helyet a DEG rendezvény terme, valamint pihenő szobája is, kettő az egyben megoldással. 

Az átrium tetőrendszere egyébként 25 méteres magasságban nyitható, amitől olyan érzésünk van, mintha egy szellős udvarházban járnánk. Így az igényektől függően az átrium lehet zárt belső tér, vagy nyitott belső udvar is.

Annak érdekében, hogy a dolgozók számára védett helyet alakítsanak ki, a „felhővel” egy kétemeletes tér a térben koncepciót valósítottak meg egy okos üvegezési megoldás segítségével, így a tér rugalmasan alakítható az aktuális igényekhez.

A meghirdetett építészeti kiírás követelménye az volt, hogy optimalizáljuk a rendelkezésre álló helykihasználást. – mondja Jochen Solbach, a düsseldorfi SOP építésziroda építésze.

Az egyik kihívás az volt, hogy a nyitott üvegtető valóban nyitott udvarrá változtatja az átriumot, annak minden előnyével és hátrányával együtt.

 „Az volt az elképzelésünk, hogy a már meglévő kávézót egy további helyiséggel bővítjük ki, méghozzá egy ráépített, szeparálható konferencia teremmel, ráadásul mindezt egy ’szoborhoz’ hasonlító tárgyba integrálva.”

Megnövekedett helyhasználat

Az új objektumnak vizuálisan és funkcionálisan is illeszkednie kellett a 2008-ban épült DEG főépületéhez, ami első pillantásra nem igazán tűnt kreatív lehetőségnek.

De mégiscsak sikerült ezen túllendülni, és különlegeset alkotni, hiszen itt áll a földszinti, egész évben használható étkezővel kibővített kávézó, valamint az emeleten levő ’lebegő’ konferenciaterem.

Utóbbi valóban egy felhőre, vagyis inkább annak a szerkezetére emlékeztet. Három oldalról gyémánt alakú lamellák borítják, melyek a vízszintes középtengelyük körül forgathatóak, így szabályozhatjuk velük a mögöttes tér intimitását, valamint a bejutó fény mennyiségét is.  

Egy levegőben úszó kocka

A szoborszerű épület lebegésre hajazó megjelenítése volt a központi gondolat, valamint az, hogy az építmény lefedje és védje a kávézó területét abban az esetben, ha az üvegtető nyitott állapotban van. 

Ugyanakkor az építmény alattit térnek zárhatónak kellett lennie, méghozzá úgy, hogy az ne fossza meg a kávézót a beáradó fénytől, és az építmény lebegő érzetét se vegye el.

Rugalmasan hozzáférhető

A lebegés látszatát a földszinti kávézó három oldali, nagy transzparenciájú üvegezése biztosítja, amit a sarokoszlopok hiánya is tovább erősít, így úgy tűnik, hogy az emeleten levő konferenciaterem valóban felhőként lebeg a fejünk felett. Egy másik trükk: a behúzott V-támasztékok megemelik a külső széleket, és biztosítják a megfelelő stabilitást is.

Az építészek végül a Solarlux SL60 nyílászárói mellett döntöttek. Ennek több oka is volt: egyrészt a filigrán és a nagyfokú transzparenciát biztosító megjelenés, valamint, a hőszigetelt kivitel, ami még a hideg napokon is védelmet biztosít a kávézónak, amikor az átrium teteje nyitott állapotban van.

Három oldali nyitottság

Függőleges profiljaival az SL60 HSW tolófal az épület meglévő homlokzati rácsára hajaz. Ugyanakkora 36 üvegtáblát szimmetrikusan elosztva két oldalra sorolva a földszinti kávézó könnyen nyitottá tehető. 

Végeredményül egy akadálymentes küszöb nélküli átmenetet kapunk, ahol a kávézó területe határok nélkül olvad bele az átriumba, végül láss csodát, az emelet „lebegni” kezd.

A nyílászáró megoldás részletei

A hőszigetelt SL 60 HSW vízszintes tolófal a kiváló minőségű alumíniumprofiloknak köszönhetően eléri az 1,51 W / m²K  Uw értéket, mindössze 59 mm-es beépítési mélységgel.  Így például kiválóan alkalmas a rugalmasságot és energiatakarékosságot igénylő koncepciók megvalósításához, mind beltéren, mind kültéren.

Az egybefüggő padlóburkolat miatt nem padlósínt, hanem padlóhüvelyeket alkalmaztak, így megmaradt a tér osztatlansága.

Az egyes üvegtáblák egy kézzel is kényelmesen kezelhetőek, könnyű a nyitás-zárás folyamata, valamint a mozgatásuk is. Ezt a profilba rejtett tolórúd biztosítja, mely 24 mm mélyen zár a padlóhüvelyhez.

Ha kérdése van az SL60 üveghomlokzattal kapcsolatban, vegye fel velünk a kapcsolatot itt. 

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a téma szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Homlokzati nyílászárók témában
Betörésvédelem felsőfokon – CERO III toló ablakok és ajtók
2016-04-24

Betörésvédelem felsőfokon – CERO III toló ablakok és ajtók

A nagy átláthatóságot és a nagy homlokzati nyílászáró méreteteket előtérbehelyező építészet nem mondhat le a biztonságról. A megoldást a SOLARLUX CERO III jelenti.

Olvasson tovább
Nagyméretű homlokzati üvegezések
2014-11-27

Nagyméretű homlokzati üvegezések

Az építészeti határokat feszegetni vágyó építészeket egyre többször akadályozzák terveik megvalósításában a nyílászárók gyárthatósági méretkorlátai. A modern építészet egyre nagyobbat, egyre magasabbat és egyre szélesebbet kíván. A megoldást itt találja.

Olvasson tovább
ERSTE CAMPUS, a szuperlatívuszok projektje: Művészet és precízió
2015-09-15

ERSTE CAMPUS, a szuperlatívuszok projektje: Művészet és precízió

Az ERSTE csoport jövendő főhadiszállása Bécsben, az új Belveder negyedben új távlatokat nyitott a városi építészetben mind a technológiát, mind pedig a fenntarthatóságot illetően. Bemutatjuk az építészeti koncepciót.

Olvasson tovább