Fényáteresztő rovarhálók a Schlotterertől

2014-10-29

Egyetlen építésznek sem szíve vágya, hogy a megrendelő a művészileg megtervezett homlokzatot ronda, oda nem illő szúnyoghálókkal csúfítsa el. Ugyanakkor a szúnyogok és rovarok ellen védekezni kell. De hogyan? 

Sajnos a legkézenfekvőbb megoldások nem mindig jók. A "mechanikai módszer", a szúnyogok kézzel való lecsapkodása nagy kitartást és sokszor megoldhatatlan feladatot jelent. A különböző kémiai szerek szaga pedig legtöbbször nem csak a szúnyogokat, de bennünket is kiüldöz a lakásból.

Így aztán akár tetszik, akár nem, megoldásként kizárólag a szúnyogok és rovarok lakáson kívül tartása marad, melyet a különböző rovarhálókkal érhetünk el. Ahhoz, hogy ez a megodás építészetileg is elfogadható, és ne egy utólagos barkácskivitel legyen, nem árt már a tervezés szintjén megkeresni a megoldást. 

Ehhez komplex megközelítés szükséges, ami kiterjed a nyílászárók, az árnyékolók és a rovarvédelmi eszközök körére is.

Kétféle megoldásról beszélhetünk

Az egyik, hogy az ablakot, az árnyékolást  és a rovarvédelmi rendszert ugyanattól a gyártótól (vagy legalábbis olyan gyártóktól, akik egymással kooperálnak) választja, így biztosítva a tökéletes színbeli egyezőséget.

A legrosszabb megoldást az szokta jelenteni, amikor a különböző gyártók megpróbálják egymás színeit reprodukálni, ami azonban a különböző felületkezelési technológiák miatt lehetetlen vállalkozásnak bizonyul. Az eredmény sokszor rosszabb, mintha teljesen eltérő színeket választottunk volna. 

A másik lehetőség az intergrált rendszerek választása, ami lényegesen lecsökkenti a homlokzaton megjelenő szerkezetek (vezetősínek, takarások) számát és színben is tökéletes egységet kínál.

Ez utóbbi megoldás egyik specialistája az osztrák Schlotterer cég, mely számos hazánkban is forgalmazott prémium ablakgyártóval (Internorm, Josko, Katzbeck stb.) kooperál.

Ne feledkezzünk meg a fényáteresztésről sem

A tervezéshez kapcsolódóan álljon itt még egy fontos szempont, amit építésztervezőként figyelembe kell venni. Ez pedig a belső helyiségekbe bejutó fény mennyisége.

E tekintetben is az egyik legjobb eredményt a a Schlotterer High Tech szállal szőtt rovarhálója jelenti melynek fényáteresztőképessége az egyik legjobb a piacon.

A hagyományos üvegszálas hálóval szemben a High Tech szál az alábbi előnyöket kínálja:

 

  • A finomszövésű 4PLUS háló fényáteresztő képessége 33%-al jobb, mint egy hagyományos hálóé.
  • A légáteresztő képessége 124%-al haladja meg a hagyományos hálóét. (30 Pa nyomáskülönbségnél, l/m2/s- ben mérve).
  • Nyári éjszakákon szellőztetéssel különösen hatékonyan hűthető a belső terek hőmérséklete.
  • A háló pollenszűrő hatását a speciális bevonatnak köszönheti, mely 86%-al csökkenti a bejutó pollenek mennyiségét.

Segítségre van szüksége a tervezésben? Vegye fel velünk a kapcsolatot itt!

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a téma szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Homlokzati nyílászárók témában
Újabb építészeti elismerést nyert a CERO ablak
2015-07-20

Újabb építészeti elismerést nyert a CERO ablak

Egy éven belül a második építészeti díjat nyeri a Solarlux “láthatatlan” ablaka, melynek értékesítési sikerei minden előzetes várakozást felülmúlnak. Olvassa el Ön is, mi az ablak sikerének titka?

Olvasson tovább
Betörésvédelem felsőfokon – CERO III toló ablakok és ajtók
2016-04-24

Betörésvédelem felsőfokon – CERO III toló ablakok és ajtók

A nagy átláthatóságot és a nagy homlokzati nyílászáró méreteteket előtérbehelyező építészet nem mondhat le a biztonságról. A megoldást a SOLARLUX CERO III jelenti.

Olvasson tovább
Homlokzati nyílászáró elhelyezése a falsíkban
2014-03-19

Homlokzati nyílászáró elhelyezése a falsíkban

Az épületfalazatok vastagságának növelése egyre szembeötlőbben igényli a választ arra a kérdésre, hol helyezzük el a nyílászárók síkját a falazatban. A kérdés bonyolultabb, mint azt elsőre gondolnánk.

Olvasson tovább