Fényáteresztő rovarhálók a Schlotterertől

2014-10-29

Egyetlen építésznek sem szíve vágya, hogy a megrendelő a művészileg megtervezett homlokzatot ronda, oda nem illő szúnyoghálókkal csúfítsa el. Ugyanakkor a szúnyogok és rovarok ellen védekezni kell. De hogyan? 

Sajnos a legkézenfekvőbb megoldások nem mindig jók. A "mechanikai módszer", a szúnyogok kézzel való lecsapkodása nagy kitartást és sokszor megoldhatatlan feladatot jelent. A különböző kémiai szerek szaga pedig legtöbbször nem csak a szúnyogokat, de bennünket is kiüldöz a lakásból.

Így aztán akár tetszik, akár nem, megoldásként kizárólag a szúnyogok és rovarok lakáson kívül tartása marad, melyet a különböző rovarhálókkal érhetünk el. Ahhoz, hogy ez a megodás építészetileg is elfogadható, és ne egy utólagos barkácskivitel legyen, nem árt már a tervezés szintjén megkeresni a megoldást. 

Ehhez komplex megközelítés szükséges, ami kiterjed a nyílászárók, az árnyékolók és a rovarvédelmi eszközök körére is.

Kétféle megoldásról beszélhetünk

Az egyik, hogy az ablakot, az árnyékolást  és a rovarvédelmi rendszert ugyanattól a gyártótól (vagy legalábbis olyan gyártóktól, akik egymással kooperálnak) választja, így biztosítva a tökéletes színbeli egyezőséget.

A legrosszabb megoldást az szokta jelenteni, amikor a különböző gyártók megpróbálják egymás színeit reprodukálni, ami azonban a különböző felületkezelési technológiák miatt lehetetlen vállalkozásnak bizonyul. Az eredmény sokszor rosszabb, mintha teljesen eltérő színeket választottunk volna. 

A másik lehetőség az intergrált rendszerek választása, ami lényegesen lecsökkenti a homlokzaton megjelenő szerkezetek (vezetősínek, takarások) számát és színben is tökéletes egységet kínál.

Ez utóbbi megoldás egyik specialistája az osztrák Schlotterer cég, mely számos hazánkban is forgalmazott prémium ablakgyártóval (Internorm, Josko, Katzbeck stb.) kooperál.

Ne feledkezzünk meg a fényáteresztésről sem

A tervezéshez kapcsolódóan álljon itt még egy fontos szempont, amit építésztervezőként figyelembe kell venni. Ez pedig a belső helyiségekbe bejutó fény mennyisége.

E tekintetben is az egyik legjobb eredményt a a Schlotterer High Tech szállal szőtt rovarhálója jelenti melynek fényáteresztőképessége az egyik legjobb a piacon.

A hagyományos üvegszálas hálóval szemben a High Tech szál az alábbi előnyöket kínálja:

 

  • A finomszövésű 4PLUS háló fényáteresztő képessége 33%-al jobb, mint egy hagyományos hálóé.
  • A légáteresztő képessége 124%-al haladja meg a hagyományos hálóét. (30 Pa nyomáskülönbségnél, l/m2/s- ben mérve).
  • Nyári éjszakákon szellőztetéssel különösen hatékonyan hűthető a belső terek hőmérséklete.
  • A háló pollenszűrő hatását a speciális bevonatnak köszönheti, mely 86%-al csökkenti a bejutó pollenek mennyiségét.

Segítségre van szüksége a tervezésben? Vegye fel velünk a kapcsolatot itt!

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a téma szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Homlokzati nyílászárók témában
Nagyméretű homlokzati üvegezések
2014-11-27

Nagyméretű homlokzati üvegezések

Az építészeti határokat feszegetni vágyó építészeket egyre többször akadályozzák terveik megvalósításában a nyílászárók gyárthatósági méretkorlátai. A modern építészet egyre nagyobbat, egyre magasabbat és egyre szélesebbet kíván. A megoldást itt találja.

Olvasson tovább
Izgalmas építészet hőszigetelt üveg tolófalakkal
2020-11-11

Izgalmas építészet hőszigetelt üveg tolófalakkal

Íme egy igazán különleges építészeti megoldás, a Kölnben található Lebegő felhő. Hogy miért hívják így, és hogyan valósították meg? Olvasson tovább!

Olvasson tovább
Mi okoz egy tized javulást az Uw értékben?
2015-03-04

Mi okoz egy tized javulást az Uw értékben?

Az energetikai előírások szigorodása nagy kihívások elé állítja az ablak gyártókat. Talán tervezőként is érdemes lehet megismerkedni a nyílászárók hőátbocsátási tényezőjét (Uw értékét) befolyásoló paraméterekkel.

Olvasson tovább