ERSTE CAMPUS - a szuperlatívuszok projektje

2015-09-15

Művészet és precízió

A projektet jegyző két építész Marta Schreieck és Dieter Henke Ausztriában az új építészgeneráció vezéralakjainak számítanak. Ausztria szerte több közintézmény és magánberuházás  tervezése fűződik a nevükhöz, melyekért számos építészeti elismerést zsebelhettek be. Építészeti hitvallásuk vezérfonalát a a kellemes életérzést biztosító városi tájképek megalkotása jelenti.

"Az Erste Campus elképzelésekor a célunk egy a város felé nyitott, hívogató, a természetbe ágyazott építészeti kép megteremtése volt, mely egyediségét önmaga és az őt körülvevő tér hoz létre"- modta az építész Marta Schreieck. 

Az Erste Campus már a méreteivel is lenyűgöz. Csak a földfeletti területet figyelembevéve is 120.000 m2 alapterületű épületben 4000 alkalmazott fog dolgozni. A beruházás összértéke meghaladja a 300 millió EUR-t.

KATZBECK ablakok a homlokzaton

Az épület egyik külünlegessége a nyitott és hívogató nagy felületű üveghomlokzat, melyet kívülről árnyékolás, belülről pedig nyitható ablakok határolnak. A beépített fa ablakok a fényhatásoknak köszönhetően szinte hullámoznak, ami a homlokzatnak egy könnyed megjelenést és mozgalmasságot biztosít.

A belső fa homlokzat vörösfenyőből készült és a teljes szintmagasságot lezáró üvegtáblákat kétoldalról fogja közre. A teljes üvegfelület a bent ülőnek azt az érzést adja, mintha kinn a szabadban, a szomszédos parkban ülne.

Ez a duplahéjú, hátsó szellőzésű homlokzat  összesen 8309 üvegtáblából és az ezt körülölelő 124.300 folyóméter ablakkeretből áll, melyet  a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió partnere az osztrák Katzbeck cég készített és épített be.  A nyílászárók volumenének érzékeltetésére álljon itt még néhány adat.

  • Fa takaróléc: 79.100 folyóméter
  • Ablakok száma: 7.300 db
  • Felületkezelésre felhasznált lakk mennyiség: 42.200 liter
  • Felhasznált tömítések hossza: 161.200 folyóméter

A KATZBECK ablakokról további információ: www.mantu-ablak.hu

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a téma szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Homlokzati nyílászárók témában
XL méretű homlokzati üvegezések
2014-11-27

XL méretű homlokzati üvegezések

Az építészeti határokat feszegetni vágyó építészeket egyre többször akadályozzák terveik megvalósításában a nyílászárók gyárthatósági méretkorlátai. A modern építészet egyre nagyobbat, egyre magasabbat és egyre szélesebbet kíván. A megoldást itt találja.

Olvasson tovább
Még nagyobb nyílászárókat!
2014-12-18

Még nagyobb nyílászárókat!

A modern, avantgárd építészeti irányzatok nagy kihívás elé állítják a nyílászárógyártókat. A legújabb fejlesztések célja éppen ezért a nyílászáró méretek további növelése. Erre mutatunk egy kiváló megoldást.

Olvasson tovább
Nyitható saroksorolás nyílászárókkal
2015-09-11

Nyitható saroksorolás nyílászárókkal

A modern építészetben igen elterjedt megoldás a nagy üvegfelületű nyílászárók egymás mellé sorolása. Sőt a prémium gyártóknál nem lehetetlen vágy az üveg-üveg sorolás már a sarkoknál sem. De lehet-e a saroksorolást nyithatóvá tenni?

Olvasson tovább