ERSTE CAMPUS, a szuperlatívuszok projektje: Művészet és precízió

2015-09-15

Az Erste csoport jövendő főhadiszállása Bécsben, a Belveder negyedben új távlatokat nyitott a városi építészetben mind a technológiát, mind pedig a fenntarthatóságot illetően. Bemutatjuk az építészeti koncepciót.

A projektet jegyző két építész Marta Schreieck és Dieter Henke Ausztriában az új építészgeneráció vezéralakjainak számítanak. Ausztria szerte több közintézmény és magánberuházás  tervezése fűződik a nevükhöz, melyekért számos építészeti elismerést zsebelhettek be. Építészeti hitvallásuk vezérfonalát a a kellemes életérzést biztosító városi tájképek megalkotása jelenti.

"Az Erste Campus elképzelésekor a célunk egy a város felé nyitott, hívogató, a természetbe ágyazott építészeti kép megteremtése volt, mely egyediségét önmaga és az őt körülvevő tér hoz létre"- modta az építész Marta Schreieck. 

Az Erste Campus már a méreteivel is lenyűgöz. Csak a földfeletti területet figyelembevéve is a 120.000 m2 alapterületű épületben 4000 alkalmazott fog dolgozni. A beruházás összértéke meghaladja a 300 millió eurót.

Katzbeck ablakok a homlokzaton

Az épület egyik külünlegessége a nyitott és hívogató nagy felületű üveghomlokzat, melyet kívülről árnyékolás, belülről pedig nyitható ablakok határolnak. A beépített fa ablakok a fényhatásoknak köszönhetően szinte hullámoznak, ami a homlokzatnak könnyed megjelenést és mozgalmasságot biztosít.

A belső fa homlokzat vörösfenyőből készült és a teljes szintmagasságot lezáró üvegtáblákat kétoldalról fogja közre. A teljes üvegfelület a bent ülőnek azt az érzést adja, mintha kinn a szabadban, például a szomszédos parkban ülne.

Ez a duplahéjú, hátsó szellőzésű homlokzat  összesen 8309 üvegtáblából és az ezt körülölelő 124.300 folyóméter ablakkeretből áll, melyet a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió partnere az osztrák Katzbeck cég készített és épített be.  A nyílászárók volumenének érzékeltetésére álljon itt még néhány adat.

  • Fa takaróléc: 79.100 folyóméter
  • Ablakok száma: 7.300 db
  • Felületkezelésre felhasznált lakk mennyiség: 42.200 liter
  • Felhasznált tömítések hossza: 161.200 folyóméter

A Katzbeck ablakokról további információ: www.mantu-ablak.hu

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a téma szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Homlokzati nyílászárók témában
Nyitható saroksorolás nyílászárókkal
2015-09-11

Nyitható saroksorolás nyílászárókkal

A modern építészetben igen elterjedt megoldás a nagy üvegfelületű nyílászárók egymás mellé sorolása. Sőt a prémium gyártóknál nem lehetetlen vágy az üveg-üveg sorolás már a sarkoknál sem. De lehet-e a saroksorolást nyithatóvá tenni?

Olvasson tovább
CERO - A
2014-02-05

CERO - A "láthatatlan" ablak

2014 tavaszán a nürnbergi ablak vásáron (márc. 26-29) mutatja be a SOLARLUX a luxus osztály legújabb design csúcstermékét a CERO-t. Hatalmas üvegfelületek és alig látható ablak- keretek jellemzik ezt a fantasztikus új terméket.

Olvasson tovább
Harmonikafal passzívházba
2013-12-04

Harmonikafal passzívházba

Új dimenzióba lépett az ablak és ajtógyártás. Megjelent a Solarlux SL 97 homlokzati nyílászáró, amely a piac első és egyetlen passzívházba való beépítésre is alkalmas homlokzati harmonika fala.

Olvasson tovább