Az Egységes Termékkiíró Rendszerről

2014-03-11

Az Egységes Termékkiíró Rendszer gyakorlati alkalmazása során hamar kiderült, hogy a betervezett termékek teljesítményadatai és az épület követelményei között sokszor nincs egyértelmű összerendelhetőség. Az alábbiakban erre a problémára kínálunk megoldást.

Sikeresen túl vagyunk az Egységes Termékkiíró Rendszerről (CPR) tartott konferencia sorozat budapesti előadásán, amelyen a Mantu Ajtó- Ablak Stúdió is részt vett. A konferencián lehetőségünk nyílt számos építész kollégával találkozni és véleményt cserélni az új szabályozás várható következményeiről.

Általánosságban megállapíthattuk, hogy az építészek vegyes érzelmekkel, de alapvetően pozitívan fogadták a rendszer felállítását. A szakmai előadások informatívak voltak és rengeteg adattal szolgáltak a tervezőknek.

Az igazi kérdések azonban rendszerint az irodákba visszatérve a konkrét tervezési feladatok tükrében jelentkeznek. Ennek során a partnereink többsége hamar szembesült azzal a ténnyel, hogy a nyílászárókkal kapcsolatban megkapott adathalmazzal nem lehet mit kezdeni.

Többen kerestek meg bennünket azzal kérdéssel, hogy bár az ablakok teljesítmény értékeit értik, de milyen paramétereket adjanak meg, ha ilyen meg ilyen energiahatékonyságú házat szeretnének tervezni a megrendelőnek?

Ezért összeállítottunk egy táblázatot, amelyben A+ és Passzív minősítésű épületek esetén (a Mantu Ajtó- Ablak Stúdió elsősorban ilyen épületek megvalósításában vesz részt és ehhez kínál termékeket), milyen legfontosabb paramétereket kell megadni a CPR rendszerén belül.

Ezek a paraméterek, már meglévő, esetleg minősített épületekben lévő termékek adatai, tehát bizonyítottan megfelelnek az elvárásoknak. Táblázat tartalmazza a tervezett energiahatékonysági osztály szerint a nyílászárók hőszigetelési paramétereit bontásban (Uf/Ug/Uw), a légzárási-, csapóeső elleni- és a szélállósági elvárásokat.

Próbáltuk a táblázatban olyan csoportosításokat is megjeleníteni, amelyek helyszíni adottságokat is figyelembe vesznek. Így például változó paraméterként vettük figyelembe a megrendelő olyan érzelmi döntéseit, mint pl. az ablak alapanyaga (fa-hab-alu vagy műanyag-alu), vagy a homlokzatokon nyerhető szoláris energia nyereség lehetősége egy magasabb "g" értékű üvegezéssel (itt kisebb a hőszigetelés, de télen a napból energiát nyerhetünk).

Reméljük ez a tervezési segédlet hasznos lesz minden építész kollégának. A táblázat hozzáférhető tanácsadó kollégáinknál, akik várják az Önök megkereséseit a kapcsolati űrlapunkon keresztül.

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a téma szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Homlokzati nyílászárók témában
Nyitható saroksorolás nyílászárókkal
2015-09-11

Nyitható saroksorolás nyílászárókkal

A modern építészetben igen elterjedt megoldás a nagy üvegfelületű nyílászárók egymás mellé sorolása. Sőt a prémium gyártóknál nem lehetetlen vágy az üveg-üveg sorolás már a sarkoknál sem. De lehet-e a saroksorolást nyithatóvá tenni?

Olvasson tovább
Újabb építészeti elismerést nyert a CERO ablak
2015-07-20

Újabb építészeti elismerést nyert a CERO ablak

Egy éven belül a második építészeti díjat nyeri a Solarlux “láthatatlan” ablaka, melynek értékesítési sikerei minden előzetes várakozást felülmúlnak. Olvassa el Ön is, mi az ablak sikerének titka?

Olvasson tovább
ERSTE CAMPUS, a szuperlatívuszok projektje: Művészet és precízió
2015-09-15

ERSTE CAMPUS, a szuperlatívuszok projektje: Művészet és precízió

Az ERSTE csoport jövendő főhadiszállása Bécsben, az új Belveder negyedben új távlatokat nyitott a városi építészetben mind a technológiát, mind pedig a fenntarthatóságot illetően. Bemutatjuk az építészeti koncepciót.

Olvasson tovább