Az Egységes Termékkiíró Rendszerről

2014-03-11

Az Egységes Termékkiíró Rendszer gyakorlati alkalmazása során hamar kiderült, hogy a betervezett termékek teljesítményadatai és az épület követelményei között sokszor nincs egyértelmű összerendelhetőség. Az alábbiakban erre a problémára kínálunk megoldást.

Sikeresen túl vagyunk az Egységes Termékkiíró Rendszerről (CPR) tartott konferencia sorozat budapesti előadásán, amelyen a Mantu Ajtó- Ablak Stúdió is részt vett. A konferencián lehetőségünk nyílt számos építész kollégával találkozni és véleményt cserélni az új szabályozás várható következményeiről.

Általánosságban megállapíthattuk, hogy az építészek vegyes érzelmekkel, de alapvetően pozitívan fogadták a rendszer felállítását. A szakmai előadások informatívak voltak és rengeteg adattal szolgáltak a tervezőknek.

Az igazi kérdések azonban rendszerint az irodákba visszatérve a konkrét tervezési feladatok tükrében jelentkeznek. Ennek során a partnereink többsége hamar szembesült azzal a ténnyel, hogy a nyílászárókkal kapcsolatban megkapott adathalmazzal nem lehet mit kezdeni.

Többen kerestek meg bennünket azzal kérdéssel, hogy bár az ablakok teljesítmény értékeit értik, de milyen paramétereket adjanak meg, ha ilyen meg ilyen energiahatékonyságú házat szeretnének tervezni a megrendelőnek?

Ezért összeállítottunk egy táblázatot, amelyben A+ és Passzív minősítésű épületek esetén (a Mantu Ajtó- Ablak Stúdió elsősorban ilyen épületek megvalósításában vesz részt és ehhez kínál termékeket), milyen legfontosabb paramétereket kell megadni a CPR rendszerén belül.

Ezek a paraméterek, már meglévő, esetleg minősített épületekben lévő termékek adatai, tehát bizonyítottan megfelelnek az elvárásoknak. Táblázat tartalmazza a tervezett energiahatékonysági osztály szerint a nyílászárók hőszigetelési paramétereit bontásban (Uf/Ug/Uw), a légzárási-, csapóeső elleni- és a szélállósági elvárásokat.

Próbáltuk a táblázatban olyan csoportosításokat is megjeleníteni, amelyek helyszíni adottságokat is figyelembe vesznek. Így például változó paraméterként vettük figyelembe a megrendelő olyan érzelmi döntéseit, mint pl. az ablak alapanyaga (fa-hab-alu vagy műanyag-alu), vagy a homlokzatokon nyerhető szoláris energia nyereség lehetősége egy magasabb "g" értékű üvegezéssel (itt kisebb a hőszigetelés, de télen a napból energiát nyerhetünk).

Reméljük ez a tervezési segédlet hasznos lesz minden építész kollégának. A táblázat hozzáférhető tanácsadó kollégáinknál, akik várják az Önök megkereséseit a kapcsolati űrlapunkon keresztül.

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a téma szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Homlokzati nyílászárók témában
Nagyméretű homlokzati üvegezések
2014-11-27

Nagyméretű homlokzati üvegezések

Az építészeti határokat feszegetni vágyó építészeket egyre többször akadályozzák terveik megvalósításában a nyílászárók gyárthatósági méretkorlátai. A modern építészet egyre nagyobbat, egyre magasabbat és egyre szélesebbet kíván. A megoldást itt találja.

Olvasson tovább
IFGold díjat kapott a CERO ablak
2015-03-20

IFGold díjat kapott a CERO ablak

A Solarlux megkapta a kiemelkedő designért járó “IF Gold Award” kitüntetést a CERO toló-ablak rendszerért, melyet idén 2015. február 27-én a Münchenben a BMW Welt területén nyújtottak át.

Olvasson tovább
Medenceterek nagy felületű kinyitása a kertre
2014-10-08

Medenceterek nagy felületű kinyitása a kertre

A beltéri medenceterek egyik hátránya, hogy a nyári melegben szívesebben tartózkodunk a szabad levegőn, mint egy bezárt épületben. Erre a problémára nyújtanak megoldást a Solarlux harmonika nyílászárói.

Olvasson tovább