Mi okoz egy tized javulást az Uw értékben?

2015-03-04

Az energetikai előírások szigorodása nagy kihívások elé állítja az ablak gyártókat. Talán tervezőként is érdemes lehet megismerkedni a nyílászárók hőátbocsátási tényezőjét (Uw értékét) befolyásoló paraméterekkel.

Mi befolyásolja egy ablak hőszigetelési értékét?

Egy ablak hőtechnikai jóságára három különböző alkotóelemének tulajdonsága van hatással. Ezek sorban:

  • Az ablak keret hőátbocsátási tényezője (jelölése rendszerint Uf)
  • Az üveg hőátbocsátási tényezője (jelölése rendszerint Ug)
  • Az üvegben lévő távtartó hosszfüggő hőátbocsátási tényezője (jelölése rendszerint ψ-érték)

Az utóbbi időben elterjedt a gyakorlatban, hogy a tervezői kiírásokban megjelenik követelmény paraméterként az üveg hőátbocsátási tényezője az Ug érték is. Ez véleményünk szerint helytelen gyakorlat, mert egyrészt nem ad egzakt követelményt az ablakra nézve, másrészt felesleges költségnövekedést is okozhat.

Mivel növelhetjük az ablak hőátbocsátási tényezőjét?

Az alábbiakban megadjuk, hogy az ablak hőátbocsátási tényezőjében bekövetkező ΔUw=0,1 W/m2K javuláshoz, a fenti összetevők milyen mértékű egyenkénti változtatása szükséges:

  • Az üveg hőtechnikájának javítása ΔUg = 0,2 W/m2K értékkel
  • Az ablak keretének javítása ΔUf = 0,3 W/m2K értékkel
  • A távtartó hőtechnikájának javítása  Δψ = 0,04 W/m2K értékkel

*A fenti számítások a szabványokban rögzített méretű ablakra vonatkoznak.

Jól látható, hogy az ablak hőátbocsátási értékének javulására legnagyobb befolyással valóban, a legnagyobb felületű üvegezés van. Azonban az is könnyen belátható, hogy csak az üveg minőséget előírni értelmetlen, hiszen a másik két befolyásoló tényező esetleges romlása esetén nem érünk el eredményt.  

Ezért tervezői oldalról elegendő az ablakra megfogalmazni az Uw követelményt, és a gyártókra bízni, hogy azt a fenti, változó paraméterek milyen arányú, ésszerű kombinálásával érik el.

Számítási példák a hőátbocsátási tényezőhöz

Nézzünk néhány konkrét példát a fentiek érzékeltetésére, egy szabvány méretű ablakra vonatkoztatva, standard meleg peremes üvegezést figyelembe véve:

1. Elérendő követelmény: Uw=1,3 W/m2K

Az ablak összetőinek hőtechnikai értékei:
üveg: Ug = 1,1 W/m2K ; keret: Uf = 1,3 W/m2K

Megemlítendő, hogy ez az Uw érték 2 rétegű üvegezéssel teljesült.

2. Elérendő követelmény: Uw=0,95 W/m2K

Az ablak összetőinek hőtechnikai értékei:
üveg: Ug = 0,7 W/m2K ; keret: Uf = 1,2 W/m2K

Ez az érték már csak 3 rétegű üvegezéssel érhető el.

A második pontban megfogalmazott követelmény további javítása az egyes összetevők javításával már csak igen költségesen végezhető el.

Ezért szükséges számos konstrukciós változtatás is, melyek mind az energiahatékonyság javulásának irányában hatnak. Ezek azonban már olyan bonyolult fejlesztési feladatokat jelentenek, melyekkel tervezői szinten nem érdemes foglalkozni. Éppen ezért tervezőként célszerű csak és kizárólag az Uw értékre koncentrálni.

Érdemes megjegyezni még, hogy a beépítési csomópontok helyes megtervezése döntő hatással van az ablak hőszigetelésére. A gyakorlatban úgy számolnak, hogy egy optimálisan kivitelezett csomópont vesztesége kb  ΔUw=0,12  W/m2K. A csomópont helytelen tervezése és kivitelezése miatti egyetlen tized romlás mintegy Uw= 0,4  W/m2K romlást jelent az ablak hőátbocsátási tényezőjében.

Segítségre van szüksége a tervezésben? Vegye fel velünk a kapcsolatot itt!

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a téma szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Homlokzati nyílászárók témában
Homlokzati nyílászáró elhelyezése a falsíkban
2014-03-19

Homlokzati nyílászáró elhelyezése a falsíkban

Az épületfalazatok vastagságának növelése egyre szembeötlőbben igényli a választ arra a kérdésre, hol helyezzük el a nyílászárók síkját a falazatban. A kérdés bonyolultabb, mint azt elsőre gondolnánk.

Olvasson tovább
IFGold díjat kapott a CERO ablak
2015-03-20

IFGold díjat kapott a CERO ablak

A Solarlux megkapta a kiemelkedő designért járó “IF Gold Award” kitüntetést a CERO toló-ablak rendszerért, melyet idén 2015. február 27-én a Münchenben a BMW Welt területén nyújtottak át.

Olvasson tovább
Az Egységes Termékkiíró Rendszerről
2014-03-11

Az Egységes Termékkiíró Rendszerről

Az Egységes Termékkiíró Rendszer gyakorlati alkalmazása során hamar kiderült, hogy a betervezett termékek teljesítményadatai és az épület követelményei között sokszor nincs egyértelmű összerendelhetőség. Az alábbiakban erre a problémára kínálunk megoldást

Olvasson tovább