Mi okoz egy tized javulást az Uw értékben?

2015-03-04

Az energetikai előírások szigorodása nagy kihívások elé állítja az ablak gyártókat. Talán tervezőként is érdemes lehet megismerkedni a nyílászárók hőátbocsátási tényezőjét (Uw értékét) befolyásoló paraméterekkel.

Mi befolyásolja egy ablak hőszigetelési értékét?

Egy ablak hőtechnikai jóságára három különböző alkotóelemének tulajdonsága van hatással. Ezek sorban:

  • Az ablak keret hőátbocsátási tényezője (jelölése rendszerint Uf)
  • Az üveg hőátbocsátási tényezője (jelölése rendszerint Ug)
  • Az üvegben lévő távtartó hosszfüggő hőátbocsátási tényezője (jelölése rendszerint ψ-érték)

Az utóbbi időben elterjedt a gyakorlatban, hogy a tervezői kiírásokban megjelenik követelmény paraméterként az üveg hőátbocsátási tényezője az Ug érték is. Ez véleményünk szerint helytelen gyakorlat, mert egyrészt nem ad egzakt követelményt az ablakra nézve, másrészt felesleges költségnövekedést is okozhat.

Mivel növelhetjük az ablak hőátbocsátási tényezőjét?

Az alábbiakban megadjuk, hogy az ablak hőátbocsátási tényezőjében bekövetkező ΔUw=0,1 W/m2K javuláshoz, a fenti összetevők milyen mértékű egyenkénti változtatása szükséges:

  • Az üveg hőtechnikájának javítása ΔUg = 0,2 W/m2K értékkel
  • Az ablak keretének javítása ΔUf = 0,3 W/m2K értékkel
  • A távtartó hőtechnikájának javítása  Δψ = 0,04 W/m2K értékkel

*A fenti számítások a szabványokban rögzített méretű ablakra vonatkoznak.

Jól látható, hogy az ablak hőátbocsátási értékének javulására legnagyobb befolyással valóban, a legnagyobb felületű üvegezés van. Azonban az is könnyen belátható, hogy csak az üveg minőséget előírni értelmetlen, hiszen a másik két befolyásoló tényező esetleges romlása esetén nem érünk el eredményt.  

Ezért tervezői oldalról elegendő az ablakra megfogalmazni az Uw követelményt, és a gyártókra bízni, hogy azt a fenti, változó paraméterek milyen arányú, ésszerű kombinálásával érik el.

Számítási példák a hőátbocsátási tényezőhöz

Nézzünk néhány konkrét példát a fentiek érzékeltetésére, egy szabvány méretű ablakra vonatkoztatva, standard meleg peremes üvegezést figyelembe véve:

1. Elérendő követelmény: Uw=1,3 W/m2K

Az ablak összetőinek hőtechnikai értékei:
üveg: Ug = 1,1 W/m2K ; keret: Uf = 1,3 W/m2K

Megemlítendő, hogy ez az Uw érték 2 rétegű üvegezéssel teljesült.

2. Elérendő követelmény: Uw=0,95 W/m2K

Az ablak összetőinek hőtechnikai értékei:
üveg: Ug = 0,7 W/m2K ; keret: Uf = 1,2 W/m2K

Ez az érték már csak 3 rétegű üvegezéssel érhető el.

A második pontban megfogalmazott követelmény további javítása az egyes összetevők javításával már csak igen költségesen végezhető el.

Ezért szükséges számos konstrukciós változtatás is, melyek mind az energiahatékonyság javulásának irányában hatnak. Ezek azonban már olyan bonyolult fejlesztési feladatokat jelentenek, melyekkel tervezői szinten nem érdemes foglalkozni. Éppen ezért tervezőként célszerű csak és kizárólag az Uw értékre koncentrálni.

Érdemes megjegyezni még, hogy a beépítési csomópontok helyes megtervezése döntő hatással van az ablak hőszigetelésére. A gyakorlatban úgy számolnak, hogy egy optimálisan kivitelezett csomópont vesztesége kb  ΔUw=0,12  W/m2K. A csomópont helytelen tervezése és kivitelezése miatti egyetlen tized romlás mintegy Uw= 0,4  W/m2K romlást jelent az ablak hőátbocsátási tényezőjében.

Segítségre van szüksége a tervezésben? Vegye fel velünk a kapcsolatot itt!

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a téma szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Homlokzati nyílászárók témában
Nagyméretű homlokzati üvegezések
2014-11-27

Nagyméretű homlokzati üvegezések

Az építészeti határokat feszegetni vágyó építészeket egyre többször akadályozzák terveik megvalósításában a nyílászárók gyárthatósági méretkorlátai. A modern építészet egyre nagyobbat, egyre magasabbat és egyre szélesebbet kíván. A megoldást itt találja.

Olvasson tovább
Fényáteresztő rovarhálók a Schlotterertől
2014-10-29

Fényáteresztő rovarhálók a Schlotterertől

Egyetlen építésznek sem szíve vágya, hogy a megrendelő a művészileg megtervezett homlokzatot ronda, oda nem illő szúnyoghálókkal csúfítsa el. Ugyanakkor a szúnyogok és rovarok ellen védekezni kell. De hogyan?

Olvasson tovább
Medenceterek nagy felületű kinyitása a kertre
2014-10-08

Medenceterek nagy felületű kinyitása a kertre

A beltéri medenceterek egyik hátránya, hogy a nyári melegben szívesebben tartózkodunk a szabad levegőn, mint egy bezárt épületben. Erre a problémára nyújtanak megoldást a Solarlux harmonika nyílászárói.

Olvasson tovább