Nyitható saroksorolás nyílászárókkal

2015-09-11

Egy üveg harmonikafal lehetővé teszi a teljes homlokzat átjárhatóvá tételét a kert vagy a terasz irányában. Azt gondolhatnánk, hogy ennél nagyobb mértékű nyitottságot már nem lehet elérni. De tévedünk, mert a Solarlux harmonika falaknál már ez is lehetséges.

Az épület szomszédos homlokzati falán elhelyezett két harmonika nyílászáró a kihajtható sarokoszlop révén teljes nyitottságot biztosít, mindenféle egyéb oszlop nélkül a sarkon át is.

A belső helység így a harmonika nyílászáróknak köszönhetően egyszerre két oldalról is közvetlenül, és akadály nélkül kapcsolódik a külső térhez. Ez a megoldás különösen a kiváló panorámát kínáló lakóhelységek vagy éppen az üzletbejáratok tervezésénél jelenthet előnyt.

A nyitható sarokoszlop előnyei


1. fix saroksorolás emelő-toló ajtóval és fix ablakkal, oszlopkiváltással

 2. Teljesen nyitható sarok Solarlux SL80 harmonika ajtóval

A fenti 1. képen látható beépítési példa jól szemlélteti a hagyományos, nyílászárók egymás mellé sorolásával történő megoldás hátrányát.

A képen az épület nappalija egy emelő toló ajtóval csatlakozik a teraszhoz, a másik oldalon pedig a fény bejuttatása végett nagy felületű fix üvegezés került elhelyezésre. A sarokoszlop kiváltása megtörtént, a megrendelő mégsem lehet elégedett az alábbiak miatt:

  • A műanyag-alumínium emelő-toló ajtó és a fix ablak sorolása legalább akkora kitakarást jelent, mintha a sarokra betonoszlop került volna. (Ráadásul még nagyságrendekkel többe is került.)
  • Az emelő-toló ajtó átjárhatósága csak a teljes szélesség felén biztosított.
  • A műanyag vagy alumínium borítású emelő-toló ajtók max. 2,40 m-es magassági korlátja miatt alacsonyak lettek a nyílászárók, így kevés fényt engednek a belső helységbe.

A 2. képen a Solarlux nyitható saroksorolásával a teljes sarok nyithatóvá, és ezáltal átjárhatóvá tehető.

További előnyt jelent, hogy a Solarlux SL 80 vagy SL 60 típusú szerkezeteinek látható profilszélessége lényegesen kevesebb, mint egy műanyag ablaké, így a kitakarás minimálisra csökkenthető. Nem beszélve a minden további nélkül elérhető, akár 3 méteres szerkezeti magasságról.

Új határokat nyit a lakberendezésben is

A Solarlux homlokzati nyílászáró megoldási ötleteit a maximalizmusra való törekvés jellemzi, melyben a külső és belső tér összeolvasztása, a helységek határainak megszűntetése jelenti a fő célt. Így a nyitható sarokoszlop ötlete egy apró, de mégis rendkívül fontos részlet az SL80 és az SL 60e harmonika ajtóknál.

Kibővíti az átláthatóságról alkotott filozófiát, ami eddig csak az egyik homlokzati síkon valósulhatott meg. A kevesebb ezúttal többet jelent, a maradó sarokoszlop ugyanis egy továbbra is zavaró osztást eredményezne, mely lehatárolná a két oldalról már nyitott helyiséget.

A nyitható sarokoszlop révén eltűnnek a korlátok, a nyitottság maximálissá válik. A belső helység és a terasz között a padlósíkban is akadálymentes átmenet révén új lakberendezési koncepciók valósíthatóak meg, amennyiben a nagyobb asztalok és ülőalkalmatosságok is akadály nélkül kitolhatók a teraszra.

Az üzleti terek tervezésekor viszont előnyt jelent, hogy már a bejáratba is elhelyezhetők pultok, mely által megnagyobbítható az eladó tér.

Nyitottság - maximális biztonság mellett

A külső és belső tér közötti tökéletesen nyitott kapcsolat megteremtése számos kihívás elé állítja a fejlesztőket, melyre a Solarlux mérnökei briliáns műszaki megoldásokkal feleltek.

Ezek közül is kiemelkedik az akadálymentes közlekedést garantáló küszöb, mely normál esetben a gyenge pontját jelentené a szerkezetnek betörésgátlás szempontjából.

Nem így a Solarlux-nál, ahol a szerkezet továbbra is megfelel a legszigorúbb biztonsági követelményeknek és az érvényes RC2 biztonsági osztálynak.

Akadálymentes közlekedés

A Solarlux küszöbmegoldása kielégíti, sőt messze meghaladja az akadálymentes közlekedésre előírt maximális követelményt.

Sőt a lakótérben a 15 mm-es küszöbmagasság jóval  az akadálymentes közlekedésre előírt érték alatt van.

Segítségre van szüksége a tervezésben? Vegye fel velünk a kapcsolatot itt!

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a téma szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Homlokzati nyílászárók témában
Medenceterek nagy felületű kinyitása a kertre
2014-10-08

Medenceterek nagy felületű kinyitása a kertre

A beltéri medenceterek egyik hátránya, hogy a nyári melegben szívesebben tartózkodunk a szabad levegőn, mint egy bezárt épületben. Erre a problémára nyújtanak megoldást a Solarlux harmonika nyílászárói.

Olvasson tovább
Homlokzati nyílászáró elhelyezése a falsíkban
2014-03-19

Homlokzati nyílászáró elhelyezése a falsíkban

Az épületfalazatok vastagságának növelése egyre szembeötlőbben igényli a választ arra a kérdésre, hol helyezzük el a nyílászárók síkját a falazatban. A kérdés bonyolultabb, mint azt elsőre gondolnánk.

Olvasson tovább
Újabb építészeti elismerést nyert a CERO ablak
2015-07-20

Újabb építészeti elismerést nyert a CERO ablak

Egy éven belül a második építészeti díjat nyeri a Solarlux “láthatatlan” ablaka, melynek értékesítési sikerei minden előzetes várakozást felülmúlnak. Olvassa el Ön is, mi az ablak sikerének titka?

Olvasson tovább