CPR konferencia 2015

2015-01-29

Az idei évben is elstartolt a jogszabályoknak megfelelő tervezést segítő építész konferencia sorozat, melynek célja a termékkiírást segítő teljesítmény követelmények megismertetése. A konferencia nyílászárókat építő néhány témájáról itt olvashatnak.

A Mantu Ajtó-Ablak Stúdió munkatársai két témakőrben is előadást tartottak.

Először a Higiénia, egészség és környezetvédelem témakőrben arról volt szó, hogyan és miként kezelhető az intenzív páraképződés a nyílászárók megfelelő kialakításával és az anyagválasztással. Ezúttal azonban nem a tokkereten kívüli mezőben keletkező párát befolyásoló beépítésről volt szó, hanem a tokkereten belüli mezőt befolyásoló tényezőkről.
 
Az előadó felhívta a figyelmet arra, hogy a nyílászáró egy igen intenzív hőszigetelő szerkezet, melynek jellegzetessége, hogy igen kis keresztmetszeten belül választja el hideg és meleg övet. Az ismert nyílászárós izoterma ábrákon is látható, hogy a szerkezeten belül fut az az izoterma vonal, amely mentén a pára kicsapódás várható.
 
Ezért fontos tervezési alapelv, hogy ezt a vonalat, lehetőleg a nyílászáró hideg övében kell tartani és ezt a mezőt kiszellőztetni. A tervezés során ezt az anyaghasználattal és a megfelelő csomópontok kialakításával lehet kezelni, melyre az előadó példákat is mutatott. Ilyen csomópontok letölthetők a következő linkről. 
 
Érdekes információ volt a legkorszerűbb fa-alu ablak szerkezetekkel kapcsolatos megállapítás, miszerint a hőszigetelés érdekében a fa ablak és az alumínium borítás közé beépített habszigetelés a legújabb tapasztalatok alapján károsan befolyásolja a páraképződést ill. a fa szellőzését.
 
A második előadás az Energiatakarékosság és hővédelem témaköréban a kéthéjú homlokzatok szélvédelemben betöltött szerepéről szólt. Az előadó a két kiemelkedően fontos termékjellemzőre hívta fel a figyelmet. Egyrészt a szélnyomás elleni védelmi besorolásra, másrészt a légáteresztésre. Egy adott épületre ható időjárási terhelés ismeretében (pl. szélterhelés) a fenti paraméterek helyes előírásával biztosítható a műszakilag megfelelő nyílászárók beépítése. 
 
Természetes itt is láthattunk érdekes építészeti megoldásokat, mint pl. a SOLARLUX cég által alaklmazott két héjú homlokzatképzés, ahol a belső héj egy hőszigetelő nyílászáró, a belső pedig egy edzett üvegfal.
 
 

 

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a téma szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Homlokzati nyílászárók témában
Helytakarékos üveg harmonika falak
2014-10-16

Helytakarékos üveg harmonika falak

Egyre több ember vágyik újra városi környezetbe, ugyanakkor nő az igény a nyugalomra és a természetközelségre is. Az építészet újszerű megoldásokat kínál a problémára.

Olvasson tovább
IFGold díjat kapott a CERO ablak
2015-03-20

IFGold díjat kapott a CERO ablak

A Solarlux megkapta a kiemelkedő designért járó “IF Gold Award” kitüntetést a CERO toló-ablak rendszerért, melyet idén 2015. február 27-én a Münchenben a BMW Welt területén nyújtottak át.

Olvasson tovább
Ideális ablakbeépítési csomópont
2015-03-23

Ideális ablakbeépítési csomópont

Már többször foglalkoztunk az ablakok falsíkba történő beépítésével a legkedvezőbb hő technikai eredmény elérése érdekében. Most egy teljesen új megoldást, a System 110 rendszert vesszük górcső alá.

Olvasson tovább