CPR konferencia 2015 - A szélvédelemről és a páraképződésről esett szó

2015-01-29

Az idei évben is elstartolt a jogszabályoknak megfelelő tervezést segítő építész konferencia sorozat, melynek célja a termékkiírást segítő teljesítmény követelmények megismertetése. A konferencia nyílászárókat éríntő néhány témájáról itt olvashatnak.

A Mantu Ajtó-Ablak Stúdió munkatársai két témakörben tartottak előadást: Először a higiénia, egészség és környezetvédelem témában arról volt szó, hogyan és miként kezelhető az intenzív páraképződés a nyílászárók megfelelő kialakításával és az anyagválasztással.

A páraképződés kezelése

Ezúttal azonban nem a tokkereten kívüli mezőben keletkező párát befolyásoló beépítésről volt szó, hanem a tokkereten belüli mezőt befolyásoló tényezőkről. 

Az előadó felhívta a figyelmet arra, hogy a nyílászáró egy igen intenzív hőszigetelő szerkezet, melynek jellegzetessége, hogy igen kis keresztmetszeten belül választja el hideg és meleg övet.

Az ismert nyílászárós izoterma ábrákon is látható, hogy a szerkezeten belül fut az az izoterma vonal, amely mentén a pára kicsapódás várható. Ezért fontos tervezési alapelv, hogy ezt a vonalat, lehetőleg a nyílászáró hideg övében kell tartani és ezt a mezőt kiszellőztetni.

A tervezés során ezt az anyaghasználattal és a megfelelő csomópontok kialakításával lehet kezelni, melyre az előadó példákat is mutatott. Ezekhez hasonló csomópontok letölthetők a tervezési segédleteink oldalon.  

Érdekes információ volt a legkorszerűbb fa-alu ablak szerkezetekkel kapcsolatos megállapítás, miszerint a hőszigetelés érdekében a fa ablak és az alumínium borítás közé beépített habszigetelés a legújabb tapasztalatok alapján károsan befolyásolja a páraképződést ill. a fa szellőzését.

Energiatakarékosság és hővédelem

A második előadás az energiatakarékosság és hővédelem témaköréban a kéthéjú homlokzatok szélvédelemben betöltött szerepéről szólt. Az előadó a két kiemelkedően fontos termékjellemzőre hívta fel a figyelmet. 

Egyrészt a szélnyomás elleni védelmi besorolásra, másrészt a légáteresztésre. Egy adott épületre ható időjárási terhelés ismeretében (pl. szélterhelés) a fenti paraméterek helyes előírásával biztosítható a műszakilag megfelelő nyílászárók beépítése. 

Természetesen itt is láthattunk érdekes építészeti megoldásokat, mint pl. a Solarlux cég által alkalmazott két héjú homlokzatképzést, ahol a belső héj egy hőszigetelő nyílászáró, a külső pedig egy edzett üvegfal.

 

Segítségre van szüksége a tervezésben? Vegye fel velünk a kapcsolatot itt!

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a téma szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Homlokzati nyílászárók témában
Nagyméretű homlokzati üvegezések
2014-11-27

Nagyméretű homlokzati üvegezések

Az építészeti határokat feszegetni vágyó építészeket egyre többször akadályozzák terveik megvalósításában a nyílászárók gyárthatósági méretkorlátai. A modern építészet egyre nagyobbat, egyre magasabbat és egyre szélesebbet kíván. A megoldást itt találja.

Olvasson tovább
Harmonikafal passzívházba
2013-12-04

Harmonikafal passzívházba

Új dimenzióba lépett az ablak és ajtógyártás. Megjelent a Solarlux SL 97 homlokzati nyílászáró, amely a piac első és egyetlen passzívházba való beépítésre is alkalmas homlokzati harmonika fala.

Olvasson tovább
Betörésvédelem felsőfokon – CERO III toló ablakok és ajtók
2016-04-24

Betörésvédelem felsőfokon – CERO III toló ablakok és ajtók

A nagy átláthatóságot és a nagy homlokzati nyílászáró méreteteket előtérbehelyező építészet nem mondhat le a biztonságról. A megoldást a SOLARLUX CERO III jelenti.

Olvasson tovább