Üvegtetők árnyékolása textil árnyékolóval

2014-04-16

A modern családiházak tervezésében kiemelt helyet foglal el az élhető terasz kialakítása, amelynek időjárás elleni védelméről megfelelően gondoskodni kell.

Az egyik legjobb és legszebb megoldás erre célra az üvegtetők alkalmazása. Ennek nagy előnye, hogy kellő mennyiségű fényt enged át, így nem árnyékolja le túlságosan a ház belső tereit.

Ugyanakkor köztudott, hogy az üvegtetők a nyári hónapokban túlságosan áthevülnek, ezért a terasz árnyékolásáról nem szabad megfeledkeznünk. De tisztázzuk, hogy mit is értünk árnyékolás alatt. Nos, egyrészt a fény elleni védelmet, másrészt pedig a hősugárzás elleni védelmet.

Elterjedt megoldás a tető alá befeszített textil árnyékolók alkalmazása, melynek előnye, hogy a textília nincsen kitéve az időjárás viszontagságainak. Ugyanakkor hátránya, hogy az árnyékolás fentebb tisztázott funkciói közül csak a fény ellen véd.

Ugyanis az árnyékoló és az üveg közötti belső tér akadálytalanul áthevül, és hősugárzó módjára hevíti a belső teret. Ezért célszerű az árnyékolást mindig a tetőfelület külső síkjára elhelyezni. 

Milyen tulajdonságokkal bír egy jó textilárnyékoló anyaga?

  1.  könnyű mozgathatóság
  2.  tartósság a szélterheléssel szemben
  3. színtartósság a napsugárzással szemben
  4. jó fényáteresztőképesség
  5. jó hőszigetelő képesség

A legtöbb szövetárnyékoló rendelkezik az első három tulajdonsággal. A prémium szegmensben azonban már számos olyan termék található, amelyek jó fényáteresztőek és jó hőszigetelők is.

Ilyen pl. a Smitz Werke Gmbh, PERFOTEX szövete, melynek anyaga fém szálakat tartalmaz a fény infravörös tartományának visszaverésére. Ezen felül perforáció van a szövésében, hogy minél több fényt engedjen át.

Ezt a szövetet használják a Markilux márkájú árnyékolások is, melyeket speciálisan a télikertek és üvegházak árnyékolására terveztek.

Segítségre van szüksége a tervezésben? Vegye fel velünk a kapcsolatot az ablak@mantu.hu email címen.

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a téma szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Árnyékolás témában
Termikusan szigetelt redőny lefutósín
2014-06-25

Termikusan szigetelt redőny lefutósín

Közismert probléma, hogy a hagyományos árnyékoló berendezések lefutó sínjei tisztán alumíniumból készülnek, miáltal relatív hőhídat képezve rontják a beépítési csomópont szigeteltségét. Hogyan tudunk ez ellen védekezni?

Olvasson tovább
Egy esztétikus külső redőnydoboz
2014-06-11

Egy esztétikus külső redőnydoboz

Az építésznek elsősorban felújításkor okoz fejtörést az árnyékolás esztétikus, építészetileg is vállalható megoldása. Ha minden kötél szakad, akkor kizárólag a külső redőnydoboz jelenti a megoldást. De létezik-e ebből egységes és szép kialakítású?

Olvasson tovább
Egy árnyékoló, amely árnyékol, de nem sötétít
2014-03-13

Egy árnyékoló, amely árnyékol, de nem sötétít

A dilemma mindenki előtt ismert: ha árnyékolunk, akkor sötétítünk, és hűvösebb van, ha nem árnyékolunk, akkor világos van, viszont a helyiség felmelegszik. Kivéve, ha ilyen árnyékolót használunk.

Olvasson tovább