Üvegtetők árnyékolása textil árnyékolóval

2014-04-16

A modern családiházak tervezésében kiemelt helyet foglal el az élhető terasz kialakítása, amelynek időjárás elleni védelméről megfelelően gondoskodni kell. Az egyik legjobb és legszebb megoldás erre célra az üvegtetők alkalmazása. Ennek nagy előnye, hogy kellő mennyiségű fényt enged át, így nem árnyékolja le túlságosan a ház belső tereit.

Ugyanakkor köztudott, hogy az üvegtetők a nyári hónapokban túlságosan áthevülnek, ezért a terasz árnyékolásáról minden esetben gondoskodni kell. Tisztázzuk azonban mit is értünk árnyékolás alatt! Nos, egyrészt a fény elleni védelmet, másrészt pedig a hősugárzás elleni védelmet.

Elterjedt megoldás a tető alá befeszített textil árnyékolók alkalmazása, melynek előnye, hogy a textília nincsen kitéve az időjárás viszontagságainak. Ugyanakkor hátránya, hogy az árnyékolás fentebb tisztázott funkciói közül csak a fény ellen véd. Ugyanis az árnyékoló és az üveg közötti belső tér akadálytalanul áthevül, és hősugárzó módjára hevíti a belső teret.

Ezért célszerű az árnyékolást mindig a tetőfelület külső síkjára elhelyezni. Az árnyékolás anyagának az alábbi tulajdonságokkal kell rendelkezni:

  1.  könnyű mozgathatóság
  2.  tartósság a szélterheléssel szemben
  3. színtartósság a napsugárzással szemben
  4. jó fényáteresztőképesség
  5. jó hőszigetelő képesség

A legtöbb szövetárnyékoló rendelkezik az első 3 tulajdonsággal. A préimium szegmensben azonban már számos olyan termék található, amelyek jó fényáteresztőek és jó hőszigetelők is.

Ilyen szövet pl. a Smitz Werke Gmbh, PERFOTEX szövete, amely anyaga fém szálakat tartalmaz a fény infravörös tartományának visszaverésére és szövésében perforációt tartalmaz, hogy minél több fényt engedjen át. Ez a szövet használják a Markilux márkájú árnyékolások, melyeket speciálisan a télikertek és üvegházak árnyékolására terveztek.


Speciális szövésű Perfotex szövet

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a téma szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Árnyékolás témában
Egy árnyékoló, amely árnyékol, de nem sötétít
2014-03-13

Egy árnyékoló, amely árnyékol, de nem sötétít

A dilemma mindenki előtt ismert: ha árnyékolunk, akkor sötétítünk, és hűvösebb van, ha nem árnyékolunk, akkor világos van, viszont a helyiség felmelegszik. Kivéve, ha ilyen árnyékolót használunk.

Olvasson tovább
Termikusan szigetelt redőny lefutósín
2014-06-25

Termikusan szigetelt redőny lefutósín

Közismert probléma, hogy a hagyományos árnyékoló berendezések lefutó sínjei tisztán alumíniumból készülnek, miáltal relatív hőhídat képezve rontják a beépítési csomópont szigeteltségét. Hogyan tudunk ez ellen védekezni?

Olvasson tovább
Átlátszó akril üveg vezetésű zsalúziák
2014-04-17

Átlátszó akril üveg vezetésű zsalúziák

A modern építészet előtérbe helyezi a jobb átláthatóságot, ami az egyre növekvő üvegfelületekben és az üveg saroksorolásokban is megmutatkozik. A kilátást azonban sokszor nehezíti a szükséges árnyékolás. Ez az új zsalúzia erre ad megoldást.

Olvasson tovább