Üvegtetők árnyékolása textil árnyékolóval

2014-04-16

A modern családiházak tervezésében kiemelt helyet foglal el az élhető terasz kialakítása, amelynek időjárás elleni védelméről megfelelően gondoskodni kell. Az egyik legjobb és legszebb megoldás erre célra az üvegtetők alkalmazása. Ennek nagy előnye, hogy kellő mennyiségű fényt enged át, így nem árnyékolja le túlságosan a ház belső tereit.

Ugyanakkor köztudott, hogy az üvegtetők a nyári hónapokban túlságosan áthevülnek, ezért a terasz árnyékolásáról minden esetben gondoskodni kell. Tisztázzuk azonban mit is értünk árnyékolás alatt! Nos, egyrészt a fény elleni védelmet, másrészt pedig a hősugárzás elleni védelmet.

Elterjedt megoldás a tető alá befeszített textil árnyékolók alkalmazása, melynek előnye, hogy a textília nincsen kitéve az időjárás viszontagságainak. Ugyanakkor hátránya, hogy az árnyékolás fentebb tisztázott funkciói közül csak a fény ellen véd. Ugyanis az árnyékoló és az üveg közötti belső tér akadálytalanul áthevül, és hősugárzó módjára hevíti a belső teret.

Ezért célszerű az árnyékolást mindig a tetőfelület külső síkjára elhelyezni. Az árnyékolás anyagának az alábbi tulajdonságokkal kell rendelkezni:

  1.  könnyű mozgathatóság
  2.  tartósság a szélterheléssel szemben
  3. színtartósság a napsugárzással szemben
  4. jó fényáteresztőképesség
  5. jó hőszigetelő képesség

A legtöbb szövetárnyékoló rendelkezik az első 3 tulajdonsággal. A préimium szegmensben azonban már számos olyan termék található, amelyek jó fényáteresztőek és jó hőszigetelők is.

Ilyen szövet pl. a Smitz Werke Gmbh, PERFOTEX szövete, amely anyaga fém szálakat tartalmaz a fény infravörös tartományának visszaverésére és szövésében perforációt tartalmaz, hogy minél több fényt engedjen át. Ez a szövet használják a Markilux márkájú árnyékolások, melyeket speciálisan a télikertek és üvegházak árnyékolására terveztek.


Speciális szövésű Perfotex szövet

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a téma szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Árnyékolás témában
Világítani árnyékolással?
2014-03-13

Világítani árnyékolással?

Első pillantásra a többség bizonyára valami sajtóhibára gondol a fenti címet olvasva. Pedig a dilemma mindenki előtt ismert. Nyáron hűvös legyen a szobában, de akkor sötét, vagy pedig világos, de meleg. Vagy létezik olyan megoldás, amely világos és mégis

Olvasson tovább
Szempontok árnyékolás tervezéséhez
2014-01-22

Szempontok árnyékolás tervezéséhez

Ahhoz, hogy tudjuk, milyen árnyékolóval tervezzünk, el kell döntenünk, hogy mire keresünk megoldást az árnyékolással: teljes sötétséget szeretnénk, vagy inkább megfelelő védelmet a tűző nap ellen.

Olvasson tovább
Termikusan szigetelt redőny lefutósín
2014-06-25

Termikusan szigetelt redőny lefutósín

Közismert probléma, hogy a hagyományos árnyékoló berendezések lefutó sínjei tisztán alumíniumból készülnek, miáltal relatív hőhídat képezve rontják a beépítési csomópont szigeteltségét. Hogyan tudunk ez ellen védekezni?

Olvasson tovább