Világítani árnyékolással?

2014-03-13

A tervezés során az energiatakarékossági szempontok szem előtt tartása elengedhetetlen. E tekintetben lényeges kérdés, hogyan lehet az ablakainkat úgy árnyékolni, hogy a nyári melegben megakadályozzuk a napsugárzás általi túlmelegedést, ezzel is csökkentve a hűtési igényt.

Ezzel párhuzamosan azonban a korszerű építészet törekszik a napfény pozitív hatásainak bevonására is. Erre az építészeti problémára nyújt megoldást a Schlotterer  RETROlux 80S fényirányító lamellájával szerelt zsaluziája.

Schlotterer lamella

A RETROLux 80S raffstore intelligens árnyékoló, amely két egymással összefüggő, de ellentétes funkciót betöltő lamella részegységből áll. A lamella külső, rövidebb részegsége visszaveri a közvetlen napsugarakat a kültérbe, míg a belső hosszabb részegység a lakótér mennyezetére irányítja a beeső fényt.

A felfüggesztés felső részében a lamellák laposabban állnak, így nagyon jó horizontális kitekintést biztosítanak. A felfüggesztés középső ill.  alsó részében a lamellák egyre meredekebbek, ezért nincs kitéve a felhasználó a kellemetlen vakító fénynek és a bútorzat sem tud károsodni, mivel nem kap közvetlen napsugárzást.

Az intelligens külső lamellás árnyékolók elősegítik az épület passzív hűtését az által, hogy a direkt napsugárzás akár 100%-t is képesek kiszűrni, mert az üvegig sem engedik a beérkező napsugarakat.  

A RETROLux lamella jól kezeli a természetes erőforrást, a napfényt. Nyáron a közvetlen napsugarakat elsősorban visszaveri a külső térbe, míg egyidejűleg a beszűrődő természetes fényt a belső térben optimálisan irányítja. Télen a teljesen leengedett és zárt lamellázat, akár 18%-kal is képes növelni a nyílászáró hőszigetelési értékét.

A fényirányítási technikája megfelel az egészséges és környezettudatos építészet elvárásainak is, hiszen a napfényt természetes spektrumában hasznosítja.

Schlotterer RETROlux 80S zsaluzia rendelhető látszó dobozos (Raff S Blende) és vakolható dobozos (Raff S Putz) kivitelben is.

A beépítéshez szükséges csomóponti rajzokat a Mantu Ajtó- Ablak Stúdió kollégái szívesen megosztják az építészkollégákkal. 

+36/20-519-4742
Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a téma szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Árnyékolás témában
Átlátszó akril üveg vezetésű zsalúziák
2014-04-17

Átlátszó akril üveg vezetésű zsalúziák

A modern építészet előtérbe helyezi a jobb átláthatóságot, ami az egyre növekvő üvegfelületekben és az üveg saroksorolásokban is megmutatkozik. A kilátást azonban sokszor nehezíti a szükséges árnyékolás. Ez az új zsalúzia erre ad megoldást.

Olvasson tovább
Termikusan szigetelt redőny lefutósín
2014-06-25

Termikusan szigetelt redőny lefutósín

Közismert probléma, hogy a hagyományos árnyékoló berendezések lefutó sínjei tisztán alumíniumból készülnek, miáltal relatív hőhídat képezve rontják a beépítési csomópont szigeteltségét. Hogyan tudunk ez ellen védekezni?

Olvasson tovább
Üvegtetők árnyékolása textil árnyékolóval
2014-04-16

Üvegtetők árnyékolása textil árnyékolóval

Külső vagy belső árnyékolást alkalmazzunk? Milyen tulajdonságú anyagok alkalmasak a külső árnyékolásra? A választ itt találja?

Olvasson tovább