Egy árnyékoló, amely árnyékol, de nem sötétít

2014-03-13

A dilemma mindenki előtt ismert: ha árnyékolunk, akkor sötétítünk, és hűvösebb van, ha nem árnyékolunk, akkor világos van, viszont a helyiség felmelegszik.

A tervezés során az energiatakarékossági szempontok szem előtt tartása elengedhetetlen. E tekintetben lényeges kérdés, hogyan lehet az ablakainkat úgy árnyékolni, hogy a nyári melegben megakadályozzuk a napsugárzás általi túlmelegedést, ezzel is csökkentve a hűtési igényt.

Eljött az intelligens árnyékolások kora

Ezzel párhuzamosan, a korszerű építészet törekszik a napfény pozitív hatásainak bevonására is. Erre az építészeti problémára nyújt megoldást a Schlotterer  RETROlux 80D napfényirányító lamellájával szerelt raffstore-ja.

A RETROLux 80D raffstore intelligens árnyékoló, amely két egymással összefüggő, de ellentétes funkciót betöltő lamella részegységből áll. A lamella külső, rövidebb része visszaveri a közvetlen napsugarakat a kültérbe, míg a belső hosszabb rész a lakótér mennyezetére irányítja a beeső fényt.

A felfüggesztés felső részében a lamellák laposabban állnak, így optimális horizontális kitekintést biztosítanak. A felfüggesztés középső ill.  alsó részében a lamellák egyre meredekebbek, ezért nincs kitéve a felhasználó a kellemetlen vakító fénynek és a bútorzat, vagy a padló sem tud károsodni, mivel nem kapnak közvetlen napsugárzást.

Az intelligens külső lamellás árnyékolók elősegítik az épület passzív hűtését az által, hogy a direkt napsugárzás akár 100%-tá is képesek kiszűrni, mert nem engedik az üveghez a beérkező napsugarakat.  

Nyáron árnyékol, de nem sötétít, télen növeli a hőszigetelést

A RETROLux lamella jól kezeli a természetes erőforrást, a napfényt. Nyáron a közvetlen napsugarakat elsősorban visszaveri a külső térbe, míg egyidejűleg a beszűrődő természetes fényt a belső térben optimálisan irányítja.

Télen a teljesen leengedett és zárt lamellázat, akár 18%-kal is képes növelni a nyílászáró hőszigetelési értékét.

A fényirányítási technikája megfelel az egészséges és környezettudatos építészet elvárásainak is, hiszen a napfényt természetes spektrumában hasznosítja.

Schlotterer RETROlux 80D raffstore rendelhető látszó dobozos (Raff S Blende) és vakolható dobozos (Raff S Putz) kivitelben is.

Ha további kérdése van a betervezéssel kapcsolatban, vegye fel velünk a kapcsolatot! 

+36/20-519-4742
Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a téma szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Árnyékolás témában
Szempontok árnyékolás tervezéséhez
2014-01-22

Szempontok árnyékolás tervezéséhez

Ahhoz, hogy tudjuk, milyen árnyékolóval tervezzünk, el kell döntenünk, hogy mire keresünk megoldást az árnyékolással: teljes sötétséget szeretnénk, vagy inkább megfelelő védelmet a tűző nap ellen.

Olvasson tovább
Egy esztétikus külső redőnydoboz
2014-06-11

Egy esztétikus külső redőnydoboz

Az építésznek elsősorban felújításkor okoz fejtörést az árnyékolás esztétikus, építészetileg is vállalható megoldása. Ha minden kötél szakad, akkor kizárólag a külső redőnydoboz jelenti a megoldást. De létezik-e ebből egységes és szép kialakítású?

Olvasson tovább
Üvegtetők árnyékolása textil árnyékolóval
2014-04-16

Üvegtetők árnyékolása textil árnyékolóval

Külső vagy belső árnyékolást alkalmazzunk? Milyen tulajdonságú anyagok alkalmasak a külső árnyékolásra? A választ itt találja!

Olvasson tovább