Szempontok árnyékolás tervezéséhez

2014-01-22

A legelső szempont, amit figyelembe kell venni egy ház árnyékolóinak betervezésekor, hogy mit szeretnénk elérni az árnyékolással: teljes sötétséget, vagy védelmet a tűző nap ellen, melynek következtében elegendő a szórt fény is a lakásban.

Másodsorban előre érdemes meghatározni a különböző helységek funkcióját, és az ahhoz tartozó fényviszony követelményeket. Például sokan csak akkor tudják magukat éjszaka kipihenni, ha a hálószobában teljes sötétség van. Ehhez jó választás lehet a redőny.

Ha olyan otthont szeretnénk, ahol a nagy üvegfelületek nagyon világos belső tereket biztosítanak, akkor gondoskodni kell arról is, hogy pl. az étkező, a nappali, vagy a gyerekszoba vakító fényárban ússzon.

Ugyanakkor elsötétíteni sem szeretnénk ezeket a helyiségeket, mivel elegendő fényre van szükségünk a játékhoz, kikapcsolódáshoz, vagy olvasáshoz. Ilyen esetekben egy raffstore jelentheti az ideális választást.

Árnyékoló választás az építkezés előtt

Akármilyen árnyékolási lehetőséget választunk a későbbiekben, már a ház tervezésekor érdemes arra gondolni, hogy akár redőny, akár raffstore kerül az ablakok elé, azok beszerelése zökkenőmentesen történjen.

Ezért többek között érdemes pontosan utánajárni az árnyékoló méretének, hogy az alábbi problémáktól megkíméljük magunkat:

  • a külső hőszigetelésből „kilóg” a redőnydoboz
  • az adott falvastagság nem tudja befogadni a kívánt árnyékoló dobozát
  • a redőnydoboz mögött nem lesz megfelelő hőszigetelés (hőhíd alakul ki.)
  • a dobozok negatív sarok esetén összeérnek (ha ezt nem szeretnénk, akkor a nyílászáró méretét kell módosítani, de ez homlokzati kép módosulást eredményez)
  • a hajtásmód  nem megfelelő kiválasztása: elektromos (kapcsolós vagy távirányítós), kézi: gurtnis vagy kurblis) Utóbbiak méretével is kell kalkulálni!

Ha nagyon tanácstalanok lennénk a leendő árnyékolással kapcsolatban, akkor érdemes előtét redőny dobozzal tervezni, mivel ez lehetővé teszi, hogy utólagosan árnyékoljuk az épületet. Sőt, azt is eldönthetjük utólag, hogy redőnyt, vagy raffstoret szeretnénk.

Vakolt, vagy látszó redőny doboz?

Hogy melyik típust választjuk, az hőtechnikailag egyáltalán nem mindegy. A látszó doboz mehet a falazat elé, mert van mögötte fal keresztmetszet. Ha vakolt verziót szeretnénk  akkor gondoskodni kell a lépcsős áthidalóról és a megfelelő hőszigetelésről is ( pl. purhab), mivel itt csökken a falazat keresztmetszete.

VORO Ultrakompakt előtét redőnydoboz

A VORO az az előtét redőnydoboz, mely akár homlokzatba eltüntetve, vakolva, akár utólag  az ablakkerethez rögzítve is beépíthető.

A VORO dobozok a lehető legkisebb mérettel rendelkeznek, ezért különösen alkalmazhatóak felújításoknál, ill. igényes építészeti megoldások esetén.

Az azonos homlokzati megjelenés mellett választhat a redőny, vagy a raffstore kivitel között.

Voro redőnydobozELŐNYEI :

  • Tökéletes betekintés elleni védelem.
  • Optimális betörés elleni védelem.
  • Védelem a hideg és a hőség ellen – nyáron hűvös helységek.
  • A redőnyök 25%-kal is javíthatják a mai hatékony ablakrendszerek hőszigetelési értékét!
  • A VORO sorozat előtét dobozai minden RAL színben kaphatóak

Ha segítségre van szüksége a nyílászáró tervezésben, vegye fel velünk a kapcsolatot.

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a téma szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Árnyékolás témában
Termikusan szigetelt redőny lefutósín
2014-06-25

Termikusan szigetelt redőny lefutósín

Közismert probléma, hogy a hagyományos árnyékoló berendezések lefutó sínjei tisztán alumíniumból készülnek, miáltal relatív hőhídat képezve rontják a beépítési csomópont szigeteltségét. Hogyan tudunk ez ellen védekezni?

Olvasson tovább
Üvegtetők árnyékolása textil árnyékolóval
2014-04-16

Üvegtetők árnyékolása textil árnyékolóval

Külső vagy belső árnyékolást alkalmazzunk? Milyen tulajdonságú anyagok alkalmasak a külső árnyékolásra? A választ itt találja!

Olvasson tovább
Egy esztétikus külső redőnydoboz
2014-06-11

Egy esztétikus külső redőnydoboz

Az építésznek elsősorban felújításkor okoz fejtörést az árnyékolás esztétikus, építészetileg is vállalható megoldása. Ha minden kötél szakad, akkor kizárólag a külső redőnydoboz jelenti a megoldást. De létezik-e ebből egységes és szép kialakítású?

Olvasson tovább