Szempontok árnyékolás tervezéséhez

2014-01-22

Elsőként azt érdemes eldönteni, hogy mit szeretnénk elérni az árnyékolással: teljes sötétséget, vagy védelmet a tűző nap ellen, melynek következtében elegendő a szórt fény a lakásban.

Otthonunk különböző helységeinek a megfelelő hangulatot és fényviszonyokat kell biztosítaniuk
ahhoz, hogy jól érezhessük  magunkat. Sok ember csak akkor tudja magát éjszaka teljesen
kipihenni, ha a hálószobában teljes sötétség van. A redőnyök alkalmazásánál ez az egyik elsődleges szempont.
 
Azt is szeretnénk elkerülni, hogy az étkező, a nappali, a gyerekszoba vakító fényárban ússzon,
ugyanakkor elegendő fényre van szükségünk a játékhoz, kikapcsolódáshoz, vagy olvasáshoz. Célunkat úgy érhetjük el, ha raffstore-ral árnyékoljuk ezeket a helységeket.
 
Azonban  egy új teret először be kell laknunk ahhoz, hogy ki tudjuk választani a megfelelő árnyékolási módot. Ha utólagosan választjuk ki az árnyékolást, már a ház tervezésekor érdemes arra gondolni, hogy akár redőny, akár raffstore kerül az ablakok elé, azok beszerelése zökkenőmentesen történjen.
 
Ezért többek között érdemes pontosan utánajárni az árnyékoló méretének, hogy például az alábbi problémáktól kímélhetjük meg magunkat:
  • a külső hőszigetelésből „kilóg” a redőnydoboz
  • az adott falvastagság nem tudja befogadni a kívánt árnyékoló dobozát
  • a redőnydoboz mögött nem lesz megfelelő hőszigetelés ( hőhíd alakul ki.)
  • a dobozok negatív sarok esetén összeérnek (ha ezt nem szeretnénk, akkor  a nyílászáró méretét kell módosítani, de ez homlokzati kép módosulást eredményez)
  • a hajtásmód  nem megfelelő kiválasztása: elektromos (kapcsolós vagy távirányítós), kézi: gurtnis vagy kurblis) Utóbbiak méretével is kell kalkulálni!

Mi a megoldás?

Ha előtét redőny dobozzal tervezünk, az lehetővé teszi, hogy utólagosan árnyékoljuk otthonunkat, sőt azt is eldönthetjük, hogy redőnyt, vagy raffstoret szeretnénk.

Vakolt, vagy látszó redőny doboz?

 
Hogy melyik típus  kerül kiválasztásra, , az hő technikailag egyáltalán nem  mindegy. A látszó doboz mehet a falazat elé, mert van mögötte fal keresztmetszet. Ha vakolt verziót szeretnénk  akkor gondoskodni kell a lépcsős áthidalóról és a megfelelő hőszigetelésről ( pl. purhab), mivel itt csökken a falazat keresztmetszete.

VORO Ultrakompakt előtét redőnydoboz

Voro redőnydoboz

A VORO az az előtét redőnydoboz, mely akár homlokzatba eltüntetve, vakolva, akár utólag  az ablakkerethez rögzítve is beépíthető.
 
A VORO dobozok a lehető legkisebb mérettel rendelkeznek, ezért különösen alkalmazhatóak felújításoknál, ill. igényes építészeti megoldások esetén.
 
Az azonos homlokzati megjelenés mellett választhat a redőny vagy a raffstore kivitel között.

E L ŐN Y E I :

  • Tökéletes betekintés elleni védelem.
  • Optimális betörés elleni védelem.
  • Védelem a hideg és a hőség ellen – nyáron hűvös helységek.
  • A redőnyök 25%-kal is javíthatják a mai hatékony ablakrendszerek hőszigetelési értékét!
  • A VORO sorozat előtét dobozai minden RAL színben kaphatóak

 

Forrás: Schlotterer

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a téma szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Árnyékolás témában
Világítani árnyékolással?
2014-03-13

Világítani árnyékolással?

Első pillantásra a többség bizonyára valami sajtóhibára gondol a fenti címet olvasva. Pedig a dilemma mindenki előtt ismert. Nyáron hűvös legyen a szobában, de akkor sötét, vagy pedig világos, de meleg. Vagy létezik olyan megoldás, amely világos és mégis

Olvasson tovább
Egy esztétikus külső redőnydoboz
2014-06-11

Egy esztétikus külső redőnydoboz

Az építésznek elsősorban felújításkor okoz fejtörést az árnyékolás esztétikus, építészetileg is vállalható megoldása. Ha minden kötél szakad, akkor kizárólag a külső redőnydoboz jelenti a megoldást. De létezik-e ebből egységes és szép kialakítású?

Olvasson tovább
Átlátszó akril üveg vezetésű zsalúziák
2014-04-17

Átlátszó akril üveg vezetésű zsalúziák

A modern építészet előtérbe helyezi a jobb átláthatóságot, ami az egyre növekvő üvegfelületekben és az üveg saroksorolásokban is megmutatkozik. A kilátást azonban sokszor nehezíti a szükséges árnyékolás. Ez az új zsalúzia erre ad megoldást.

Olvasson tovább