Harmonika ajtó beltéri medencékhez - Esettanulmány

2021-04-29

Ez a megvalósult harmonika ajtó referencia ismét Hollandiába kalauzol el minket, ahol egy 20 méter hosszú úszómedencét "rejtettek a föld alá". Bár erről az országról valószínűleg mindenkinek inkább a sík táj jut eszébe, azért itt is találunk kisebb-nagyobb dűnéket.

Történetesen a főhőseink kertjében is található némi szinteltérés, így hosszasan fontolgatták, hogy hogyan és hova tervezzék meg a régóta vágyott medencét. Végül egy alaposan átgondolt és megtervezett koncepciónak köszönhetően, igazi föld alatti wellness teret alakítottak ki a kerti "pukli" alatt. 

Harmonika ajtó beltéri medencéhez

Az erdővel, széles mezőkkel és dűnékkel körülvett hollandiai épület Zandvoort közelében található, egy Bentveld nevű faluban. Hogy még jobban el tudjuk képzelni: a holland tartomány közepén egy tágas nádtetős ház áll, az idilli természetbe ágyazva. Ide szerettek volna a tulajdonosok egy úszómedenecét építtetni, ami lássuk be, önmagában nem tűnik nagy kihívásnak.

Azonban nem csak egy 20 méteres úszómedencére gondoltak, hanem igazi otthoni wellness szekcióra gyerekmedencével, pezsgőfürdővel, és fitness teremmel. Mindezt anélkül, hogy felborítanák a környezet szépségét, és a természeti adottságokat.

Harmonika ajtó beltéri medence nyitásához

Azt semmiképpen nem szerették volna, hogy egy masszív kocka épületet húzzanak fel az udvarban, így merült fel a föld alá rejtés lehetősége. Gondolat gondolatot követett, míg már azt tervezgették, hogy ezt a tágas wellness területet egy meglévő dűnében építsék meg.

Hogy a wellness érzés teljes legyen, az épületet egy kterasz köti össze a főépülettel, ahol több kiülési lehetőség is kínálkozik asztalokkal, székekkel, és padokkal.

Valószínűleg nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a végeredmény kielégíti a tulajdonosok minden elvárását, a természetben elrejtett wellness rész tökéletesen beleolvad a környezetbe, hiszen az új épület kívülről alig látható.

Harmonika ajtó Solarlux

Egy harmonika ajtó összeköt a környezettel

Annak ellenére, hogy egy föld alá rejtett épületről van szó, a belső tér meglehetősen tágas és világos. Nem csak a kertre, de az ég felé is részben szabad kilátás nyílik.

Mivel semmiképpen nem szerettek volna egy sötét barlangot, ezért néhány felülvilágítóval, illetve egy harmonika ajtóval biztosították, hogy elegendő fény jusson a belső térbe, valamint, hogy rálátásuk legyen a szép környezetre.

harmonika ajtó beltéri medencéhez nyitott állapotban

A több, mint 7 méter széles harmonika ajtó zárt állapotában sem takar ki sokat a panorámából, köszönhetően a 99 mm széles profiloknak. Nyitott állapotban pedig a szárnyakat teljesen oldalra lehet sorolni, így szabaddá válik majdnem a teljes nyílás.

A süllyesztett padlósínek lehetővé teszik az akadálymentes közlekedést, így senkinek nem kell megbotlania egy tálca frissítővel kezében. A második harmonika ajtó pedig megnyitja a belső területet a kert felé, ami különleges, természetközeli élményt és hangulatot teremt.

 

Bővebben itt olvashat a Solarlux harmonika ajtókról.

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Homlokzati nyílászárók témában
Ezt a harmonika ajtót 50 évig használhatja gond nélkül!
2016-06-16

Ezt a harmonika ajtót 50 évig használhatja gond nélkül!

Egy Solarlux harmonika nyílászáró nyitása és csukása egyetlen kézmozdulattal lehetséges. Adódik a kérdés, mi a titka ennek a könnyedségnek és miért működnek akadozás és beszorulás nélkül évtizedekig?

Olvasson tovább
Hozza be a természetet az otthonába!
2017-11-15

Hozza be a természetet az otthonába!

A CERO tolóablakok nagyfokú szabadságot kínálnak, de nem kell lemondania a szükséges rovarvédelemről sem.

Olvasson tovább
Műanyag, fa, vagy alumínium ablakot válasszak?
2014-04-15

Műanyag, fa, vagy alumínium ablakot válasszak?

Ez az a kérdés, amit minden építkezőnek és felújítónak elsőnek kell megválaszolnia, amikor az ablakválasztás elé kerül. Mi alapján dönthetünk?

Olvasson tovább