Miért szükséges az árnyékolás?

2014-04-17

A napsugárzás egészségre gyakorolt előnyös és hátrányos tulajdonságait talán már senkinek nem kell ecsetelnünk. Tudjuk, hogy a Dvitamin mennyire fontos a szervezetünk számára, melyet legegyszerűbben napozással vehetünk magunkhoz.

Ugyanis a D vitamin egy a napfény hatására a bőrben termelődő előanyag, amely hozzájárul az aktív D-hormon termelődéséhez. Ma már azt is tudjuk, hogy a hormon hiányának számos betegség kialakulásához van köze.

Ugyanakkor a túlzott mértékű sugárzás egy sor szervi károsodás és tartós megbetegedés forrása is lehet. A feladat tehát egyszerű: legyünk mértékletesek. Azaz, semmi esetre se vigyük túlzásba a napozást, pláne megfelelő védelem nélkül. Csakhogy úgy tűnik, ez egyre nehezebben kivitelezhető feladat.

Egyre melegebbek nyarak a teraszunkon is

A nyarak átlaghőmérséklete 1971-2000 között 19,7 °C volt, azonban a  legutóbbi harminc évben  csaknem 2°C-ot emelkedett a nyári középhőmérséklet. Az emelkedő trend világosan látható. Az országunk éghajlatát gyakoribb melegrekordok és ritkábban előforduló hidegek jellemzik majd, ezen a téren a mediterrán jelleg erősödik.

Az építőipar szempontjából ez egyértelműen azt jelenti, hogy az eddiginél sokkal nagyobb figyelmet kell fordítanunk az árnyékolástechnikára, a passzív árnyékoló eszközök beépítésére. Mert amíg csak meleg van, addig könnyen mondhatjuk, hogy sebaj, erősebb fokozatra állítom a „légkondit”.

Csakhogy szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy bár a légkondicionáló berendezések használata valóban egyszerű, ezek az eszközök további energiát használnak el, üzemeltetésük költsége ezért egyre magasabb, azaz jelentős terhet róhatnak a pénztárcánkra.

Van azonban egy sor olyan árnyékolástechnikai eszköz, melyek használata szintén egyszerű, azonban működtetésük nem fogyasztja az energiát, hanem megspórolja azt. Ilyen például a könyökkaros napellenző.

Markilux könyökkaros napellenző

Ugyanis a nap senkit sem kímél. Persze használhatunk magasabbnál magasabb faktorú naptejet is, de az otthonunkban, ahol ki-be szaladgálhatunk a teraszról, talán nem ez az ideális elsődleges védekezési forma. Ilyenkor jól jöhet egy UV szűrős napellenző, ami óvja a teraszon játszó gyermekeink egészségét, és nem kell az órát nézni, hogy ideje-e már bemenni a négy fal közé.

És ami talán nem is ilyen egyértelmű, védelmet igényelnek kis kedvenceink is. Kutyák, macskák és más háziállatok, de a teraszon virágzó növények számára is fontos lehet az UV elleni védelem. Sőt, sokszor a kerti bútorok és a nyílászárók számára is hasznos, ha kevesebb közvetlen UV sugárzás éri őket.

Ha Ön is szeretne UV védelemmel ellátott hőelnyelő textil árnyékolókat használni, itt talál róluk bővebb információt.

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Árnyékolás témában
A nap járását követő árnyékolás
2014-06-23

A nap járását követő árnyékolás

Bizony nem egyszerű feladat az ebéddel megterített asztalt az étkezés közepén visszarángatni az árnyékba, ha az asztal végén ülők a tűző napra panaszkodnak. Sokkal praktikusabb megoldást kínál a Markilux cég Planet névre keresztelt árnyékolása.

Olvasson tovább
Lejárt a műanyag redőnyök kora
2015-09-25

Lejárt a műanyag redőnyök kora

Már régóta a műanyag lamellás redőny a legelterjedtebb árnyékolási forma. Azonban megszületett a továbbfejlesztett változata, nézzük, mit is tud.

Olvasson tovább
Három tanács a megfelelő árnyékolás kiválasztásához
2014-04-30

Három tanács a megfelelő árnyékolás kiválasztásához

Korábbi írásunkban láthattuk, hogy a klímaváltozással együtt fokozatosan nő az árnyékolások iránti igény. De milyen szempontok alapján választhatjuk ki a számunkra legmegfelelőbb árnyékolást?

Olvasson tovább