Díjat nyert a ‘láthatatlan’ Cero ablakunk

2020-10-09

Méghozzá az Év terméke díjjal tüntették ki a Cero-t a 2020-as Év épületei díjátadón. A csúcs kategóriás tolóablak rendszer letisztultságával és a sokféle beépítési helyzetekre alkalmas felhasználhatóságával vette le a lábáról a zsűrit.

A Callwey kiadó és a Német Építészeti Múzeum, valamint a díj többi támogatója már tizedik alkalommal rendezte meg az Év épülete - A legjobb családi házak versenyét, melyben 150 pályázó közül végül 50-et választottak ki. Az Év terméke díjat tavaly alapították meg a verseny keretein belül, amit idén a Solarlux nyert el az Ablak kategóriában a Cero tolóablak rendszerrel.

Cero, a láthatatlan ablak

A szinte keretnélküli Cero olyan érzést kelt, mintha egybeolvadna a kint és a bent. Köszönhetően a rejtett profiloknak, az akadálymentes padlósínnek és az elképesztően keskeny (34 mm!) látszó keretnek, a szerkezet megjelenése lélegzetelállító és időtlen.

Hatalmas méretű szárnyaival könnyen varázsolja elénk a nyitott tér érzetét, az egyes szárnyak max. magassága 6 méter is lehet, a max. szárnyfelület pedig 15 m2.

Gyakorlatilag a szerkezet 98%-a (az üvegfelület) képes átengedni a fényt, így nagyfokú transzparenciát biztosít.

Kiemelkedő ablak technológia

Tervezési szempontból a Cero minden olyan adottsággal rendelkezik amire egy építészetileg igényes épületnek szüksége lehet. Biztosítja a hatalmas üveghomlokzatot méghozzá a lehető legnagyobb nyitható nyílással, melyet egy, két, vagy három sínes rendszerben alakíthatunk ki.

A Cero elemei között nem csak a tolóablakok szerepelnek, hanem szinte korlátozás nélkül kombinálhatjuk fix, illetve mozgatható sarok elemekkel is, így elképesztően nagy szabadságot ad a tervezéshez.

 

A hatalmas üvegméretek ellenére a szerkezet megőrzi minimalista megjelenését, melyet a keskeny 34 mm-es látszó keretrendszernek köszönhet.

Az akár passzívházba is megfelelő hőszigetelési érték, a kiváló szélterhelési és csapadék ellenállási minősítések, valamint az akár RC3-as betörésgátlási osztály teszi többfunkciós tolóablakká a Cero-t, ily módon gyakorlatilag minden épület típusban használható.

A jól megtervezett futótechnika miatt a max. 1000 kg súlyú tolószárnyak akár kézzel is könnyen mozgathatóak. De természetesen rendelhető motorizált mozgatással, valamint elektronikus nyitás-zárás funkcióval is. 

Ha kérdése van a Cero üveghomlokzattal kapcsolatban, vegye fel velünk a kapcsolatot itt. 

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a téma szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Homlokzati nyílászárók témában
Mi okoz egy tized javulást az Uw értékben?
2015-03-04

Mi okoz egy tized javulást az Uw értékben?

Az energetikai előírások szigorodása nagy kihívások elé állítja az ablak gyártókat. Talán tervezőként is érdemes lehet megismerkedni a nyílászárók hőátbocsátási tényezőjét (Uw értékét) befolyásoló paraméterekkel.

Olvasson tovább
Izgalmas építészet hőszigetelt üveg tolófalakkal
2020-11-11

Izgalmas építészet hőszigetelt üveg tolófalakkal

Íme egy igazán különleges építészeti megoldás, a Kölnben található Lebegő felhő. Hogy miért hívják így, és hogyan valósították meg? Olvasson tovább!

Olvasson tovább
A CERO II tolóablak, mint teljesen átlátható térelválasztó
2017-09-14

A CERO II tolóablak, mint teljesen átlátható térelválasztó

Egy újonnan kifejlesztett extrém lapos küszöbbel kibővült a CERO II ablakok felhasználási területe, mely új lehetőségeket nyit az építészek számára.

Olvasson tovább