Betörésvédelem felsőfokon – CERO III toló ablakok és ajtók

2016-04-24

A nagy átláthatóságot és a nagy homlokzati nyílászáró méreteteket előtérbehelyező építészet nem mondhat le a biztonságról. A megoldást a Solarlux CERO III jelenti.

A CERO III alumínium homlokzati nyílászáró rendszer mind az építészeknek, mind az építtetőknek látványos és lenyűgöző formaképzést tesz lehetővé. A tolóablakok és ajtók minimális látható profilszélességek mellett nagyon nagy szárnyméreteket tesznek lehetővé. De közben nem kell lemondani a könnyű mozgathatóságról sem.

Egy tolható ajtószárny maximális mérete elérheti akár a 15 m2-t, súlya pedig az 1000 kg-ot, miközben a teherhordó profilok szélessége mindössze két ujjnyi, pontosabban 34 mm.

Ez a filigrán megjelenés nem mehet azonban a biztonság, vagyis a betörésgátlás rovására, hiszen ez napjaink egyik igen fontos építtetői elvárása. A Cero ebben a tekintetben is az élen jár és minden versenytársnál magasabb, RC3 biztonsági besorolást tudhat a magáénak.

A CERO III ablak a legszigorúbb vizsgálatokat is kiállta

A vizsgálatokat az egyik legszigorúbbnak tartott Velbert Intézet végezte el. Az RC3 vizsgálat egyik különlegessége a 600 mm hosszú feszítővassal vézgett betörési kísérlet meghiúsítása.

A 20 perces vizsgálati idő alatt a Cero szerkezet semmilyen károsodást nem szenvedett. A tolóablakok sínrenszere és a vasalatai egy egységes rendszert képezve rendkívül ellenállónak bizonyultak, esélyt sem adva a felszerszámozott betörőknek.

Azonban nem csak betörésre alkalmas szerszsámokkal támadták a Cero-t, hanem egy vontatókötél segítségével, 600 kg terheléssel, megpróbálták kihúzni azt a falazatból. Erre a viszgálatra az európai szabványnál szigorúbb angliai PAS24 tesztnek való megfelelés miatt volt szükség.

Az eredmény itt is magáért beszélt, a Cero játszi könnyedséggel verte vissza ezt a támadást is, így semmi sem állhatott az RC3 minősítés megszerzése útjába.

Garantált biztonság

Az építészek és az építettők az un. RC osztályozás révén kaphatnak megbizható képet egy nyílászáró betörésgátlást érintő minőségéről. Ez a nagyfelületű, nyitható üvegzett homlokzatoknál különösen fontos szempont, hiszen nagyértékű otthonok átlátható és mozgatható nyílászáróiról van szó.

A minősítés 6 ellenállási osztályt, RC1-RC6 különböztet meg (Resistance-Classes), ahol tolóablakok és ajtók esetén az RC3 az eddig legmagasabb elért védelmet jelenti.

(Az ajtók és ablakok Magyarországon is hatályos RC biztonsági besorolási osztályairól itt olvashat bővebben.)

Nagy átláthatóság további kiemelkedő előnyökkel

Akadálymentes közlekedésre alkalmas süllyesztett küszöb

A Cero III kiemelkedő biztonsági ellenállása további előnyökkel is párosul. A háromrétegű üvegezése a legmagasabb hőszigetelési követelményeket is kielégíti. A padlósínek teljesen süllyesztettek, ami által kielégítik az akadálymentes közlekedésre vonatkozó előírásokat.

A Cero a Solarlux bejegyzett márkavédjegye és minden eleme német gyártmány.

További információk a Cero ablakokról: www.mantu-ablak.hu

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a téma szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Homlokzati nyílászárók témában
Homlokzati nyílászáró elhelyezése a falsíkban
2014-03-19

Homlokzati nyílászáró elhelyezése a falsíkban

Az épületfalazatok vastagságának növelése egyre szembeötlőbben igényli a választ arra a kérdésre, hol helyezzük el a nyílászárók síkját a falazatban. A kérdés bonyolultabb, mint azt elsőre gondolnánk.

Olvasson tovább
CPR konferencia 2015 - A szélvédelemről és a páraképződésről esett szó
2015-01-29

CPR konferencia 2015 - A szélvédelemről és a páraképződésről esett szó

Az idei évben is elstartolt a jogszabályoknak megfelelő tervezést segítő építész konferencia sorozat, melynek célja a termékkiírást segítő teljesítmény követelmények megismertetése. A konferencia nyílászárókat érintő néhány témájáról itt olvashatnak.

Olvasson tovább
Izgalmas építészet hőszigetelt üveg tolófalakkal
2020-11-11

Izgalmas építészet hőszigetelt üveg tolófalakkal

Íme egy igazán különleges építészeti megoldás, a Kölnben található Lebegő felhő. Hogy miért hívják így, és hogyan valósították meg? Olvasson tovább!

Olvasson tovább