Mantu Ablak

Alumínium harmonika ajtó: Solarlux Ecoline/Highline

Gondolta volna, hogy az első Solarlux harmonika ajtók 1983-ban készültek? Mondanánk, hogy próbáljon visszaemlékezni, hogy akkoriban milyen ablakokat, vagy erkély ajtót vásárolhattunk itthon (súgunk: amit kapni lehetett), de a többségünk ez idő tájt valószínűleg a kedvenc játékaival volt elfoglalva, vagy lázadó tiniként nem éppen a nyílászárók foglalkoztatták.

37 év elég sok idő ahhoz, hogy tapasztalatokat szerezzünk, jót és rosszat egyaránt. Ahhoz is elég sok idő, hogy valamit tudatosan egyre tökéletesebbé csiszoljunk. Arra kérjük, hogy ilyen szemmel nézzen az Ecoline és a Highline alumínium harmonika ajtókra, ugyanis többek között ők képviselik kategóriájuk evolúciójának a csúcsát.

Nem csak homlokzati nyílászáróként, de télikert oldalfalként is kiválóan teljesítenek a nagyfokú nyithatóságuk miatt. A Solarlux télikertekről a terasz megoldások oldalunkon olvashat bővebben.

Miben jobb az Ecoline és a Highline harmonika ajtó az elődeinél?

Tulajdonképpen abban, hogy a Solarlux több évtizedes szakmai tapasztalata, ezzel együtt minden fortélya is ezekben a nyílászárókban egyesül. De kezdjük azzal, hogy sokkal nagyobb szabadságot adnak a kezünkbe a formai megvalósítás terén, mint a korábbi típusok, így szinte minden építési szituációra kínálnak megoldást.

Még fogyóztak is egy keveset, hiszen az új 99 mm keskeny szárnysorolás, ha nem is láthatatlan, de mindenképpen kevesebbet harap ki a panorámából. Ez mit sem csökkent a stabilitásán, és a hőszigetelési értékein, mert ezekben is jobban teljesít elődjeinél.

Harmonika ajtó keretszélesség - Solarlux
Harmonika ajtó keretszélesség – Solarlux

Bővíthetjük felülvilágítóval, fix és bukó-nyíló szárnyakkal, vagy sarokelemekkel is. Az egymás mellé sorolt nyílászáró szerkezetek korábban vastag keretszélességet eredményeztek, valahogy úgy, mintha zsírkrétával próbálna meg méretpontosan rajzolni tűfilc helyett.

Az Ecoline/Highline harmonika ajtók azonban már egyetlen keretben elhelyezhetőek, ennek köszönhetően minden eddiginél keskenyebb keretszélességet kapunk eredményül. Szuperképességét az új bionicTURTLE®, egy egyedülálló műszaki tulajdonságokkal bíró multifunkcionális szigetelő keret biztosítja.

Aztán külön ki kell emelnünk a maradó oszlop nélküli, sarkon át történő nyitási mód lehetőségét, amit az alábbi képen mutatunk meg, mert így a legegyszerűbb elmagyarázni.

Sarkon át nyitható harmonika ajtó a Solarluxtól
Sarkon át nyitható harmonika ajtó a Solarluxtól

Egyre nagyobb hangsúlyt kap napjainkban az akadálymentes közlekedés. Nem csak azért, hogy a kihívásokkal élő embertársaink is önállóan tudjanak közlekedni, de esztétikai szempontból is jobb a végeredmény. Az Ecoline és a Highline harmonika ajtók alacsony küszöbkialakításának köszönhetően nem kell attól tartania, hogy lépten-nyomon hasra esik, ha kilép a teraszra. Ugyanis a 29 mm magas padlósín beépíthető teljesen szintben (0 mm) , vagy 14 mm-es kiállással.

Akadálymentes küszöb kialakítás a Solarlux harmonika ajtóknál
Akadálymentes küszöb kialakítás a Solarlux harmonika ajtóknál

Az oldalsó kiegyenlítő profil lehetővé teszi a beépítési, és szárnyméretek tűrési toleranciáinak egyszerű és gyors kiegyenlítését. A szárnyak szélességi beállítását a tokkereten végezhetjük el, így nem kell minden egyes szárnyat egyesével állítani. Ezáltal a szárnyak közötti tömítések feszítése mindenhol azonos, így érik el az Ecoline/Highline harmonika ajtók a kiváló hőszigetelési értékeiket.

Könnyen elvégezhető beállítás a Solarlux harmonika ajtók esetében
Könnyen elvégezhető beállítás a Solarlux harmonika ajtók esetében

Legyen akármekkora is egy Solarlux harmonika szerkezet, a szárnyak könnyedén mozgathatóak maradnak. Ráadásul a kétsoros gördülőcsapágyazott futógörgők nemcsak könnyű, de csendes mozgatást tesznek lehetővé. Mivel a szerkezet súlyeloszlása optimális, így lehetséges, hogy akár 100 kg-os ajtószárnyakat használjunk benne. Aminek pedig minden ügyfelünk nagyon szokott örülni, hogy az egész rozsdamentes görgőtechnika nem igényel karbantartást és teljesen kopásmentes.

Harmonika ajtó - rozsdamentes görgő technika
Harmonika ajtó – rozsdamentes görgő technika

Természetesen a betörésbiztonság miatt sem kell aggódnia. A Solarlux saját fejlesztésű zárószerkezete 24 mm mélyen zár a szárnyban lefelé és felfelé is. A zárási biztonság növelhető Read relével és rejtett kábelvezetéssel, valamint RC2 kivitellel.

Alumínium harmonika ajtó betörésbiztonság
Alumínium harmonika ajtó betörésbiztonság

A rejtett szárnyközpontosítás lényege, hogy egységes és homogén megjelenést biztosít, mivel a szárnyakon csak a felső és az alsó pántok láthatóak. Központosítja a szárnyak egymáshoz való illeszkedését, állandó feszítést ad a tömítéseknek, valamint azonos rést biztosít a szárnyak és a tokkeret között.

Ezen nyílászárók beépítése rendkívüli pontosságot követel meg a csatlakozó falszerkezetektől, hiszen csak abban az esetben maradnak működőképesek a különböző időjárási viszonyok között is, ha az épület mozgásaiból illetve a hőtágulásból adódó méretváltozásokhoz alkalmazkodni tudnak.

Ellenkező esetben beszorulhatnak, ami akár a mozgatást is jelentősen megnehezítheti. A Solarlux harmonika ajtók egyedülálló sajátossága, hogy a szárnyak és a tokkeret egymáshoz viszonyított pozíciója beépített állapotban is állítható a szabadalmaztatott pánttechnikának köszönhetően, így hosszútávon biztosított a működésük.

Alumínium harmonika ajtó pánttechnika - Solarlux
Alumínium harmonika ajtó pánttechnika – Solarlux

Álmodjon magának bátran fénnyel teli otthont!

Az Ecoline/Highline harmonika ajtók ebben is a segítségére lesznek, mert elődeikhez képest nagyobb szárny magasságot (akár 3,5 méter), és nagyobb szárnyszélességet (1,1 méter) tudnak felmutatni. Mindezt a legkorszerűbb hőszigetelési értékekkel megspékelve.

Az alábbi videóban megnézheti hogyan működik, és, hogy mennyire könnyen kezelhető egy nagy méretű Solarlux harmonika ajtó.

Az Ecoline/Highline harmonika ajtók fontosabb műszaki paraméterei
Beépítési mélység67 mm / 84 mm
Hőszigetelésmegfelelő üvegezéssel Ug=1,1 W/m2K / Ug=0,9 W/m2K
BetörésvédelemRC2 kivitelben is választható
Üvegvastagság5-36 mm (90 kg szárnysúlyig) / 22-62 mm (110 kg szárnysúlyig)
Választható színekSolarlux RAL színkollekció
Modell ismertetőalumínium harmonika ajtó

Hova ajánljuk az Ecoline/Highline harmonika ajtókat?

  • homlokzati nyílászáróként nagy fesztávolságú és nagy magasságú, nyitható nyílások lezárására
  • terasz/kert kapcsolat kialakításához
  • erkély, vagy terasz ajtóként
  • beltéri medencetér nyitásához,
  • térelválasztáshoz
  • üzletportálok lezárásához
  • vendéglátóipari egységek belső terének megnyitásához
  • télikertekhez nyitható oldalfalként

Kinek ajánljuk az Ecoline/Highline alumínium harmonika ajtókat?

Elsősorban azoknak, akik olyan építészeti megoldásokat képzelnek el az otthonukba, amelyet hagyományos kivitelű nyílászárókkal nem tudnak megvalósítani. Akik tudatosan alakítják ki otthonuk természet közelségét, akik vágynak az aktív kert kapcsolatra és a nagyfokú átjárhatóságra.

Azoknak pedig mindenképpen, akik egy kiforrott, megbízható megoldást keresnek ehhez. Emellett nem bíznak semmit a véletlenre, mert biztosak akarnak lenni abban, hogy hosszútávon működőképes megoldást kapnak.

Pont ilyen terasz ajtóra vágyik? Kérjen ajánlatot!

Ajánlatkérését az ablak@mantu.hu e-mail címre küldheti el. Kérjük, hogy adja meg a kívánt méreteket, a nyitásirányokat (jobb, bal, kifele, vagy befele nyíló), illetve, hogy melyik típust (alu, fa, fa-alu) választotta.

<