Nagyméretű homlokzati üvegezések

2014-11-27

Az építészeti határokat feszegetni vágyó építészeket egyre többször akadályozzák terveik megvalósításában a nyílászárók gyárthatósági méretkorlátai. Pedig a modern építészet egyre nagyobbat, egyre magasabbat és egyre szélesebbet kíván.

Korábban a legnagyobb nyílászárók magassága sem érte el a 2400-2600 mm-t. Manapság a  teljes homlokzati üvegezések előtérbe kerülésével szinte mindennapossá váltak a 2800 mm körüli magassági igények, de nem ritka az akár 3000 mm-es kívánt nyílászáró magasság sem. 

Az könnyen belátható, hogy a méretek növelése a nyílászárók stabilitásának csökkenéséhez vezet. A korábbi műszaki megoldások és gyártási technológiák éppen ezért nem alkalmasak a méretek egy adott határon túli meggondolatlan növelésre.

Felelőtlen vállalkozás a "még 10 cm biztosan belefér" típusú gondolkodásmód, mert a vevő pénzén mégsem illdomos kísérletezni és prototípusokat gyártni.

Milyen új nyílászáró megoldások léteznek?

Kezdetben az alumínium szerkezetek jelentették a megoldást az extra magassági méretek elérésére. A hőtechnikai követelmények növekedésével azonban ezen szerkezetek ára az átlagember számára elérhetetlen magasságba emelkedett.

Nem beszélve arról, hogy egy műanyag, vagy egy fa nyílászáró sokkal szebb egy lakóépületen, mint egy "ipari" jellegű alumínium.

Ezt a  problémát felismerve olyan műanyag és fa ablak gyártókat kerestünk, akik termékei széria kivitelben (nem prototípusként!) mind a műanyag ablak, mind a fa ablak kategóriában lehetőséget teremtenek az extra magassági igények kielégítésére.

Törekvéseink eredményeképpen a jövőben a magassági, gyárthatósági korlátot  a műanyag ablakok és ajtók esetén 2800 mm-ben, fa ablakok és ajtók esetén pedig 3000 mm-ben húzzuk meg.

Természetesen az ilyen extra méretű szerkezetek tervezése és beépítése nagy elővigyázatosságot és nagy figyelmet igényel. 

Segítségre van szüksége a tervezésben? Vegye fel velünk a kapcsolatot itt!

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a téma szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Homlokzati nyílászárók témában
Mi okoz egy tized javulást az Uw értékben?
2015-03-04

Mi okoz egy tized javulást az Uw értékben?

Az energetikai előírások szigorodása nagy kihívások elé állítja az ablak gyártókat. Talán tervezőként is érdemes lehet megismerkedni a nyílászárók hőátbocsátási tényezőjét (Uw értékét) befolyásoló paraméterekkel.

Olvasson tovább
Betörésvédelem felsőfokon – CERO III toló ablakok és ajtók
2016-04-24

Betörésvédelem felsőfokon – CERO III toló ablakok és ajtók

A nagy átláthatóságot és a nagy homlokzati nyílászáró méreteteket előtérbehelyező építészet nem mondhat le a biztonságról. A megoldást a SOLARLUX CERO III jelenti.

Olvasson tovább
Díjat nyert a ‘láthatatlan’ Cero ablakunk
2020-10-09

Díjat nyert a ‘láthatatlan’ Cero ablakunk

Méghozzá az Év terméke díjjal tüntették ki a Cero-t a 2020-as Év épületei díjátadón. A csúcs kategóriás tolóablak rendszer letisztultságával és a sokféle beépítési helyzetekre alkalmas felhasználhatóságával vette le a lábáról a zsűrit.

Olvasson tovább